În lume, la fiecare 30 de secunde, o persoană îşi pierde viaţa din cauza infecţiei cu virsul hepatitei B sau C. Mai mult de 1 milion de oameni mor anual din pricina acestei boli. La nivel mondial, peste 290 de milioane de persoane sunt infectate cu un virus hepatic fără să ştie acest lucru.


Acestea sunt doar câteva dintre datele statistice care privesc această boală infecţioasă, se arată pe pagina de Facebook a Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

În urmă cu 12 ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit data de 28 iulie drept Ziua Mondială de Lupta Împotriva Hepatitei. Marcarea zilei este un semnal de alarmă legat de necesitatea înfiinţării unor programe de prevenţie, dar şi de găsirea unor căi de acces la tratament pentru toate persoanele infectate cu virusul hepatic, se mai spune în postare.

„Tema din acest an a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei este «NU pot să aştept»- «I can't wait» - şi e legată de necesitatea intensificării eforturilor împotriva hepatitei virale, de importanţa testării, dar şi de gasirea unor soluţii de administrare cât mai rapidă a unui tratament”, se subliniază în postare.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul mare de bolnavi este cauzat de lipsa informaţiilor, de lipsa unor programe de screening, dar şi de imposibilitatea obţinerii unui diagnostic clar şi a unui tratament adecvat.

„Hepatita se numără printre bolile cu un grad ridicat de transmitere de la o persoană bolnavă la una sănătoasă, inclusiv de la mamă la făt în momentul naşterii. De altfel, vorbim de aproape de 3 milioane de noi infecţii în fiecare an. Cele mai multe cazuri înregistrate în România sunt cele cu hepatitele de tip A, B, C şi D. Cea mai simplă formă este hepatita A, numită şi boală mâinilor murdare, care este şi cel mai uşor de tratat şi de prevenit. Din păcate, tulpinile B şi C sunt cele care, deşi nu au o prevalenţa foarte mare, cauzează cele mai multe decese la nivel mondial, îndeosebi în ţările cu un sistem sanitar precar. Mai mult, spre deosebire de tipul A, care poate avea o vindecare completă, în cazul hepatitei B, tratamentul se administrează toată viaţa, iar în cazul hepatitei D rata de vindecare este de doar 50 la sută. La nivel mondial vorbim însă şi de o hepatită E, în Asia de Sud şi Est”, spune dr. Monica Cialma, medic specialist boli infecţioase, Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Potrivit statisticilor, hepatitele de tip B şi C sunt şi cele care pot duce la formarea unui cancer hepatic.

Amul 2022 a adus însă şi o nouă formă de hepatită, fără o cauza clară, cărei îi cad victime copiii.

„La mijlocul lunii iunie, la nivel mondial au fost identificaţi peste 900 de copii, din 35 de ţări, care au prezentat o formă severă de hepatită acută de etiologie necunoscută. Copiii au vârstele între o lună şi 14 ani. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o mare parte dintre micuţii infectaţi cu noua formă de hepatită s-au vindecat. Au existat însă mai multe cazuri de deces în rândul copiilor, iar câţiva zeci de copilaşi au avut nevoie de transplant de ficat”, precizează dr. Monica Cialma.

Eradicarea hepatitei la nivel mondial este un deziderat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. OMS urmăreşte, până în 2030, reducerea cu 90% a cazurilor noi de infecţie cu virusul hepatitelor B şi C, reducerea cu până la 65% a cazurilor de hepatită care provoacă cancer şi ciroză şi atingerea unui procent de 90% în privinţa diagnosticării persoanelor cu hepatită B şi C, precum şi administrarea de tratament la cel puţin 80% din bolnavi, se mai arată în postare.




Oncolog