TERAPII ALTERNATIVE

NeuroAid sau medicina chineză de la Est la Vest

 NeuroAid – traditional chinese medicine from East to West

First published: 08 noiembrie 2017

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/FARM.178.5.2017.1210

Abstract

Traditional chinese medicine is one of the oldest documented medical systems in the world. Therapy is based on active principles contained in medicinal herbs, and herbal medicine can be a valuable resource in effectively treating diseases, even ischemic manifestations. NeuroAid, with both MLC601 and MLC901, with neuroprotective and recovery properties, is a successful alternative in treating post-stroke sequelae, both ischemic and haemorrhagic. The product that has attracted the attention of academics and drug manufacturers combines the elements of traditional chinese medicine that targets natural products to support post-stroke recovery with today’s medicine that offers a range of pharmacological products to help prevent stroke. 
 

Keywords
NeuroAid, traditional chinese medicine, acute stroke

Rezumat

Medicina tradițională chineză este unul dintre cele mai vechi sisteme medicale documentate din lume. Terapia este bazată pe principii active conținute de plantele medicinale, iar medicamentul din plante poate reprezenta o resursă valoroasă în tratarea eficientă a bolilor, chiar și a manifestărilor ischemice. NeuroAid, cu cele două variante MLC601 și MLC901, cu proprietăți neuroprotectoare, dar și de recuperare, reprezintă o alternativă de succes în tratarea sechelelor după accident vascular, atât ischemic, cât și hemoragic. Produsul care a atras atenția mediului academic, dar și a producătorilor de medicamente, îmbină elementele medicinei tradiționale chineze, care vizează produse naturale pentru susținerea recuperării după un accident vascular cerebral, cu medicina de astăzi, care oferă o serie de produse farmacologice cu rol în prevenirea cauzelor accidentului vascular cerebral.
 

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă un concept care se referă la apariția unor leziuni specifice în țesutul cerebral ca urmare a scăderii semnificative a debitului sangvin în teritoriul unui vas sangvin cerebral (AVC ischemic) sau ca urmare a ruperii unui vas sangvin intracranian (AVC hemoragic)(1).
În afară de faptul că este potențial fatal, un AVC poate provoca o gamă largă de complicații și sechele, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. 
Sechelele AVC pot fi extrem de debilitante, inducând hemipareză, ataxie, modificări cognitive, afazie, alexie, orbire, parestezii.
Tratarea simptomelor pe termen lung și a sechelelor AVC este un proces extrem de dificil, deoarece cauza principală a acestora este necroza cerebrală cauzată de hipoxie. 
Tromboliza în decurs de 3-5 ore de la debut rămâne cel mai eficient tratament pentru ischemia cerebrală acută. 
Cu toate acestea, eliberarea cu trombolitice a vaselor obturate este limitată doar la o mică parte a pacienților, din cauza unei perioade scurte de tratament și a mai multor contraindicații.
În ultimele decenii, numeroase studii clinice nu au demonstrat un beneficiu farmacologic în tratarea ischemiei cerebrale cu medicația clasică. Având în vedere puținele opțiuni disponibile în prezent pentru pacienții cu AVC(3), căutarea unor noi abordări terapeutice devine o prioritate(2).
Deși au fost urmărite de-a lungul deceniilor mai multe căi terapeutice, inclusiv antioxidanții, blocanții canalelor de calciu, blocanții receptorilor de glutamat și factorii neurotrofici, nu se poate afirma cu certitudine că există o moleculă care să poată asigura protecția eficientă a creierului(3).
Tratamentele neuroprotectoare sunt terapii concepute pentru a evita procesele biochimice și metabolice ale leziunii în timpul sau după expunerea la ischemie(4).
De la purificarea BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) în 1982, o mare parte din cercetări s-a concentrat asupra rolurilor sale în dezvoltarea, fiziologia și patologia creierului. În afară de importanța sa în dezvoltarea și supraviețuirea celulară neuronală, BDNF pare esențial și pentru mecanismele moleculare ale plasticității sinaptice.
Activitatea sistemului nervos central depinde de modificarea BDNF în transmisia sinaptică, în special în hipocampus și neocortex. 
Neuroplasticitatea sinaptică este influențată de BDNF, iar scăderea acestuia duce la apariția unor afecțiuni precum epilepsia și durerea cronică. Utilizarea proprietăților trofice ale BDNF poate conduce la noi opțiuni terapeutice în bolile neurodegenerative și poate chiar în tulburările neuropsihiatrice(5).

