Cu ocazia Zilei Mondiale a Primului Ajutor, marcată pe 14 septembrie, Crucea Roşie Română doreşte să atragă atenţia asupra nivelului extrem de scăzut de instruire al românilor în acest domeniu.


Sub sloganul „Primul-Ajutor eşti tu. Fii eroul comunităţii tale!”, filialele de Cruce Roşie din România au organizat demonstraţii şi cursuri de prim-ajutor cu prilejul Zilei Mondiale a Primului Ajutor, se arată într-un comunicat.

„Nu există date statistice oficiale. Din păcate. Poate doar aşa, scris negru pe alb, s-ar conştientiza acest fenomen îngrijorăror. Dar situaţia este alarmantă: românii nu ştiu să intervină. Iar cei care o fac nu deţin cunostinţele corecte. Spre exemplu, dacă suferim o arsură, mulţi dintre noi încă aplicăm albuş de ou pe zona afectată, iar dacă ni se îneacă bebeluşul lângă noi, îl scuturăm, cu capul în jos. În astfel de situaţii putem face mai mult rău decât bine”, atrage atenţia Adrian Armăşelu, manager Prim-Ajutor în cadrul Crucii Roşii Române.

Cursurile de prim-ajutor ale Crucii Roşii Române sunt susţinute de medici sau instructori atestaţi şi oferă participanţilor modalităţi de salvare a vieţii până la sosirea ambulanţei. Cursul de prim-ajutor se finalizează cu un examen, în urma căruia fiecare participant primeşte un certificat de absolvire, care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor.

Programa de curs este standardizată la nivel naţional şi armonizată în conformitate cu recomandările Consiliului European de Resuscitare şi ale Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie. Cursul durează 12 ore şi este certificat european de Centrul Mondial de Referinţă pentru acordarea primului ajutor al Federaţiei Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, se mai arată.

 

 

Alergologia