Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat joi seara, într-o emisiune tv, că taxa clawback a fost un instrument foarte rigid, care a taxat fără discernământ toate tipurile de medicamente, iar soluţia pentru deblocarea crizei medicamentelor este o politică de relaxarei a taxei clawback. Costache a spus că împreună cu Ministerul de Finanţe lucrează pentru reducerea presiunii asupra industriei medicamentelor, astfel încât românii să aibă acces la tratamentele de care beneficiază şi ceilalţi pacienţi europeni.

„Una din cauze este suprataxarea care s-a practicat în România. Practic, s-a ajuns ca această industrie atât de necesară, atât prin reprezentanţii ei importatori, cât şi prin producătorii pe care îi avem, să sufere în egală măsură. S-au iniţiat tot felul de dialoguri care nu au dus la nimic şi criza s-a accentuat de la un an la altul. Soluţia este asumarea de către Guvern, prin Ministerul de Finanţe, a unui pachet de măsuri pentru a relaxa politica de taxare care este aplicată, taxa clawback. Taxa clawback a fost un instrument foarte rigid, care a taxat fără discernământ toate tipurile de medicamente. Şi am ajuns, de la un an la altul, ca o piele de sagri, ca portofoliul de medicamente să se restrângă în România”, a spus ministrul.

Victor Costache a mai declarat că a înfiinţat un grup interministerial, coordonat de Ministerul de Finanţe, care lucrează pentru reducerea taxei.

„Am iniţiat, pentru prima dată, un grup interministerial - toată lumea venea la Ministerul Sănătăţii, când, de fapt, problema este la Ministerul de Finanţe. (...) Miercuri, la ora 16.00, a avut loc prima şedinţă a acestui comitet, prezidat de către Ministerul de Finanţe, la care participă Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate, toţi reprezentanţii asociaţiilor de producători şi importatori şi se redactează o foaie de parcurs cu termene stricte, pentru a reduce presiunea asupra acestei industrii şi pentru a ne permite, ceea ce ne dorim, de fapt, ca pacienţii români să aibă aceeaşi şansă ca şi ceilalţi pacienţi europeni, pentru a beneficia de tratamentul de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii la B1 TV. Acesta a mai spus că va găsi o soluţie pentru actuala criză a medicamentelor.