MOAŞE ŞI ASISTENŢI MEDICALI

Sarcina la adolescente - o problemă la nivel global

 Pregnancy at teenagers - a worldwide issue

First published: 15 noiembrie 2015

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Gine.3.3.2015.4836

Abstract

It has been said that the number of pregnant teenagers is rising to an epidemic scale. But one cannot really determine the amplitude of this phenomenon unless the impact of pregnancy upon the teenager is taken into consideration. The best case scenario is, that her life will undertake major changes, which are going to leave their mark upon her as well as upon her loved ones. The young people go through a period mentioned in the Bible as “prime of life”, when lust is usually extremely intense (1 Corinthians 7:36). A strictly contraception-oriented view upon the teenagers’ pregnancy issue would be a superficial approach. Facts show that such situations involve a series of social and emotional elements of great complexity. The reality which the teenager mother encounters is completely different from that of the youth fantasy. The moment the girls find out they are pregnant, the spiritual struggle begins. Many of them admit that they have received the news as a strike. “Fury, guilt, and denial in accepting the reality are among the usual reactions”, it is said in the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Reality denial has in some cases deep consequences, because it can influence the teenager not to visit the physician and consequently to miss the medical care. Another factor is ignoring the effects of the sexual relationships. From Karen Rowlingson and Stephen McKay’s point of view, some young people in Great Britain “don’t really know what they want... from a relationship and what a pregnancy implies. It seems that many youngsters simply don’t see any connection between sex and pregnancy. Following a questionnaire it has been noticed that most of the teenage mothers were shocked or taken by surprise upon finding out that they were pregnant, although no contraceptive method had been used.
 

Keywords
pregnancy, adolescence, sexual relationship

Rezumat

S-a spus că numărul adolescentelor însărcinate atinge proporţii epidemice. Însă nu ne putem da cu adevărat seama de amploarea acestui fenomen dacă nu luăm în considerare impactul pe care îl are sarcina asupra adolescentei. În cel mai bun caz, viaţa ei va fi supusă unor schimbări majore, care îi vor marca pe ea şi pe cei dragi ai ei. Tinerii trec printr-o perioadă pe care Biblia o numeşte „floarea tinereţii“, când dorinţele sexuale sunt, de obicei, extrem de puternice (1 Corinteni 7:36). Însă, dacă am privi problema sarcinii la adolescente doar din perspectiva contracepţiei, am trata superficial lucrurile. Faptele arată că, într-o asemenea situaţie, sunt implicaţi o serie de factori sociali şi afectivi de mare complexitate. Realitatea de care se lovesc mamele adolescente este complet diferită de fanteziile tinereţii. Când fetele află că au rămas însărcinate, începe zbuciumul sufletesc. Multe recunosc că au fost de-a dreptul şocate. „Printre reacţiile obişnuite se numără furia, sentimentul de vinovăţie şi refuzul de a accepta realitatea“, se spune în American Academy of Child and Adolescent Psychiatry. Negarea realităţii are în unele cazuri urmări grave, deoarece poate determina adolescenta să nu se prezinte la medic şi astfel să nu beneficieze de îngrijire medicală. Un alt factor este ignorarea consecinţelor relaţiilor sexuale. În opinia sociologilor Karen Rowlingson şi Stephen McKay, în Marea Britanie, unii tineri „nu prea ştiu ce vor de la o relaţie şi nici ce presupune faptul de a rămâne însărcinată“. Se pare că unii tineri pur şi simplu nu văd legătura dintre sex şi sarcină. În urma unui sondaj s-a observat că „majoritatea mamelor adolescente, deşi nu folosiseră nici o metodă contraceptivă, au fost şocate sau luate prin surprindere când au aflat că sunt însărcinate“.
 

Din 2010 suntem pe primul loc în Europa cu cel mai mare procent, 10,6%, de mame mai tinere de 20 de ani. Să spunem că Elveţia are cele mai puţine astfel de cazuri? 1,1%? Sau că anul acesta Ziua Mondială a Populaţiei se concentrează asupra sarcinii la adolescente? Explicabil. Vecinii din Ungaria stau mai bine decât noi, cu 5%, la fel şi Letonia, Malta, Marea Britanie, Slovacia. Copiii care fac copii sunt în jur de 16 milioane pe an, 90% dintre fete căsătorite, iar statistica pentru avorturi indică 3,2 milioane. O situaţie care ne ridică mari semne de întrebare asupra educaţiei sexuale, educaţiei în familia de origine, a nivelului de comunicare şi a radiografiei sociale.

Peste 90.000 de fete cu vârste de maximum 19 ani, din care 3.024 nu împliniseră 15 ani, au născut în perioada 2009-2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină în acelaşi interval de timp, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică şi ale Ministerului Muncii.

În cei patru ani de referinţă, 90.227 de tinere cu vârste de maximum 19 ani au devenit mame, potrivit unui document oficial ce include date furnizate de cele două instituţii.

