Ziua mondială a pisicii este celebrată în fiecare an în ziua de 8 august, iniţiativa principală în acest sens aparţinând Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor - International Fund for Animal Welfare – IFAW.
IFAW şi alte grupuri care militează pentru drepturile animalelor au hotărât să dedice o zi din an pisicii, începând din 2002, pentru a creşte gradul de conştientizare al oamenilor faţă de nevoile pisicilor şi faţă de lupta împotriva neglijării şi abuzurilor comise asupra acestora, informează Agerpres.
„Considerată «fiinţă misterioasă», cu o serie de caracteristici, să le spunem «psihologice», pisica a fost domesticită cu mult mai târziu în raport cu alte specii animale. Datorită aerului realmente particular acest animal a constituit de-a lungul istoriei subiectul a numeroase legende”, se arată în lucrarea „Ghid felin” (autori dr. Filea Ioan Ivana şi dr. Simona Filea Ivana, Editura Ceres, Bucureşti, 1993).
În antichitate, pisica a fost obiectul unui adevărat cult, după cum o dovedesc mumiile şi statuetele din Egipt. Când o pisică murea, corpul acesteia, îmbălsămat cu grijă şi era îngropat într-un cimitir special, rezervat exclusiv felinelor.
La finele lui 2018, o echipă de arheologi a descoperit la situl de la Saqqara, în apropiere de Cairo, şapte morminte - patru dintre acestea cu o vechime de peste 6.000 de ani - , în interiorul cărora au fost găsite şi pisici mumificate. Trei dintre aceste morminte datează din vremea Noului Regat (a doua jumătate a celui de-al doilea mileniu înaintea erei noastre) şi funcţionau ca nişte necropole pentru pisici, preciza la acea dată, ministrul egiptean al Antichităţilor, Khaled el-Enany.
Au fost momente în istorie în care pisicilor le-au fost atribuite puteri magice şi chiar malefice. Până să-şi recapete definitiv titlul de prietene ale căminelor, pisicile au fost mult timp victimele prejudecăţilor absurde. Cele „nouă vieţi” legendare reprezintă o fantezie care se datorează poate faptului că aceste animale remarcabile pot îndura multe maltratări, şi totuşi supravieţuiesc, se arată în lucrarea „Ghid felin”.
Numeroase studii arată că pisicile, în calitate de animal de companie, duc la îmbunătăţirea stării psihice a deţinătorului, la combaterea stres-ului, a anxietăţii şi a depresiei, potrivit daysoftheyear.com.