Pe data de 11 august, ora 14.00, doritorii pot participa gratuit la videoconferinţa găzduită de platforma MedicHub, cu tema „Infecţia SARS-CoV-2: factori de risc, tipuri de fenotipuri, relevanţa furtunii de citokine, interacţiuni între două boli infectocontagioase cu impact major asupra sănătăţii publice - tuberculoza şi COVID-19”. Evenimentul e organizat de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara.


Evenimentul de pe data de 11 august este al doilea dintr-o serie de patru, care se vor desfăşura online, pe platforma MedicHub. Înregistrarea primei videoconferinţe este disponibilă aici.

În perioada iulie 2020 – noiembrie 2021, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” Timişoara implementează, în parteneriat cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” Bucureşti proiectul „Evaluarea eficacităţii şi siguranţei utilizării unor protocoale de tratament inovative” – ESCADEIP, având ca obiectiv principal creşterea capacităţii de tratare a pacienţilor cu infecţie SARS-CoV-2, îmbunătăţirea schemelor terapeutice şi diversificarea opţiunilor terapeutice. Proiectul este finanţat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării în cadrul Planului Naţional de Cercetare-Dezvltare şi Inovare 2015 – 2020.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  1. Dezvoltarea unui algoritm de prognostic a pacienţilor, cu identificarea formelor potenţial severe, prin utilizarea de markeri clinico-biologici şi radio-imagistici;
  2. Evaluarea utilităţii introducerii în schemele terapeutice a medicaţiei adjuvante (corticosteroizi, medicatie anticoagulantă şi/sau fibrinolitică, plasmă cu anticorpi monoclonali/policlonali, remdesivir, umefenovir, tocilizumab), cu identificarea formelor clinice care să beneficieze de administrarea acestora şi validarea astfel de noi scheme personalizate de tratament care includ noi compuşi farmacologici/ biologici;
  3. Evaluarea eficacităţii şi siguranţei unor protocoale de bazate pe scheme terapeutice recomandate de Ministerul Sănătăţii din România şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, tratament incluzând lopinavir/ritonavir, hidroxiclorochina, preparate medicamentoase utilizate în tratamentul altor patologii, cu reconvertirea acestora în vederea tratării infecţiei SARS-CoV-2.

Până în prezent, rezultatele obţinute în urma derulării activităţilor din cadrul proiectului sunt reprezentate de:

  • Elaborarea Protocolului de studiu;
  • Aprobarea Protocolului de studiu de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România şi de către Comisia Naţională de Bioetică a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale;
  • Înrolarea pacienţilor în cadrul studiului (400 pacienţi);
  • Colectarea datelor, înregistrarea şi centralizarea acestora prin intermediul instrumentelor standardizate şi a platformei online special dezvoltate în cadrul proiectului;
  • Demararea analizei datelor colectate şi centralizate în vederea elaborării Raportului de studiu.

Prin intermediul videoconferinţei se propun ca principale teme de discuţie: transmiterea comunitară a infecţiei SARS-CoV-2, factorii de risc şi prezentarea rezultatelor obţinute până în prezent în cadrul proiectului PNCDI-III, cu titlul „Evaluarea eficacităţii şi siguranţei utilizării unor protocoale de tratament inovative” - ESCADEIP, precum şi a datelor existente în literatură pe această temă.

Vă invităm să accesaţi videoconferinţa din 11 august şi să consultaţi programul acesteia aici

Accesul la conferinţă se face cu cel puţin 5 minute înainte de a începe. În cazul în care nu sunteţi înregistrat, vă rugăm să folosiţi butonul „Participă şi tu” pentru a vă înregistra.

În sesiunile de pe platforma MedicHub participanţii nu au acces cu microfon, prin urmare vă rugăm să adresaţi întrebările în secţiunea Q&A.


ORL