Este nevoie de noi strategii terapeutice alternative, iar medicina tradițională chineză a obținut rezultate promițătoare, fiind utilizată pe scară largă în Asia pentru recuperarea după AVC(2).
Leziunile cerebrale după ischemie apar în urma interacțiunii complexe a numeroși factori, incluzând excitotoxicitatea, acidoza, dezechilibrul ionic, depolarizarea periinfarctului, stresul oxidativ, inflamația și apoptoza(6).
În căutarea de medicamente atât cu proprietăți neuroprotectoare, cât și cu proprietăți de regenerare, științele medicale moderne au început să accepte capacitatea, dovedită științific, a compușilor naturali de a furniza un mecanism de acțiune multimodal care poate stimula procesele de autoreparare a creierului.
MOLEAC, o companie biofarmaceutică având sediul în Biopolis, Singapore, propune o nouă soluție care combină elemente de medicină tradițională chineză cu cercetarea farmacologică de vârf pentru a oferi, folosind ingrediente naturale, un tratament post‑accident vascular cerebral care să permită minimizarea simptomelor pe termen lung ale AVC.
NeuroAid este distribuit la nivel local, în unele țări, în special în Asia și Orientul Mijlociu, înregistrat ca OTC și utilizat în medicina tradițională chineză din Singapore(7).
Există două versiuni de NeuroAid: NeuroAid (MLC601) și NeuroAid II (MLC901) sau NurAiD II (denumire comercială în Europa). MLC601 și MLC901 au compoziții diferite, iar cel de-al doilea produs este formulat pentru a crește complianța.
MLC601 (NeuroAiD, MoleacPte Ltd., Singapore) este un TCM (Traditional Chinese Medicine) care a fost înregistrat prima dată de către CFDA (China Food and Drug Administration) în 2001, după ce a fost evaluat în studiile clinice din China ca medicament utilizat pentru a facilita recuperarea după accident vascular cerebral, având în compoziție ingrediente naturale.
MLC901 (NeuroAiD II) este o formulă simplificată față de MLC601 și conține doar principalele nouă ingrediente naturale din formula originală, și anume extracte de: Astragali radix, Salviae miltiorrhizae radix, Paeoniae rubrae radix, Chuanxiong rhizoma, Angelicae sinensis radix, Carthamus tinctorius, Prunus persica, Polygalae radix, Acori tatarinowii rhizoma(8)
Pentru a fundamenta științific asocierea acestor produse vegetale într-un medicament cu reale rezultate în tratarea sau ameliorarea sechelelor post-AVC, prezentăm în continuare, succint, fiecare ingredient, cu compoziția sa chimică și efectele care justifică prezența în acest medicament. 
Astragali radix reprezintă rădăcina recoltată de la speciile Astragalus membranaceus (Fisch.) Bunge și Astragalus mongholicus Bunge, care conține două grupe de principii active majoritare: saponozide triterpenice (astragalozida și izoastragalozida) și poliholozide (astragalan și astraglucan). Se folosește în medicina tradițională chineză ca imunostimulator și în medicina populară, în tratamentul sechelelor după accidental vascular cerebral(13).
Salviae miltiorrhizae radix reprezintă rădăcina recoltată de la specia Salvia miltiorrhiza Bge., cu un conținut în compuși chinonici (transhinona, criptotranshinona, hidroxitranshinona) și acizi organici (salvianolic, rosmarinic, litospermic, cafeic, ferulic). Se utilizează în medicina tradițională chineză în boli coronare, accident vascular cerebral și ateroscleroză(15).
Paeoniae rubrae radix reprezintă rădăcina speciei Paeoniae veitchii Lynch, care conține o monoterpenă glicozidată (paeoniflorin). În medicina tradițională chineză se folosește ca anticoagulant, cu contraindicații în sarcină, deoarece are efect ocitocic(13).
Chuanxiong rhizoma reprezintă rizomul speciei Ligusticum chuanxiong Hort, cu constituenți chimici din grupul uleiurilor volatile (ligustilid, sabinen, limonen), al alcaloizilor (tetrametilpirazină, perlolirin, walichilid) și al acizilor organici (ferulic, sedanonic, folic, vanilic, cafeic, protocatechic). Rezultatele studiilor recente recomandă utilizarea produsului în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare(14).
Angelicae sinensis radix reprezintă rădăcina speciei Angelica sinensis (Oliv.) Diels, care conține ulei volatil cu compuși care fac parte din clasa alchilftalidelor (ligustide, angelicide, butilftalide), din clasa terpenelor (cadinen, carvacrol, ocimen), din clasa cumarinelor (umbeliferonă, angelol G) și din clasa compușilor fenolici (acid ferulic, ferulat de coniferil). Cercetările farmacologice au pus în evidență un efect antitrombotic și creșterea fluxului coronar(15)
