Ziua Mondială a Contracepţiei a fost lansată în 2007 şi este celebrată anual pe data de 26 septembrie. Scopul campaniei este informarea populaţiei generale, în special a tinerilor şi adolescenţilor, cu privire la importanţa metodelor contraceptive în vederea alegerilor corecte pentru sănătatea sexuală şi reproductivă.


Contracepţia/planificarea familială (PF) urmăreşte conştientizarea importanţei cunoaşterii metodelor, prevenirea sarcinilor nedorite, prevenirea deceselor mamei şi copiilor, spaţierea sarcinilor/naşterilor, reducerea numărului de avorturi, cu scopul de a ajuta la luarea unor decizii informate, informează Agerpres.

Scopul campaniei este informarea populaţiei, în special a tinerilor şi a populaţiilor defavorizate, cu privire la importanţa metodelor contraceptive pentru a face alegeri corecte legate de propria sănătate sexuală şi reproductivă.

Conform datelor statistice publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, numărul avorturilor efectuate zilnic în întreaga lume se ridică la aproximativ 125.000, ceea ce este corespondentul a 40-50 de milioane de avorturi pe an. România ocupa locul al doilea în lume ca număr de avorturi raportat la populaţia actuală cu 22.832.650 de avorturi legale, doar în spitalele de stat, în perioada 1958-2016, se precizează pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, citat de Agerpres. 

Fenomenul mamelor minore plasează România pe primele locuri din Europa, iar consecinţele acestuia afectează atât mama, cât şi copilul - mai multe naşteri premature, rată de vaccinare scăzută şi riscuri sociale. Potrivit unei analize a organizaţiei Salvaţi Copiii România (2018), cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a naşterilor premature. Există o corelaţie directă între vârsta precoce a mamei şi lipsa accesului la educaţie pentru sănătate şi la servicii medicale, menţionează analiza amintită.

 




Ginecologia (1)