INTEDISCIPLINAR

Infecţia HPV la bărbat – abordare multidisciplinară

 Infection with HPV in men: multidisciplinary approach

First published: 15 octombrie 2014

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Gine.3.2.2014.5076

Abstract

Genital HPV is one of the most common sexually transmitted infection (STI) worldwide. In men’s case, the infection could be clinically innapparent. Diagnosing and treating men’s HPV as soon as possible, would limit the risk of transmission in women while improving their health status. In men, the subclinical HPV infection  is 10 times more frequent then the symptomatic one, therefore the diagnosis often requires special procedures and techniques. 
Worldwide impact of the disease is huge, financial impact and the from the patient’s quality of life point of view.
 

Keywords
HPV, sexually transmitted infections, HPV diagnosis in men, HPV infection diagnosis

Rezumat

Infecţia cu HPV este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, inducând leziuni genitale care, în special în cazul bărbaţilor, pot fi inaparente clinic. Limitarea transmiterii infecţiei la femeie şi îmbunătăţirea stării de sănătate a acesteia presupun diagnosticarea şi managementul precoce al infecţiei HPV la bărbat. Având în vedere faptul că la bărbaţi infecţia subclinică este de peste 10 ori mai frecventă decât cea simptomatică, diagnosticul acesteia necesită, de cele mai multe ori, efectuarea de proceduri şi tehnici specifice. Impactul pe care îl are infecţia cu HPV la nivel global este uriaş, atât din punctul de vedere al costurilor medicale, cât şi din punctul de vedere al calităţii vieţii pacienţilor afectaţi.
 

Introducere

Infecţia cu Papilloma Virusul Uman (HPV) este una dintre cele mai răspândite infecţii cu transmisie sexuală la nivel global, o patologie întâlnită frecvent la nivelul tractului genital feminin şi masculin, cu sau fără leziuni clinice(1). HPV se limitează la nivelul epiteliului scuamos şi se transmite prin contact sexual (genital-genital, oral-genital, genital-anal), astfel încât reducerea transmiterii la femeie şi îmbunătăţirea stării de sănătate a acesteia presupun diagnosticarea şi managementul precoce al infecţiei HPV la bărbat(2,3).

La pacienţii imunocompentenţi, imunitatea celulară poate controla infecţia latentă cu HPV şi poate induce regresia leziunilor induse de acest virus(4), însă în anumite cazuri infecţia poate persista şi progresa către o formă de cancer anogenital sau aerodigestiv(5,6).

Leziunile determinate de HPV au un impact major asupra calităţii vieţii, întrucât pacienţii relatează sentimente de depresie, furie, ruşine şi, în plus, calitatea vieţii sexuale este afectată semificativ în mod negativ(7), asociindu-se cu un risc crescut de anxietate şi disfuncţie sexuală, comparativ cu restul populaţiei(8).

Epidemiologia infecţiei cu HPV

Infecţia cu HPV la ambele sexe reprezintă cea mai frecventă infecţie virală cu transmitere sexuală, dar stabilirea cu exactitate a incidenţei sale este dificilă deoarece există numeroase cazuri de infecţie total asimptomatică, situaţie mai des întâlnită la bărbat decât la femeie. Datele din literatură arată o incidenţă anuală a infecţiei genitale cu HPV (definită prin prezenţa vegetaţiilor localizate la nivelul vulvei, perineului, zonei perianale, vaginului, cervixului, penisului, scrotului şi uretrei) de 100-200 de cazuri noi la 100.000 de pacienţi adulţi, cu o prevalenţă de 0,13-0,20%. Grupele de vârstă cu ratele cele mai mari de incidenţă şi prevalenţă sunt 24 de ani la femei şi 25-29 de ani la bărbaţi(9). În Statele Unite, 6,2 milioane de persoane sunt nou-infectate anual cu diferite tulpini de HPV(10).

Aproximativ jumătate dintre adulţii activi din punct de vedere sexual prezintă infecţie subclinică cu una sau mai multe tulpini de HPV, majoritatea tulpini benigne. S-a observat că 20% din partenerii femeilor cu infecţie HPV au avut ADN HPV pozitiv, cu toate că nu prezentau nici o leziune evidentă clinic(11), iar intervalul mediu de timp de la infectare şi până la apariţia de leziuni clinice este de 2-9 luni.

Impactul pe care îl are infecţia cu HPV la nivel global este uriaş, atât din punctul de vedere al costurilor medicale, cât şi din punctul de vedere al calităţii vieţii pacienţilor afectaţi. 100% din cancerele de col uterin, 90-93% din cancerele de canal anal, 12-63% din cancerele orofaringiene, 36-40% din cancerele de penis, 50% din cancerele de vagin sunt asociate infecţiilor cu HPV, iar infecţiile cutanate cu HPV sunt precursoare de cancere de piele(12).
 

