Apariţia bruscă a bolii, în acelaşi timp şi în mai multe ţări non-endemice, sugerează o transmitere care nu a fost detectată o perioadă şi evenimente recente care au amplificat-o, spun reprezentanţii OMS.


Din data de 26 mai, un număr total de 257 de cazuri confirmate şi 120 de cazuri suspecte au fost raportate în 23 de state membre unde virusul nu este endemic, a precizat OMS, într-un comunicat preluat de Reuters şi Agerpres. Nu au fost raportate decese până în prezent.

„Riscul pentru sănătatea publică ar putea deveni ridicat dacă acest virus exploatează oportunitatea de a deveni un patogen uman şi se răspândeşte în grupuri cu risc mai mare de boli severe, cum ar fi copiii mici şi persoanele cu imunodepresie”, a precizat OMS.

OMS a mai precizat că apariţia bruscă a variolei maimuţei în acelaşi timp în mai multe ţări non-endemice sugerează o transmitere nedetectată pentru o perioadă şi evenimente recente care au amplificat-o.

Agenţia a adăugat că se aşteaptă ca mai multe cazuri să fie raportate după ce monitorizarea în ţări endemice şi non-endemice se va extinde.

Cele mai multe dintre cazurile raportate până acum au fost detectate în Marea Britanie, Spania şi Portugalia.

„Cele mai multe dintre cazurile raportate până în prezent nu au fost asociate cu o călătorie într-o regiune endemică şi s-au prezentat prin asistenţa medicală primară sau prin serviciile de sănătate sexuală”, a precizat OMS.
ORL