OBSTETRICĂ

Management atipic în sarcina gemelară (FIV-ET) după avortul spontan al primului făt

 The atypical management of twin pregnancy ( IVF-ET) after the miscarriage of the first fetus. Case report

First published: 15 octombrie 2014

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Gine.3.3.2014.4958

Abstract

We present the case of a 42 years old patient with twins pregnancy obtained by in vitro fertilization who is admited to the hospital at 15 weeks for cervical incompetence. Clinical examination revealed the amniotic sac of the first fetus. During the cerclage procedure a spontaneous rupture of the amniotic membranes occured with the abortion of a 15 weeks fetus and the ceclage was no longer performed. The ombilical cord was ligatured. After 6 hours from the intervention an appreciable bleeding occured and the placenta of the first  fetus was extracted. At 48 hours cervical cerclage was done for the remaining intrauterine fetus. The pregnancy continue up to 33 weeks when a live female fetus weighing 2090g was extracted by C-section.
 

Keywords
cerclage procedure, abortion, twins pregnancy

Rezumat

Prezentăm cazul unei paciente în vârstă de 42 de ani cu sarcină gemelară obţinută prin fertilizare in vitro care la 15 săptămâni este internată pentru incontinenţă cervico-istmică cu vizualizarea pungii amniotice a primului făt. În cursul manevrelor aferente unui cerclaj de col uterin se produce ruperea spontană a membranelor amniotice cu avortul unui produs de concepţie, ce corespunde la 15 săptămâni,  iar cordonul ombilical se ligaturează. Cerclajul nu se mai efectuează. La 6 ore de la avortul primului făt apare sângerare apreciabilă, extrăgându-se placenta acestuia. La 48 de ore se efectuează cerclajul colului uterin cu evoluţia sarcinii, acum unice intrauterine, până la 33 de săptămâni, când este extras prin operaţie cezariană un făt viu, de sex feminin, cu greutate de 2.090 g, IA 9.
 

Introducere

Sarcina multiplă reprezintă o provocare pentru medic datorită riscului crescut de complicaţii materno-fetale. Cea mai frecventă sarcină multiplă este sarcina gemelară. Incidenţa acestora a crescut odată cu dezvoltarea tehnicilor de reproducere umană asistată, astfel că una din trei sarcini obţinute prin fertilizare in vitro este multiplă. Dacă în Antichitate unele culturi considerau drept o binecuvântare sarcina multiplă, în prezent, aceasta reprezintă „un stres” pentru părinţi, dar mai ales pentru medic, din cauza frecvenţei crescute a complicaţiilor ce pot apărea.

Pierderea unuia dintre feţi în special prin oprirea în evoluţie nu reprezintă o raritate în cadrul unei sarcini multiple, având o incidenţă de 0.5-7%(1). Sarcina multiplă se asociază cu o mulţime de complicaţii fizice şi psihosociale. În cursul sarcinii pot apărea complicaţii materne, precum hipertensiune arterială, diabet gestaţional, anemie, preeclampsie, sângerări sau chiar pierderea sarcinii. Riscurile fetale cuprind prematuritatea, greutatea mică la naştere, tulburări de dezvoltare, anomalii congenitale până la deces. Pentru multe cupluri care au încercat şi au reuşit să obţină o sarcină după lungi perioade de încercări şi tratamente, apariţia unor complicaţii severe, precum pierderea în cursul sarcinii a unuia dintre feţi reprezintă o grea încercare. Pierderea unuia dintre feţi reprezintă un şoc pentru părinţi, dar o adevărată problemă pentru obstetrician, acesta confruntându-se cu  riscul apariţiei complicaţiilor maternofetale. Dacă în cazul sarcinilor multiple de multe ori se recurge la embrioreducţie pentru scăderea riscului apariţiei complicaţiilor, în special cel al naşterii premature, problema apare atunci când în cazul sarcinii multiple apare avortul spontan al unuia dintre feţi(2). În literatura de specialitate am găsit puţine informaţii legate de continuarea gestaţiei după avortul spontan al unuia dintre feţi în cazul sarcinilor multiple(3).