Tabelul 1
Tabelul 1

Epidemiologia infecţiei cu HPV
la bărbaţi

Aşa cum am menţionat mai sus, cel mai adesea, infecţia cu HPV la bărbat este asimptomatică, tulpina cea mai frecvent implicată fiind 16(13).

Aproximativ 90% din vegetaţiile genitale sunt cauzate de tulpini non-oncogene de virus (respectiv 6 şi 11)(6).

Seroprevalenţa anticorpilor specifici anti-HPV este mai scăzută la bărbaţi faţă de femei, la aceeaşi grupă de vârstă. Explicaţiile acestui fapt pot fi: încărcătura virală mai scăzută, incidenţa şi durata infecţiei mai redusă, răspuns imun diminuat(13).

Printre factorii de risc de infectare, cei mai importanţi sunt reprezentaţi de numărul partenerilor sexuali, absenţa circumciziei, istoric de alte infecţii cu transmitere sexuală, istoric de fumat(14-19).

Spre deosebire de femei, care efectuează controale ginecologice în mod regulat, bărbaţii se adresează medicului numai când observă o modificare, în cazul vegetaţiilor genitale, unele dintre acestea putând fi foarte greu de observat de către pacient. În unele cazuri s-a observat şi dispariţia spontană a leziunilor, la 0-50% dintre pacienţi(9).

S-a observat o scădere a prevalenţei infecţiei cu HPV la bărbaţii circumcişi(6), cea mai eficientă în acest sens fiind circumcizia efectuată înainte de debutul vieţii sexuale. Pe lângă protejarea împotriva infecţiei cu HPV, serotipurile cu risc oncogenic crescut, circumcizia reduce riscul infecţiei cu HIV inclusiv în cazul partenerelor(20). Unele studii arată însă că circumcizia diminuează transmiterea tulpinilor HPV cu risc scăzut, neavând nici un efect asupra celor cu risc oncogenic crescut, probabil din cauza faptului că acestea sunt tulpini mult mai virulente(21).

Infecţia HPV la bărbat:
afecţiuni non-oncologice

Majoritatea tulpinilor de HPV produc leziuni benigne, fără risc de transformare. Există apoi cele border-line, leziuni premaligne, care, odată ce sunt lăsate în pace, evoluează spre cancere cutanate/mucoase.

Ca manifestări non-neoplazice, cele mai frecvente leziuni sunt vegetaţiile genitale, aşa-numitele veruci genitale. Ele sunt de mai multe tipuri: condiloma acuminata, leziunile de tip plan, papulos, leziuni hiperkeratozice. Primele două tipuri se întâlnesc preponderent la nivelul mucoaselor, celelalte două la nivelul epiteliilor keratinizate. Leziunile de acest tip sunt asimptomatice, rareori putând cauza sângerare, prurit, dispareunie. Se localizează de obicei în zonele expuse traumatismelor repetate din timpul actului sexual (în cazul bărbaţilor necircumcişi - şanţul balano-prepuţial, gland, şanţul coronal, frenum, prepuţ, iar la cei circumcişi - la nivelul corpului penian), dar poate fi afectată orice zonă din regiunea genitală. O localizare particulară este la nivelul uretrei, unde pot cauza stricturi, obstrucţia uretrei (obstrucţie urinară, infertilitate), existând, de asemenea, riscul transformării maligne. O problemă o constituie recurenţa leziunilor, cele de la nivelul uretrei putând constitui rezervor de virus(22). Leziunile pot fi unice sau multiple papule, de dimensiuni variabile, de culoare alb-sidefie sau roz; unele dintre ele pot avea aspect conopidiform vegetant.

Papuloza Bowenoidă este alcătuită din multiple papule de 2-3 mm, localizate la nivelul organelor genitale externe. Histopatologic se constată atipii celulare similare cu cele din boala Bowen (carcinom spinocelular in situ), motiv pentru care este încadrată în afecţiunile premaligne. Este produsă de tipurile oncogene de HPV. Semnele de alarmă ce indică potenţiala transformare a leziunilor sunt reprezentate de sângerarea, apariţia unei reţele pigmentare atipice, ulcerarea leziunilor sau apariţia unui infiltrat dermic(23).

O altă entitate rară cauzată de tulpinile oncogene 16∕18 este papilomatoza gigantă sau tumora Bushke-Lowenstein. Este o formă de carcinom verucos foarte agresiv, ce cuprinde structurile din profunzime, are tendinţa de a fistuliza şi de a forma abcese(24).

