Ziua internaţională a moaşelor este marcată în fiecare an, la data de 5 mai, şi este aniversată în peste 50 de ţări. Tema din acest an este „Urmăriţi statisticile: investiţi în moaşe” („Follow the Data: Invest in Midwives”). Activitatea acestei categorii profesionale este fundamentală pentru îmbunătăţirea calităţii îngrijirii materne şi a nou-născuţilor.


Importanţa temei este relevantă şi în contextul lansării Raportului 2021, privind situaţia moaşelor din lume (SoWMy), arată reprezetanţii Confederaţiei Internaţionale a Moaşelor (CIM), citaţi de Agerpes. Realizat de organisme internaţionale - Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (FNUAP), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) - , raportul oferă o bază de date actualizată şi o analiză detaliată a impactului moaşelor asupra rezultatelor sănătăţii materne şi a nou-născuţilor şi rentabilitatea investiţiilor în moaşe. Scopul este reducerea ratei deceselor neonatale şi a mortalităţii materne la mai puţin de 70 la 100.000 de naşteri vii, până în 2030.
Ţările trebuie să facă mai mult pentru a asigura asistentelor medicale şi moaşelor un mediu ferit de pericole, în care să îşi desfăşoare activitatea, să fie respectate de colegii din domeniul medical şi de membrii comunităţii, iar munca lor se fie integrată între alte specialităţi din domeniul sănătăţii.

La nivel global, 70% din forţa de muncă din domeniul social şi cel al sănătăţii e reprezentată de femei. Asistentele şi moaşele reprezintă o mare parte dintre aceasta, ele jucând un rol esenţial, inclusiv în perioade de epidemie, în anumite contexte fragile sau în stări de conflict.
Creşterea investiţiilor în pregătirea şi dotarea moaşelor cu cele necesare pentru a desfăşura o activitate optimă ar putea salva până la 4,3 milioane de vieţi în fiecare an. Acoperirea la nivel mondial (95%) a intervenţiilor efectuate de moaşe ar evita 67% din decesele materne, 64% din decesele neonatale şi 65% din naşterile de copii morţi, se menţionează în raportul SoWMy.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară.
Confederaţia Internaţională a Moaşelor, cu 143 de entităţi membre, din 124 de ţări, este o organizaţie non-guvernamentală şi reprezintă moaşele, asociaţiile şi organizaţiile din întreaga lume, care au drept obiective comune îngrijirea mamelor şi a nou-născuţilor.

 

Pediatru