Vitamina D3 este mult mai ușor de convertit de către organism în hormoni necesari bunei funcționări a corpului în comparație cu vitamina D2, relevă nou studiu britanic. Aceste descoperiri ar putea schimba actualele standarde de administrare ale suplimentelor, care până acum indicau că vitaminele D2 și D3 au același efect.

Studiul controlat randomizat a relevat că administrarea vitaminei D3 timp de 12 săptămâni a dus la niveluri mult mai ridicate de 25-OH vitamina D (calcidiol) decât administrarea de vitamina D2, care era folosită, până acum, în majoritatea suplimentelor.

Studiul cercetătorilor britanici de la Universitatea Surrey din Guildford, Marea Britanică, a fost publicat în luna iulie, în Jurnalul American de Nutriție Clinică.

„Importanța vitaminei D pentru buna funcționare a corpului nu trebuie subestimată. Pentru cei care trăiesc în Marea Britanie, este dificil să dobândească un nivelul optim de vitamina D doar prin expunerea la soare, deci trebuie adus un aport suplimentar printr-o dietă adecvată”, explică dr. Laura Tripkovic, coordonatorul studiului. „Descoperirile noastre arată că vitamina D3 este de două ori mai eficientă decât D2 în a crește nivelul de vitamina D în corp, ceea ce schimbă felul în care lumea medicală s-a raportat până acum la administrarea de suplimente.”

Prin urmare, cei care își iau vitamina D3 din pește, ouă sau suplimente vor avea un nivel de vitamina D de două ori mai crescut în comparație cu cei care consumă alimente bogate în D2, precum ciupercile, pâinea fortifiată sau suplimentele cu vitamina D2.

„Este o descoperire remarcabilă care va revoluționa felul în care administrăm vitamina D”, declară dr. Susan Lanham-New de la Universitatea Surrey. „Deficiența vitaminei D este o problemă serioasă. Acest studiu ne ajută să fim mult mai informați cu privire la alimentele pe care trebuie să le consumăm pentru a crește nivelul vitaminei D.”

Contactat pentru a comenta studiul, prof. dr. Robyn Lucas de la Universitatea Națională din Australia, Canberra, menționeză: „Cred că acest studiu demonstrează clar că vitamina D2 nu crește nivelurile de 25-OH vitamina D la fel de eficient ca vitamina D3. Personal, cred că doar nivelurile foarte scăzute de vitamina D duc la probleme de sănătate, deci niveluri sub 30 nmol/L. În Australia, foarte rar întâlnim niveluri atât de scăzute, mulțumită soarelui. Actualul studiu ne arată că putem crește nivelul 25-OH printr-o cantitate redusă de vitamina D3, pentru a ridica nivelul serului peste 50 nmol/L.”

Standardele actuale din Marea Britanie și SUA sugerează că vitaminele D2 și D3 ar avea efecte similare asupra organismului. Totuși, noul studiu relevă că vitamina D3 este mult mai eficientă pentru creșterea nivelului 25-0H vitamina D.

Dr. Tripkovic și colegii săi au efectuat cercetarea pe 335 de femei din Asia de Sud-Est și Europa, cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani. O treime din grup a primit biscuiți și suc fortifiate cu vitamina D2, altă treime - vitamina D3, ultimii participanți la studiu făcând parte din grupul placebo.

După 12 săptămâni, s-a observat că nivelul de 25-0H vitamina D a scăzut cu 25% (-11.2 nmol/L) în rândul pacienților din grupul placebo, dar a crescut cu 34% pentru grupul D2 și cu 75% pentru grupul care primise alimente fortifiate cu vitamina D3.

„Problema este, acum, în a afla cum să măsurăm care este nivelul optim de 25-0H vitamina D pentru fiecare pacient”, atrage atenția Dr. Lucas, „și de a determina printr-un viitor studiu dacă 25-OH vitamina D derivată din D3 este mai bioactivă decât cea derivată din vitamina D2.”

 

Sursa: Medscape