Prezentare de caz

Prezentăm cazul unei paciente de 42 de ani cu infertilitate de cauză aparent inexplicabilă. Din antecedentele personale reţinem două avorturi la cerere în urmă cu 15 ani, timp în care a urmat diverse tratamente pentru infertilitate, care nu au culminat cu o sarcină. Laparoscopia diagnostică efectuată justifică diagnosticul de infertilitate de cauză inexplicabilă. Efectuarea spermogramei evidenţiază absenţa patologiei masculine (normospermie). Dozările hormonale de ziua a 2-a, precum şi rezerva ovariană sunt în limite normale (AFC 20 şi AMH 3,7 ng/ml). Aceste valori sunt neobişnuite pentru o femeie cu vârsta mai mare de 40 de ani.

Cele descrise mai sus au condus la indicaţie de fertilizare in vitro, aceasta fiind cea mai potrivită având în vedere vârsta, patologia şi faptul că în antecedente pacienta a avut şi inseminare artificială cu spermă de la soţ. Pacienta a efectuat o procedură de fertilizare in vitro (protocol scurt cu antagonist). Medicaţia de stimulare 200 UI (FSH+LH). După 10 zile de stimulare la puncţia ovariană s-au obţinut 18 ovocite. Embrio-transferul a fost la 5 zile, implantându-se 2 blastocişti. Faza luteală a fost susţinută cu progesteron micronizat vaginal.

Ecografic a fost confirmată sarcină gemelară biamniotică bicorială (figurile 1 şi 2), care a avut o evoluţie normală până la vârsta de 15 săptămâni, când pacienta se prezintă la spital pentru contracţii uterine dureroase. La examenul local se evidenţiază col întredeschis, aproximativ 2 cm, prin care se vizualizează punga amniotică. Se recoltează culturi vaginale. Ecografic ambii feţi cu activitate cadiacă prezentă şi lichid amniotic normal. Primul făt cu placenta corporeală anterioară şi cel de-al doilea cu placenta posterioară care ajunge până în apropierea orificiului cervical intern.
 

Figura 1
Figura 1


 

Figura 2
Figura 2

Sub tratament tocolitic, contracţiile s-au remis în mai puţin de 24 de ore şi s-a decis cerclajul colului uterin. În momentul introducerii valvelor şi al încercării de a repera colul uterin se produce ruptura spontană a membranelor amniotice ale primului făt. Se produce avortul spontan a unui produs de concepţie corespunzător unei sarcini de 15 săptămâni, de sex masculin. Se decide continuarea sarcinii pentru cel de-al doilea făt şi se ligaturează cordonul fătului avortat cât mai aproape de inserţia placentară.

La 6 ore de la intervenţie apare o sângerare apreciabilă. Se vizualizează un fragment din placenta primului făt, care se extrage cu pensa de resturi. În momentul extracţiei complete, sângerarea se opreşte. Pacientei i se administrează tratament antibiotic şi tocolitic.

La 48 de ore de la avortul primului făt, ecografic se evidenţiază canalul cervical închis cu lungimea de 36 mm, făt cu activitate cardiacă prezentă, lichid amniotic normal, placenta posterioară care ajunge până la nivelul orificiului intern al canalului cervical. Se decide şi se practică cerclajul colului uterin, care a fost abandonat imediat după avortul primului făt.

Pacienta se externează după 14 zile de la internare: fără contracţii uterine, col continent cu fir de cerclaj prezent, făt în evoluţie, fără semne clinice şi de laborator de infecţie (afebrilă, culturi vaginale sterile, proteina C reactivă în limite normale, leucocite normale).

La 18 săptămâni se practică amniocenteză cu evoluţie favorabilă şi rezultat fără anomalii cromozomiale.

Pacienta se internează la 30 de săptămâni de gestaţie pentru contracţii uterine dureroase care cedează la tratament antispastic, perfuzie cu hexoprenalină 48 de ore. La examenul local, colul este discret dehiscent.

După 21 de zile, contracţiile uterine devin ritmice, dureroase şi apare deraparea firului de cerclaj, care se suprimă.

