Primele zile cu temperatură variabilă (cald ziua şi frig noaptea), trecerea la ora de iarnă, asociate cu începerea şcolilor, grădiniţelor şi a programului de serviciu intensiv au determinat apariţia primelor episoade de viroze şi eliminări.
Pentru că lucrez de aproape 35 de ani într-un cabinet care oferă servicii de homeopatie şi fitoterapie pentru familii, mai ales pentru copii şi adolescenţi, m-am văzut invadată de numeroase cazuri de „răceli”.
Ca să liniştesc pacienţii, denumesc aceste episoade de toamnă „eliminările de sezon” sau „curăţenia de toamnă”, explicându-le că ele reprezintă „nota de plată” pentru unele excese din timpul verii, cuplată cu intenţia corpului de a se elibera de mucus şi alte reziduuri, înainte de sezonul rece.
Majoritatea pacienţilor mei primesc regulat remedii fitoterapice, gemoderivate şi homeopatice, astfel încât organismele lor reacţionează bine şi în situaţii mai intense, la aceleaşi tipuri de produse.
Anul acesta, episoadele de eliminări au fost caracterizate prin apariţia unor episoade de tuse intensă, o tuse destul de profundă, bronşică, având o componentă spastică importantă, uneori cu secreţii importante, alteori hârâită rău (ca şi cum ar fi fost mucus, dar nu se putea elimina). La copii, tusea a fost intensă noaptea, afectându-le somnul (şi nu doar al lor, ci şi pe cel al părinţilor). Spasmele de tuse veneau în valuri şi zguduiau corpul, până la epuizare.
Tusea a fost însoţită şi de dureri intense în gât, tulburări de înghiţire, răguşeală şi ganglioni limfatici laterocervicali măriţi de volum.
Iar partea cea mai neplăcută a eliminărilor de toamnă a fost apariţia bruscă a simptomelor, cu evoluţia în câteva ore către dureri şi tuse intensă şi deranjantă.
La cei mai mulţi pacienţi, am început cât de repede posibil administrarea produselor gemoterapice celor mai folosite în bronşitele astmatiforme sau la pacienţii cu sensibilitate respiratorie: Extractul din muguri de Coacăz negru (Ribes nigrum MG, Plantextrakt Cluj), 25-30 de picături în apă şi Extractul din mlădiţe de Călin (Viburnum lantana D1, Plantextrakt Cluj).
Când este necesar un tratament de prevenţie la un pacient cu sensibilitate respiratorie, aceste două extracte se administrează pe toată durata anotimpului rece (dimineaţa coacăzul, ca antiinflamator, şi seara, la culcare, călinul, ca antispastic, pentru că acesta dă un pic de somnolenţă).
Dar când este nevoie de susţinerea corpului într-un episod acut, există două modalităţi de administrare:
Din ambele extracte, 25 de picături în puţină apă, din două în două ore, 4-6 doze pe zi, chiar şi noaptea, 1-2 administrări, timp de 3-5 zile. Şi apoi de trei ori pe zi – până la terminarea episodului.
În 500 ml de apă se pun 5 ml din coacăz negru şi călin şi se pot adăuga câteva granule homeopatice cu acţiune pe tuse, precum Drosera 30 sau Coccus cacti 30. Din această apă se bea câte o gură, frecvent, de-a lungul întregii zile.
Dacă în una-două zile, evoluţia tusei nu a fost mai bună cu această combinaţie frecvent folosită în gestionarea eliminărilor traheobronşice, am folosit alte combinaţii de remedii, care au susţinut şi ajutat corpul să treacă mai rapid prin episodul de inflamaţie:
Extractul din Plop negru (Populus nigra D1), alături de Extractul de Coacăz negru (Ribes nigrum MG) şi Extractul din Carpen (Carpinus betulus D1), 25 de picături din fiecare, în apă sau ceai cald (pentru copiii mai mici, întrucât căldura evaporă alcoolul din extracte), de 3-5 ori pe zi – câteva zile.
Această combinaţie s-a dovedit eficientă în situaţiile de tuse cu secreţii, mai ales spre seară şi în timpul nopţii, iar remediul homeopatic care a ajutat cel mai bine a fost Causticum 30 – 3 granule de 3-4 ori pe zi.
De fiecare dată când a fost posibil, administrarea tuturor acestor produse s-a făcut în 500 ml de apă, care a fost băută gură cu gură, de-a lungul întregii zile (şi nopţi).
Altă combinaţie, care a ajutat în special tusea uscată, seacă, profundă, sufocantă, dureroasă, intensă, ce a produs răguşeală, a fost reprezentată de: Extractele din Caprifoi (Lonicera nigra D1), Carpen (Carpinus betulus D1) şi Mesteacăn pufos (Betula verucosa D1), câte 25 de picături din fiecare, în apă, de 3-5 ori pe zi – câteva zile.
Sau administrarea tuturor în 500 ml de apă, alături de remediile homeopatice Cuprum metallicum 30 şi Arnica 30, câte 5 granule.
Din această combinaţie, administrarea s-a făcut de-a lungul întregii zile, gură cu gură.
Combinaţiile de remedii amintite anterior au putut fi administrate în paralel cu orice alt tratament alopat care a fost recomandat de medicul de familie sau de specialistul pediatru, dacă acesta văzuse copilul înainte să ajungă la mine.
Intensitatea eliminărilor declanşate de toamna anului 2023 a fost atât de mare, încât organismele tuturor au necesitat susţinere multiplă, pe toate direcţiile posibile.
Gemoterapia s-a dovedit eficientă, inclusiv cu echilibrarea tusei reziduale, care a rămas la multe persoane cu o evoluţie mai lentă a eliminărilor.
Fie a existat mult mucus vâscos şi lipicios, care nu a putut fi eliminat cu uşurinţă (şi corpul s-a tot străduit să o facă), fie starea generală de slăbiciune indusă de nopţile nedormite sau de alte manifestări asociate (eliminări digestive, deshidratare etc.) nu a permis corpurilor să-şi revină complet după eliminări.
Am recomandat o schemă cu Extract din Castan comestibil (Castanea vesca D1) şi Extract din Porumbar (Prunus spinosa D1), câte 25 de picături din fiecare în puţină apă, de două ori pe zi – zilnic, 10-14 zile, iar uneori am asociat şi un alt treilea preparat, pentru susţinerea plămânilor şi ficatului, Extractul din muguri de Alun (Corylus avellana D1).
Combinaţiile din produse gemoderivate au ajutat mult pacienţii să treacă mai uşor şi mai rapid prin viroza cu tuse intensă din această toamnă.
Mă pot baza pe produsele din muguri de plante, nu doar pentru prevenţia situaţiilor acute şi întărirea organismelor, ci şi pentru rezolvarea unor episoade destul de intense şi neplăcute.
Gemoderivatele sunt susţinătoare imunitare puternice şi profunde. Şi repet faptul că pot fi asociate cu orice alte tratamente clasice necesare pentru fiecare caz şi situaţie în parte.
Este important să avem la dispoziţie soluţii multiple pentru susţinerea imunităţii şi echilibrarea organismului, în toate tipurile de provocări cu care ne confruntăm în cabinet.