Mă bucur să fac parte din echipa ce lansează această platformă de publicare şi de diseminare a informaţiilor bazate pe dovezi, prin articole şi conferinţe valoroase, în domeniul nutriţiei şi dieteticii.

Am lansat această revistă pe fondul recunoaşterii riscului existent pe piaţa informaţiilor legate de nutriţie, diete, siguranţa alimentară, managementul bolilor asociate alimentaţiei etc., un areal controversat, dar şi foarte important în menţinerea stării noastre de sănătate şi a calităţii vieţii.

În contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, a obezităţii, a modificării calităţii alimentului şi a stilului nostru de viaţă, ne propunem pe această cale să răspundem la întrebările dumneavoastră, să vă aducem mai aproape informaţii recente din domeniu, să creăm conexiuni între specialişti din toate domeniile asociate nutriţiei, respectiv între experţi şi pacienţi sau consumatori.

Plecând de la numele acestei reviste, ne dorim susţinerea profesiei de dietetician la noi în ţară, mai precis a specialiştilor bine pregătiţi, implicaţi, empatici, dedicaţi pacienţilor, cercetării continue şi muncii în echipă.

Da, personal susţin cu fervoare importanţa colaborării interdisciplinare, bazată pe respect, profesionalism, efort continuu şi deschidere către studiu, într-o lume cu tot mai mulţi factori de risc greu de gestionat, în care timpul ne este duşman, iar unghiurile din care ar trebui privită o condiţie medicală sunt mai multe decât credem.

Credem că dieteticianul, ca parte din echipa medicală (alături de medic, farmacist, stomatolog, asistent medical, kinetoterapeut, antrenor de sport, profesor, psiholog, biolog, chimist sau inginer alimentarist), poate aduce un suflu nou prin competenţele sale dobândite în şcoală, prin îmbinarea stilului de viaţă cu calitatea alimentului, respectiv a prevenţiei cu terapia nutriţională personalizată, evaluarea riscului de malnutriţie, a bilanţului alimentar din unităţile de învăţământ/instituţii/restaurante, promovarea programelor de sănătate nutriţională şi de comportament, educaţia pentru sănătate sau, implicit, calitatea produselor din industria alimentară.

Cu ce poate contribui un dietetician la starea noastră de sănătate în ciclul de viaţă?

Poate aduce un punct diferit de abordare a unui pacient, prin dietă individualizată, stil de viaţă, consiliere psiho-nutriţională.

Poate monitoriza pacientul după externarea din spital, poate susţine recuperarea şi refacerea postintervenţie chirurgicală sau pe parcursul tratamentelor oncologice.

Se poate implica în programe prevenţionale de intervenţie nutriţională comunitară, poate comunica cu medicul pentru a îmbunătăţi starea de sănătate şi nutriţională a pacientului, cu scăderea costurilor pentru sănătate în acelaşi timp.

Poate gestiona nutrivigilenţa şi evitarea reacţiilor adverse aliment-medicament-supliment.

Consiliază un pacient să îşi adapteze stilul de viaţă dincolo de limitele unui tratament sau de spitalizare.

Poate prezenta elemente de gastronomie şi gastrotehnie pentru adaptarea dietei, dar şi coordonarea de servicii de alimentaţie publică.

Estimează gradul de malnutriţie a unui pacient prin adaptarea dietei şi aportului de suplimente alimentare; astfel, susţine vindecarea mai rapidă şi îmbunătăţirea statutului acestuia.

Această profesie o regăsim peste tot în lume, unele ţări având deja o experienţă de peste 50 de ani de integrare eficientă a dieteticienilor în echipele multidisciplinare de evaluare şi intervenţie ­medicală. Primele instituţii din România care au iniţiat această specializare au fost Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, în tandem, în anul 2008. În 2011, am avut prima generaţie de absolvenţi de Nutriţie şi Dietetică din ţară, respectiv în 2013 am avut împreună primii absolvenţi de licenţă cu masterat în domeniu (trei ani de licenţă plus doi ani de masterat), cu creditare completă. În prezent sunt şapte universităţi care coordonează aceste programe de studiu şi sperăm ca numărul de facultăţi dedicate pregătirii acestor profesionişti să crească şi să se extindă în toate arealele ţării, pentru a acoperi necesarul acestora la nivel naţional, dar mai ales ne dorim recunoaşterea acestor profesionişti şi angajarea lor în sistemul medical şi prin Casa de Asigurări de Sănătate, pentru creşterea accesibilităţii populaţiei la consilierea de specialitate.

În concluzie, vă salutăm pe toţi cei interesaţi de informaţii de valoare în acest domeniu sensibil, vă invităm la lectură încă din primul număr al revistei noastre şi vă provocăm deopotrivă să vă implicaţi alături de noi la împărtăşirea experienţei câştigate, la dezbateri de actualitate şi prezentarea de subiecte „servite la cald” şi savuroase.

 

Echipa redacţională
a jurnalului Dietetician.ro