Există peste 170 de tulpini de virus, dintre care numai 20-30 dintre ele pot fi detectate prin diverse metode.

Infecţia HPV la bărbat -
afecţiuni oncologice

Se cunosc în prezent mai mult de 20 de tipuri de HPV care afectează tractul genital, iar tulpinile cele mai frecvent întâlnite sunt 6 şi 11(1). Tumora Buschke-Löwenstein (condiloma acuminata gigantă) este o tumoră rară a zonei anorectale şi organelor genitale externe, asociată cu tipuri de HPV, care poate progresa către mase conopidiforme exofitice cu invazie locală distructivă, dar care rareori metastazează(25). Aspectul histologic este asemănător cu condilomul acuminat, însă transformarea neoplazică se poate produce spontan, fiind esenţială intervenţia chirurgicală cu biopsie largă, care să excludă diagnosticul de carcinom spinocelular(26).

Tipurile 16, 18, 31, 33, 35 sunt puternic asociate cu displazia şi carcinomul anogenital şi sunt implicate în 90-93% din cazurile de cancer anal şi în 36-40% din cazurile de cancer de penis(12). Studii efectuate pe femei cu cancer de col uterin şi un sigur partener sexual de-a lungul vieţii au evidenţiat faptul că numărul crescut de partenere ale bărbatului şi contactul cu prostituate cresc riscul de infecţie şi respectiv de transmitere a unor tulpini cu risc oncogenic crescut(27,28).

Infecţia cu tulpini oncogenice de HPV, tipul 16 sau 18 în 70% din cazuri(29), duce la apariţia neoplaziei intraepiteliale, iar pentru definirea leziunilor displazice anogenitale a fost realizat Sistemul Bethesda. Astfel, în funcţie de localizarea neoplaziei, vorbim despre CIN (neoplazie intraepitelială cervicală), VIN (vulvară), PIN (peniană) sau AIN (anală). În funcţie de severitatea displaziei, există 3 grade: 1. care reprezintă displazie uşoară; 2. displazie moderată; 3. displazie severă sau carcinom in situ.

Manifestările clinice sunt variate, de la papule eritematoase turtite, papule pigmentare sau lichenoide, care pot conflua şi forma plăci, până la noduli şi ulceraţii locale, care sugerează carcinom invaziv. Carcinomul anal cu celule scuamoase este o formă rară de cancer, dar cu o incidenţă în creştere cu aproximativ 2% pe an(30), principalele grupe de risc fiind reprezentate de persoanele HIV pozitive şi homosexuali(31,32).

Diagnosticul infecţiei cu HPV la bărbat

Diagnosticul infecţiei cu HPV este în mare parte unul clinic, dar de cele mai multe ori sunt necesare o biopsie şi explorări de laborator pentru a confirma diagnosticul şi pentru a obţine informaţii suplimentare despre tulpina de HPV care a determinat leziunile(33).

Cel mai frecvent, se prelevează probe de la nivelul corpului penian, gladului, prepuţului prin tamponare şi biopsie, sau chiar probe de urină sau lichid spermatic, iar detectarea virusului se realizează prin tehnici specifice, cum ar fi reverse line blot (RLB) şi hybrid capture (HC)(34).

Identificarea ADN-ului viral prin hibridizare in situ din probele de biopsie, realizată împreună cu inspecţia vizuală după aplicare de acid acetic, oferă o interpretare mult mai precisă a unui test pozitiv la bărbat, ajutând la diferenţierea unei infecţii productive de contaminare cu HPV de la partener(35).

Un studiu care a cercetat prezenţa ADN-ului viral în rândul partenerilor sexuali ai femeilor cu infecţie genitală cu HPV a observat că la 76% din bărbaţi au avut un rezultat pozitiv pentru ADN-ul de HPV, iar probele prelevate prin periaj pentru tehnica de hibridizare au identificat infecţia cu HPV la 92,1% din partenerii femeilor(36).

Infecţia subclinică este de peste 10 ori mai frecventă decât cea simptomatică, unele dintre aceste leziuni inaparente clinic pentru o perioadă considerabilă de timp se transformă în veruci sau condiloame(37), iar încercarea de a le identifica prin testul cu acid acetic a eşuat, observându-se o sensibilitate şi specificitate scăzută în aceste zone(38).

Concluzii

Infecţia cu HPV este cea mai frecventă infecţie virală cu transmitere sexuală la ambele sexe(9), frecvent subclinică, cu potenţial oncogen, având un impact global uriaş atât din punctul de vedere al costurilor medicale, cât şi al calităţii vieţii celor afectaţi(12).