Se decide intervenţia chirurgicală - operaţie cezariană pentru prematuritate şi primipară în vârstă de 42 de ani. Se naşte un făt viu de sex feminin, greutate 2.090 de grame, indice APGAR 9. Extracţia placentei macroscopic normală. Evoluţia post-operatorie a fost favorabilă.

Evoluţia nou-născutului a fost favorabilă, acesta fiind externat la 3 săptămâni post-operaţie cezariană.

Discuţii

Este foarte neobişnuit ca o sarcină să continue după avortul unuia dintre feţi după trimestrul unu de sarcină. Complicaţiile hemoragice şi infecţioase care pot să apară sunt nenumărate, punând în pericol viitorul obstetrical al parturientei. Cazul trebuie bine cântărit, astfel ca beneficiul să depăşească riscurile.

Concluzii

Întotdeauna trebuie să ne gândim la posibilitatea păstrării unui făt în cazul în care unul dintre ei este avortat.

Decizia de a continua sarcina trebuie discutată cu pacienta şi trebuie obţinut acordul informat al acesteia.

Practica ligaturii cordonului ombilical, cât mai aproape de inserţia placentară, e întâlnită în clinica noastră la sarcini cu feţi din gemelară sau din sarcină triplă, care s-au născut la distanţă de câteva zile - până la 6 săptămâni, unul de altul, cu supravieţuirea feţilor.   

Bibliografie

Woo HHN, Sin SY, Tang LCH. Single fetal death in twin pregnancies: review of the maternal and neonatal outcomes and management. Hong Kong Med J, 2000;6:293-300.
ACOG Committee on Ethics: Committee opinion - Nonselective Embryo Reduction: Ethical Guidance for the Obstetrician-Gynecologist. Int J Gynecol and Obst, 1999;65(2): 216-9.
Schreiner-Engel P, Walther VN, Mindes J, et al. First-trimester Multifetal pregnancy reduction: Acute and persistent psychotic reactions. Am J Obst and Gynecol, 1995;172:541-47.
Zeck W, Weiss EC, Mörtl M, Stern C, Schneuber S, Lang U, Schlembach D. Delivery of a live newborn in a triplet pregnancy complicated by preeclampsia after intrauterine demise of two and expulsion of one triplet: a case report.  J Womens Health (Larchmt), 2009;18(2):269-71.

Articole din ediţiile anterioare

NEONATOLOGY | Ediţia 3 33 / 2021

Clamparea întârziată la nou-născuţii din sarcină gemelară

Ana Maria Măreşescu, Maria Irina Vlădăreanu, Simona Vlădăreanu

Sarcinile multiple sunt situaţii unice în care medicii obstetricieni şi neonatologi pot avea o atitudine ezitantă privind efectuarea clam­pării înt...

28 septembrie 2021
GINECOLOGIA | Ediţia 14 (4) / 2016

Contracepţia de urgenţă, puţin cunoscută şi utilizată - studiu multicentric naţional

Profesor universitar Claudia Mehedinţu, Mihaela Bujor, Florin Isopescu, Stelian Conci, Alexandru  Matei, Costin Berceanu, Prof. Dr. Elvira Brătilă, Marina Antonovici, Antoine Edu

Contracepţia de urgenţă se referă la un grup de metode contraceptive care, folosite după contactul sexual neprotejat într-un interval definit de ti...

15 noiembrie 2016
MOAŞE ŞI ASISTENŢI MEDICALI | Ediţia 1 19 / 2018

Contracepţia – statistici alarmante

Daniela Stan, Mihai Mitran

Deşi atât pe plan mondial, cât şi în România se fac eforturi susţinute pentru promovarea metodelor contraceptive şi pentru asimilarea lor i...

22 martie 2018
OBSTETRICĂ | Ediţia 1 19 / 2018

Corelaţii între trombofiliile ereditare şi avorturile recurente

Diana Ioana Voicu, Oana Bodean, Octavian Munteanu, Luciana Arsene, Călin Boieru, Prof. Dr. Elvira Brătilă, Monica Mihaela Cîrstoiu

Trombofiliile caracterizează o serie de stări de hiper­coa­gu­labilitate care predispun la formarea de tromboze ce apar ca urmare a unei predispozi...

22 martie 2018