Cercetătorii de la Kings College din Londra, Marea Britanie, și Școala de Medicină Icahn din New York, SUA, au demonstrat legătura dintre lungimea telomerilor din ADN și tulburarea bipolară. Anterior, se cunoștea că lungimea telomerilor influențează vârsta biologică a pacienților, îmbătrânindu-i prematur.

În Statele Unite, aproximativ 2,6% din adulți suferă de tulburare bipolară, cu simptome ca schimbările de dispoziție, de la euforie la disperare sau depresie. Tulburarea bipolară este asociată și cu alte boli ce survin, de obicei, odată cu îmbătrânirea: afecțiuni cardiovasculare, diabet de tip 2 și obezitate. Echipa de cercetători a analizat conexiunea dintre aceste afecțiuni și lungimea telomerilor, aceasta din urmă fiind asociată deja cu depresia cronică, schizofrenia și demența.

Au fost studiați 63 de pacienți cu tulburare bipolară, 74 de rude de gradul întâi și 80 de subiecți sănătoși, neînrudiți cu pacienții bipolari. Rezultatele au arătat că telomerii rudelor de gradul întâi erau considerabil mai scurți decât cei ai subiecților sănătoși din grupul de control. Aceste rezultate erau, într-o oarecare măsură, predictibile, întrucât lungimea telomerilor este ereditară. Interesant însă, pacienții bipolari care luaseră litiu, tratament clasic pentru această afecțiune, nu prezentau o scurtare a telomerilor semnificativă. Subiecții bipolari care nu urmaseră tratamentul cu litiu prezentau aceeași reducere în lungime a telomerilor precum rudele lor de gradul întâi, rezultatul sugerând că litiul previne îmbătrânirea prematură asociată, de obicei, cu tulburarea bipolară.

Cercetătorii au supus subiecții și unor studii RMN pentru a determina legătura dintre lungimea telomerilor și structura creierului. Investigațiile RMN au relevat că telomerii scurți sunt asociați cu un volum redus al hipocampului, zona responsabilă cu memoria și reglarea stării de spirit.

„Studiul oferă prima dovadă a legăturii dintre lungimea telomerilor și riscul dezvoltării unei tulburări bipolare”, menționează coordonatorul studiului, dr. Timothy Powell de la Kings College din Londra. „Dimensiunea scurtă a telomerilor ar putea fi și motivul pentru care pacienții bipolari sunt mai expuși bolilor specifice îmbătrânirii”, adaugă acesta.

„Rezultatele studiului sugerează că proteinele care protejează telomerii ar putea reprezenta un nou tratament pentru pacienții cu tulburare bipolară și pentru cei predispuși acestei afecțiuni”, explică dr. Sophia Frangou de la Școala de Medicină Icahn.

 

Sursa: European Medical Journal