Platforma va elimina orice materiale video cu conţinut contrar opiniei autorizate a instituţiilor sanitare, privitor nu doar la vaccinurile anti-COVID, ci la vaccinuri, în general. YouTube a publicat criteriile care pot constitui o violare a politicii sale de utilizare.


Din octombrie 2020, platforma deţinută de Google afirmă că a suprimat peste 130.000 de materiale video, pentru „violarea reglementărilor YouTube în materie de vaccinuri COVID-19”, arată Le Figaro.

Acum un an, când vaccinurile anti-COVID erau aşteptate ca o soluţie-cheie pentru a eradica pandemia, YouTube a decis să interzică materialele video cu conţinut în contradicţie cu opiniile agreate ale autorităţilor sanitare sau ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Platforma a suprimat mai multe canale ale unor antivaccinişti influenţi.

Dar, ca urmare a dezinformării care există încă, pe teama vaccinurilor, platforma a decis, începând cu 29 septembrie, să-şi întărească vigilenţa contra ştirilor false, precizând criteriile care pot constitui o violare a politicii sale de utilizare, mai arată cotidianul francez.

De acum încolo, YouTube va suprima orice conţinut care pretinde că vaccinurile aprobate sunt periculoase sau cauzează prejudicii persoanelor cărora le-au fost administrate. „Mai precis, vor fi suprimate conţinuturile care pretind, în mod fals, că vaccinurile aprobate sunt periculoase şi provoacă efecte grave asupra sănătăţii, care afirmă că vaccinurile nu reduc transmiterea bolilor sau că împiedică contractarea unor boli, sau care conţin informaţii eronate privind substanţele care intră în compoziţia serurilor”, explică reprezentanţii platformei.

Aceste noi reguli privesc conţinuturile care afirmă, spre exemplu, că vaccinurile aprobate provoacă autism, cancer sau infertilitate, sau că substanţele din vaccinuri permit supravegherea persoanelor cărora le-au fost administrate.

„Politicile noastre privesc nu doar vaccinările de rutină specifice, precum rujeola sau hepatita B, dar se aplică şi declaraţiilor generale legate de vaccinuri”, precizează YouTube.

În afară de conţinutul materialelor video, reclamele difuzate în amonte pot fi şi ele problematice. În 2020, YouTube a blocat sau tretras peste 99 milioane de reclame care vehiculau informaţii false legate de remedii anti-COVID.

 

Psihiatru (2)