Carthamus tinctorius este reprezentat de florile și semințele speciei Carthamus tinctorius L., care conțin flavone și alcaloizi. Produsul este utilizat în țările asiatice, în medicina tradițională, ca remediu pentru tratarea bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare(16).
Prunus persica este reprezentat de semințele speciei Prunus persica L., care conțin glicozide ale acidului mandelic cu efect antitumoral, dar și heterozide cianogene, cu efect toxic în doze mari(17). Cercetările moderne au pus în evidență o acțiune farmacologică de creștere a fluxului sangvin cerebral.
Polygalae radix reprezintă rădăcina recoltată de la speciile Polygala senega L., Polygala senega L. var. latifolia Torrey et Gray sau alte specii din genul Polygala, care conține saponozide triterpenice (3-glicozide ale presenegeninei și senegosaponinelor). Cercetările farmacologice au pus în evidență un efect de scădere a nivelului de colesterol și trigliceride(13).
Acori tatarinowii rhizoma reprezintă rizomul speciei Acorus tatarinowi care conține poliholozide cu proprietăți antioxidante și imunostimulatoare(18).
NeuroAid are rolul de a oferi un tratament medical în recuperarea post‑accident vascular cerebral. Ingredientele sale sunt capabile să determine neuroplasticitatea, neurogeneza și angiogeneza, ameliorând funcțiile cele mai afectate după un accident vascular cerebral. NeuroAid determină recuperarea abilităților funcționale și cognitive ale creierului.
MOLEAC, creatorii formulei NeuroAid, sunt parteneri cusocietatea CHIMES, o instituție internațională de cercetare academică, ce are ca obiectiv crearea de tratamente inovatoare cu tropism pe vasele cerebrale. Înființată în Singapore, organizația nonprofit CHIMES Society a efectuat o serie de studii clinice asupra produsului NeuroAid.
Studiul clinic CHIMES (CHInese Medicine Neuroaid Efficacy on Recovery Stroke) evaluează în prezent beneficiile NeuroAid pe o perioadă de 3 luni, la pacienții care primesc tratamentul în decurs de 72 de ore după debutul accidentului vascular cerebral (faza acută)(9).
Analiza a fost efectuată pe date preluate de la subiecții incluși în acest studiu, randomizat, controlat placebo, dublu-orb, care a comparat MLC601 cu placebo la 1099 de subiecți cu accident vascular cerebral ischemic de severitate intermediară, în primele 72 de ore de la apariție. Evenimentele vasculare precoce au fost definite ca o combinație de accident vascular cerebral recurent, sindrom coronarian acut și deces, manifestări care au apărut în decurs de 3 luni de la debutul accidentului vascular cerebral.
Frecvența evenimentelor vasculare precoce în timpul perioadei de urmărire de 3 luni a fost semnificativ mai mică în grupul MLC601 decât în ​​grupul placebo. Analiza de supraviețuire Kaplan-Meier a arătat o diferență în ceea ce privește riscul de apariție a evenimentelor vasculare între cele două grupuri încă din prima lună după accidentul vascular cerebral(10).
Studiile clinice anterioare au arătat că NeuroAID (MLC601) are o bună tolerabilitate și superioritate în ceea ce privește dizabilitatea neurologică și rezultatul funcțional și, prin urmare, poate fi benefic în cadrul unui program de reabilitare post-AVC. Siguranța MLC601 asupra hemostazei, hematologiei și biochimiei a fost stabilită la subiecții sănătoși și la pacienții cu accident vascular cerebral nonacut pe o perioadă scurtă de tratament. S-a evaluat siguranța NeuroAID la pacienții cu accident vascular cerebral acut tratați timp de 3 luni într-un substudiu al unui studiu randomizat, controlat cu placebo.
Testele de laborator (biochimice, hematologice și electrocardiogramele) nu prezintă diferențe între MLC601 și placebo, ceea ce confirmă siguranța MLC601 la pacienții cu accident vascular cerebral acut care au primit un tratament timp de 3 luni, evidențiind siguranța clinică a acestuia(11).
Produsul nu prezintă interacțiuni cu medicamentele obișnuite, inclusiv antiagregantele plachetare sau anticoagulantele, iar efectele secundare sunt nesemnificative.
Cercetările, efectuate la pacienți imediat după accidentul vascular cerebral și urmărirea acestora câteva luni de la începerea tratamentului, au arătat că NeuroAid contribuie la reducerea sechelelor prin îmbunătățirea funcțiilor cerebrale și le-ar putea oferi supraviețuitorilor o creștere a calității vieții.
Următorul pas este implementarea mai multor studii clinice în conformitate cu standardele occidentale, pentru a stabili eficacitatea exactă a NeuroAid. Studiile vor reuni neurologi din toată lumea. MOLEAC testează, de asemenea, markeri de imagistică pentru a stabili efectul real al medicamentului în îmbunătățirea neuroplasticității creierului(12)