Dinamica infecţiei genitale la bărbat este diferită faţă de cea la femeie, în sensul că aceştia sunt mai frecvent asimptomatici, se prezintă mai rar la medic şi astfel reprezintă un adevărat rezervor de infecţie în populaţie(9,11).

Prevenţia infecţiei HPV la bărbat este astfel o strategie justă în managementul infecţiei HPV la ambele sexe.

Se discută la ora actuală despre potenţialele beneficii ale vaccinării bărbaţilor, cu scăderea incidenţei bolii la ambele sexe şi, cel mai important, prevenţia cancerelor asociate infecţiei HPV(39).

Vaccinarea universală a copiilor şi a adolescenţilor înaintea începerii vieţii sexuale a dus la 99% seroconversie cu dezvoltare de titruri crescute de anticorpi şi a demonstrat prevenţia verucilor genitale, displaziilor şi cancerului asociat HPV la ambele sexe(40,41).

De asemenea, vaccinarea grupurilor cu risc crescut de a transmite infecţia (homosexuali, pacienţi HIV pozitivi) este o strategie ce trebuie încurajată(41).  

Bibliografie

Giuliano AR, Tortolero-Luna G, Ferrer E, Burchell AN, et al. Epidemiology of human papillomavirus infection in men, cancers other than cervical and benign conditions. Vaccine 2008;26 (Suppl 10):K17-28. 
Hernandez BY, Wilkens LR, Zhu X, et al. Transmission of human papillomavirus in heterosexual couples. Emerg Infect Dis 2008;14:888–894.
Palefsky JM. HPV infection in men. Dis Markers 2007;23(4):261-72. 
 Gormley RH, Kovarik CL. Human papillomaviruserelated genital disease in the immunocompromised host. Part I. J Am Acad Dermatol 2012;66:867.e1-14. 
Wu X, Watson M, Wilson R, Saraiya M, Cleveland JL, Markowitz L. Human Papillomavirus–Associated Cancers - United States, 2004–2008. Morbidity and Mortality Weekly Report 2012;61(15):258-261.
Giuliano AR, Anic G, Nyitray AG. Epidemiology and pathology of HPV disease in males. Gynecol Oncol 2010;117 (2 Suppl):S15-9. 
Clarke P, Ebel C, Catotti DN, Stewart S. The psychosocial impact of human papillomavirus infection: implications for health care providers. Int J STD AIDS 1996;7:197–200.  
Kucukunal A, Altunay IK, Mercan S. Sexual dysfunction in men suffering from genital warts. J Sex Med 2013; 10(6):1585-91.  
Harshila Patel, Monika Wagner, Puneet Singhal, Smita Kothari Systematic Review of the Incidence and Prevalence of Genital Warts. BMC Infect Dis. 2013;13(39).
Dunne EF, Nielson CM, Stone KM, Markowitz LE, Giuliano AR.
Prevalence of HPV infection among men: A systematic review of the literature. J Infect Dis. 2006 Oct 15;194(8):1044-57.
 Douglas Dahl; Edward David Kim,Urethral Warts, Medscape.
 Nyitray AG, Iannacone MR. The epidemiology of human papillomaviruses. Curr Probl Dermatol. 2014;45:75-91.  
Partridge JM, Koutsky LA.Genital human papillomavirus infection in men. Lancet Infect Dis. 2006 Jan;6(1):21-31. 
 Castellsague X, Bosch FX, Munoz N, for the International Agency for Research on Cancer Multicenter Cervical Cancer Study Group. et al. Male circumcision, penile human papillomavirus infection, and cervical cancer in female partners. N Engl J Med 2002;346:1105–1112. 
Baldwin SB, Wallace DR, Papenfuss MR, Abrahamsen M, Vaught LC, Giuliano AR. Condom use and other factors affecting penile human papillomavirus detection in men attending a sexually transmitted disease clinic. Sex Transm Dis 2004;31:601–607. 
Svare EI, Kjaer SK, Worm AM, Osterlind A, Meijer CJLM, van den Brule AJC. Risk factors for genital HPV DNA in men resemble those found in women: a study of male attendees at a Danish STD clinic. Sex Transm Infect 2002;78:215–218. 
 Lajous M, Mueller N, Cruz-Valdez A, et al. Determinants of prevalence, acquisition, and persistence of human papillomavirus in healthy Mexican military men. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2005;14:1710–1716. 
Bleeker MC, Hogewoning CJ, Van Den Brule AJ, et al. Penile lesions and human papillomavirus in male sexual partners of women with cervical intraepithelial neoplasia. J Am Acad Dermatol 2002;47:351–357. 
