De Ziua Naţională a Transplantului, directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Radu Zamfir, a declarat că se pregăteşte un sistem naţional de prelevare multiorgan.


„Pregătim realizarea unui sistem naţional de prelevare multiorgan care să includă în mod firesc medicii care efectuează această procedură într-un sistem de tip gardă dedicată, cât şi creşterea numărului lor prin reluarea unor cursuri de pregătire profesională în activitatea de transplant atât în ţară, cât şi în afara ţării”, a spus dr. Radu Zamfir, într-o conferinţă.

O altă direcţie prin care ANT doreşte extinderea polului de grefe disponibile este realizarea de acorduri cu ţările vecine, a mai adăugat Radu Zamfir, citat de Agerpres.

El a precizat că Agenţia Naţională de Transplant are un acord semnat cu Republica Moldova şi unul în curs de finalizare cu Bulgaria, dar şi un acord cu Italia referitor la transplantul pulmonar.

La „cursivitatea activităţii” în domeniul transplantului trebuie să contribuie şi înfiinţarea unor bănci multiţesut, cât şi unele modificări legislative propuse de ANT care să permită extinderea activităţii de transplant tisular, cornee, piele, dar şi transplant de organe.

„Avem în vedere acreditarea de noi centre pentru transplant de uter, ţesuturi compozite şi intestin”, a spus directorul.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Monica Althamer şi-a manifestat speranţa realizării cât mai curând a băncilor de ţesut.

Profesorul dr. Irinel Popescu a spus că la Institutul Fundeni au fost realizate peste 1.000 de operaţii de transplant. „În PNRR transplantul figurează ca una din preocupările principale. (...) Pregătirea cadrelor ia timp”, a mai adăugat Irinel Popescu.

 

Psihiatru (2)