Dintre acestea, 3.024 aveau mai puţin de 15 ani la data naşterii, iar 87.203 aveau între 15 şi 19 ani.

Ocupăm locul 1 în Europa
la mame adolescente. Care este cauza?

Din punctul meu de vedere este important să aflăm dacă aceste tinere mame provin din mediul urban sau din mediul rural. Acesta este un factor deosebit de important, pentru că societatea românească este încă o societate tradiţionalistă, ce se ghidează după normele şi cutumele transmise transgeneraţional, mai ales în mediul rural.

De asemenea, studiul nu specifică dacă sarcinile respective sunt sarcini dorite sau nu, pentru că, având în vedere faptul că tinerele respective sunt în proporţie de 90% căsătorite, putem presupune că a avea un copil la scurt timp după actul căsătoriei ţine de normalitatea cutumiară a poporului nostru.

Nu cred că familiile acestor tinere fete se gândesc dacă este sănătos sau nu să ai copii în adolescenţă, având în vedere că şi multe dintre mamele şi bunicile noastre făceau copii încă de tinere, iar acest fapt făcea parte din normalitate.

Lipsa educaţiei sexuale şi a informării cuprinde mai multe generaţii şi se reflectă, evident, în procentul mare de adolescente care, cel mai probabil, gândesc că este normal să ai copii atunci când te căsătoreşti. Din păcate, multe dintre ele nu cred să îşi pună problema sănătăţii lor sau a copilului pe care îl fac, a renunţării la posibilităţi viitoare despre care, probabil, nu au idee.

Are societatea partea ei de vină? 

În acest caz particular nu cred că este vorba despre o instanţă morală care s-a pierdut, ci, mai curând, despre o instanţă morală cutumiară, care ţine de tradiţie şi care se păstrează, în ciuda informaţiilor de ultimă oră şi a descoperirilor făcute de ştiinţă. A judeca în termeni de vină a societăţii este, din punctul meu de vedere, uşor ignorant la adresa valorilor şi normelor culturale în care trăim.

Nu cred că societatea este vinovată pentru tradiţia pe care o poartă. Societatea este formată din indivizi şi aceştia tind să păstreze homeostazia, echilibrul sistemului care i-a creat. Probabil că va trebui mult timp pentru ca tradiţia să se modifice şi indivizii societăţii să adere la noi norme şi valori şi, ca atare, la o nouă normalitate.

Nu ştiu dacă este în regulă să vorbim despre acest fenomen în termeni de „bun” sau „rău”, pentru că binele şi răul sunt judecate în funcţie de norme şi valori diferite. Unele au în vedere tradiţia, iar altele - noile descoperiri ştiinţifice şi evoluţia rolului femeii în societatea modernă, care, în mediul rural românesc, nu a pătruns încă.

Cine sunt mamele adolescente?

Factori precum abuzul sexual, consumul de tutun, alcool sau droguri, dar şi sărăcia sunt deseori elemente ale portretului mamei adolescente. De asemenea, renunţarea la şcoală, lipsa accesului la educaţie sau apartenenţa la o comunitate care încurajează tinerele să rămână gravide de timpuriu completează tabloul. Stima de sine este un factor care le determină pe unele tinere să se arunce în braţele băieţilor şi ale bărbaţilor. Vulnerabilitatea crescută a fetelor care nu au încredere în ele sau care suferă de depresie le poate face victimele acelora  care nu urmăresc decât să le seducă pentru a profita de ele. Sunt şi tinere care aleg deliberat să rămână însărcinate pentru a se simţi iubite de cineva sau pentru a-l forţa astfel pe tatăl copilului să se căsătorească, ori pentru că îşi doresc să intre în lumea adulţilor şi consideră că aceasta este o metodă. Şi lipsa unei informări riguroase a tinerilor în ceea ce priveşte viaţa sexuală joacă un rol important în această situaţie, alături de educaţia minimală sau inexistentă în ceea ce priveşte metodele contraceptive şi riscurile la care sunt expuşi tinerii în cazul unui contact sexual neprotejat.

Riscurile la care se expune
mama adolescentă

Fetele care ajung gravide de la o vârstă fragedă se pot confrunta cu probleme care le afectează atât sănătatea fizică şi psihică, cât şi pe plan social, financiar şi educaţional. Adolescentele însărcinate au mai multe şanse să dezvolte complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere, arată Academia Americană de Psihiatrie pentru Copii şi Adolescenţi (AACAP). Una dintre probleme este faptul că ele nu apelează la ajutor medical specializat în timpul perioadei de sarcină. Acest lucru poate conduce la obiceiuri greşite de nutriţie, dar şi la consumul de substanţe nocive, precum alcoolul, tutunul sau drogurile. Mai mult, tinerele însărcinate sunt expuse riscului de a dezvolta hipertensiune indusă de sarcină, dar şi preeclamsie, afecţiune caracterizată de creşterea tensiunii arteriale în combinaţie cu excesul de proteine din urină şi care conduce la degradarea organelor interne, arată WebMD. Izolarea sau abandonarea de către familie, prieteni şi chiar de către tatăl copilului poate crea probleme de ordin psihic proaspetei mame (sentimente de frică, singurătate sau depresie).