 Partridge JM, Hughes JP, Feng Q, et al. Genital human papillomavirus infection in men: incidence and risk factors in a cohort of university students. J Infect Dis 2007;196:1128–1136. [PubMed: 17955430]. 
Tobian AA, Gray RH. Male foreskin and oncogenic human papillomavirus infection in men and their female partners. Future Microbiol 2011;6(7):739-45. 
 Albero G, Villa LL, Lazcano-Ponce E, et al. Male Circumcision and Prevalence of Genital Human Papillomavirus Infection in Men. BMC Infect Dis 2013;13(18).
 Urethral Warts Author: Douglas Dahl, MD; Chief Editor: Edward David Kim, MD, FACS Medscape.
Goldsmith L, Katz S, Bilchrest B, Paller A, Leffel D, Wolff K. Fitzpatrick’s Dermatology in General Medicine, Eighth Edition, Ed. McGrawHill Medical, 2012; 2421-2429.
 2012 European guideline for the management of anogenital warts. C.J.N. Lacey,S.C. Woodhall, A. Wikstrom, J. Ross. 
Schwartz RA: Verrucous carcinoma of the skin and mucosa.  J Am Acad Dermatol  1995; 32:1-21. 
 Agarwal S, Nirwal GK, Singh H. Buschke-Lowenstein tumour of glans penis. Int J Surg Case Rep 2014;5(5):215-8.
 Brinton LA, Reeves WC, Brenes MM, et al. The male factor in the etiology of cervical cancer among sexually monogamous women. Int J Cancer 1989;44:199–203.  
Agarwal SS, Sehgal A, Sardana S, Kumar A, Luthra UK. Role of male behavior in cervical carcinogenesis among women with one lifetime sexual partner. Cancer 1993;72:1666–1669. 
Gross G. Genitoanal human papillomavirus infection and associated neoplasias. Curr Probl Dermatol 2014;45:98-122.
National Cancer Institute. SEER 9 registries. Bethesda, MD: National Cancer Institute; 2007. Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) Program. November 2007 submission.
Glynne-Jones R, Nilsson PJ, Aschele C, Goh V, Peiffert D, Cervantes A, Arnold D. Anal cancer: ESMO-ESSO-ESTRO clinical practice guidelines for diagnosis, treatment and follow-up. Radiother Oncol 2014;111(3):330-9. 
 Sadlier C, Rowley D, Morley D, Surah S, et al. Prevalence of human papillomavirus in men who have sex with men in the era of an effective vaccine; a call to act. HIV Med. 2014 Mar 24. doi: 10.1111/hiv.12150.
Anic GM, Messina JL, Stoler MH, Rollison DE, Stockwell H, et al. Concordance of human papillomavirus types detected on the surface and in the tissue of genital lesions in men. J Med Virol 2013;85(9):1561-6.  
Silva R, León D, Brebi P, Ili C, Roa JC, Sánchez R. Detection of human papilloma virus infection in men. Rev Chilena Infectol 2013;30(2):186-92. 
 Bleeker MC, Snijders PF, Voorhorst FJ, Meijer CJ. Flat penile lesions: the infectious “invisible” link in the transmission of human papillomavirus. Int J Cancer 2006;119(11):2505-12. 
 Nicolau SM, Camargo CG, Stávale JN, Castelo A, Dôres GB, Lörincz A, de Lima GR. Human papillomavirus DNA detection in male sexual partners of women with genital human papillomavirus infection. Urology 2005; 65(2):251-5.
 Wikstrom A, Popescu C, Forslund O. Asymptomatic penile HPV infection: a prospective study. Int J STD AIDS 2000;11: 80–84.
Kumar B, Gupta S. The acetowhite test in genital human papillomavirus infection in men: what does it add? JEADV 2001; 15: 27–29.
 Barroso LF, Wilkin T . Human papillomavirus vaccination in males: the state of the science. Curr Infect Dis Rep. 2011 Apr;13(2):175-81. 
Block SL, Nolan T, Sattler C et al .Comparison of the immunogenicity and reactogenicity of a prophylactic quadrivalent human papillomavirus (types 6, 11, 16, and 18) L1 virus-like particle vaccine in male and female adolescents and young adult women. Pediatrics 2006; 118:2135-45.  
Sadlier C, Rowley D, Morley D, Surah S, O’Dea S, Delamere S, O’Leary J, Smyth P, Clarke S, Sheils O, Bergin C. Prevalence of human papillomavirus in men who have sex with men in the era of an effective vaccine; a call to act. HIV Med. 2014 Mar 24.