Bibliografie

  1. A. Băjenaru., Accidentele vasculare cerebrale - Compendiu de specialități medico-chirurgicale, vol. 2, București, Editura Medicală 2016;75.
  2. JJ. Legos FC Barone. Update on pharmacologicalstrategies for stroke: prevention, acute intervention and regeneration. Current Opinion in Investigational Drugs 2003, 4 (7): 847-858.
  3. C. Heurteaux, C. Widmann, H. Moha, Maati et al., NeuroAiD-Properties for Neuroprotection and Neurorepair, Cerebrovasc. Dis., 2013, 35 (suppl 1): 1-7.
  4. B. Ovbiagele, C. S. Kidwell, S. Starkman, et al., Neuroprotectiveagents for the treatment of acute ischemic stroke, Curr. Neurol. Neurolsci. Rep., 2003, 3 (1): 9-20.
  5. D. K. Binder, H. E. Scharfma, Brain-derived Neurotrophic Factor, Growth Factors, 2004, 22 (3): 123–131.
  6. F.J. Siddiqui, N. Venketasubramanian, E.S.-Y. Chan. et al., Efficacy and Safety of MLC601 (NeuroAiD®), a Traditional Chinese Medicine, in Poststroke Recovery: A Systematic Review, Cerebrovasc Dis., 2013, 35 (suppl 1): 8-17.
  7. WIPO. Combination Therapy for Treatment of Patients with Neurological Disorders and Cerebral Infarction.
  8. Narayanaswamy Venketasubramanian, Ramesh Kumar, Lyna Soertidewi, Azizi Abu Bakar, Carine Laik, Robert Gan, The NeuroAiD Safe Treatment (NeST) Registry: a protocol, BMJ Open 2015;5:e009866. doi:10.1136/bmjopen-2015-009866
  9. Ali Arazeem Abdullahi. The challenge of traditional medicine for Western practitioner. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2011; 8(5 Suppl): 115–123.
  10. S.H. Young, Y. Zhao, A. Koh, et al., Effects of MLC601 on early vascular events in patients after stroke: the CHIMES study, Stroke, 2013, 44 :3580-3583.
  11. S.H. Young, Y., Zhao, A. Koh A. Safetyprofile of MLC601 (Neuroaid) in acute ischemic strokepatients: A Singaporean substudy of the Chinese medicine Neuroaid efficacy on stroke recovery study, Cerebrovasc, 2010, 30 (1): 1-6.
  12. C. Heurteaux, C, Gandin, M. Borsotto, et al., Neuroprotective and neuroproliferative activities of NeuroAid (MLC601, MLC901), a Chinese medicine, in vitro and in vivo. Neuropharmacology, 2010, 58 (7): 987-1001.
  13. WHO monographs on selected medicinal plants, 1999, World Health Organization Geneva, vol. 1, 50-58, 195-201, vol. 2, 276-284.
  14. Ming Guo, Yue Liu, Dazhuo Shi, Cardiovascular Actions and Therapeutic Potential of Tetramethylpyrazine (Active Component Isolated from Rhizoma Chuanxiong): Roles and Mechanisms, Hindawi Publishing Corporation, BioMed Research International, Volume 2016, Article ID 2430329, 9 pages, http://dx.doi.org/10.1155/2016/2430329
  15. Herbal Glossary, http://www.shen-nong.com/eng/herbal/danshen.html 
  16. Zhang LL, Tian K, Tang ZH, Chen XJ, Bian ZX, Wang YT, Lu JJ, Phytochemistry and Pharmacology of Carthamus tinctorius L., Am. J. Chin. Med., 2016, 44 (2): 197-226. doi: 10.1142/S0192415X16500130.
  17. Xiaoyong Zhao, Wenna Zhang, Xueren Yin, Mingshen Su, Chongde Sun, Xian Li, Kunsong Chen, Phenolic Composition and Antioxidant Properties of Different Peach(Prunus persica (L.) Batsch) Cultivars in China, Int. J. Mol. Sci., 2015, 16,(3): 5762–5778. 
  18. Wuxia Zhang, Dan Song, Dan Xu, Tingting Wang, Lu Chen, Jinyou Duan, Characterization of polysaccharides with antioxidant and immunological activities from Rhizoma Acori Tatarinowii, Carbohydrate Polymers, 2015, 133, 154-162