Cum rămâne cu bebeluşii?

Din nefericire, în multe cazuri, bebeluşii mamelor foarte tinere ajung să fie neglijaţi şi abuzaţi, informează Academia Americană de Psihiatrie pentru Copii şi Adolescenţi. La o vârstă fragedă, adolescenta nu este suficient de matură pentru a putea îngriji un copil aşa cum se cuvine. În aceste condiţii, dacă nu beneficiază de ajutor din partea părinţilor, a tatălui şi a familiei acestuia sau de la instituţii specializate, comportamentul mamei ar putea pune în pericol viaţa bebeluşului. Problema tinerilor care ajung să fie părinţi de la o vârstă mult prea fragedă este pe cât de complexă, pe atât de sensibilă.

Psihiatrul american Dr. Phil McGraw recomandă informarea tinerilor cu privire la ceea ce înseamnă viaţa sexuală şi ceea ce implică aceasta. Mai mult, el este de părere că prieteniile romantice de la vârste fragede nu ar trebui încurajate, iar părinţii fetelor ar trebui să fie foarte atenţi în cazul în care acestea se întâlnesc cu băieţi mult mai în vârstă decât ele. Tinerii trebuie încurajaţi să îşi deschidă perspective cât mai largi spre viitor, să privească cu ochi critici realitatea din jurul lor şi să aprecieze mai mult latura educaţională. Nu în ultimul rând,  părinţii care construiesc o relaţie strânsă cu copiii lor pot reuşi să le câştige respectul şi încrederea, lucru care le va spori şansele ca tinerii să le asculte sfaturile.

Haideţi să ne imaginăm următoarea situaţie. Plecaţi undeva şi pe drum găsiţi pe neaşteptate o piatră preţioasă mare şi strălucitoare. Vă spuneţi: „Ce noroc, o adevărată bogăţie! Nici nu pot să îmi dau seama cât de scumpă este!” Dar e foarte greu să o purtaţi. Iar însoţitorii dumneavoastră vă sfătuiesc să o abandonaţi, argumentând: ”Dar cum o să o târâi? Cum o să mergi cu ea prin discotecă? Cum să trăieşti cu povara asta? La ce bun o asemenea greutate la vârsta ta?” Poate că e pe acolo şi un băiat care se teme să ia asupra lui greutatea şi să vă ajute, şi de aceea o ia la fugă. Dar, spuneţi-mi, pot acestea să fie un motiv să aruncaţi piatra cea preţioasă? De fapt, acolo e viitorul dumneavoastră, acolo sunt toate bucuriile acestei vieţi: primul strigăt, mânuţele moi, sărutările mamei… Gândiţi-vă că acum purtaţi ceva greu, dar foarte scump. Puteţi oare să-l aruncaţi în mizerie, la marginea unui drum? Sau vă adunaţi puterile şi purtaţi acest dar al vieţii, copilul?   

Bibliografie

Bond T. Standards and Etihcs for Counselling in Action. 4-th Ed, 2015, London, UK.
Bowlby J. Maternal Care and Mental Health. The master work series, 2nd ed, Northvale, NJ; London: Jason Aronson, 2001. 
Carnoy C. ABC-ul sexualităţii, Ed. Teora, Buc., 2001. 
Cartes  MR. Sexual Education and Prevention of Clandestine Abortion among Adolescent. In: Int  J  Gynec Obst; 2012,119(3):S224.
Coles R, Strokes B. Sex and the American teenager; 1989, NY:Harper and Row. 
Coker TR, Harvinder HG, Chung  PJ, Kennedy DP, Weidmer BA, Schuster MA. Improving Access to and Utilization of Adolescent Preventive Health Care: The Perspectives of Adolescents and Parents. In: J Adolesc Health 2010; 47:133-42.
Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copilului.
http://www.unicef.org/moldova/CRC_RO.pdf

Articole din ediţiile anterioare

NEONATOLOGY | Ediţia 3 33 / 2021

Complicaţii materne şi neonatale în sarcina gemelară obţinută spontan versus sarcina gemelară obţinută prin FIV

Ana Maria Măreşescu, Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Simona Vlădăreanu

Acest studiu a avut ca obiectiv identificarea com­plicaţiilor materne şi neonatale din sarcina gemelară obţinută spontan, comparativ cu sarcina gem...

28 septembrie 2021
INTERDISCIPLINARY | Ediţia 3 33 / 2021

Tratamentul endodontic în sarcină

Irina-Maria Gheorghiu, Sânziana Scărlătescu, Loredana Mitran, George Nicola, Paula Perlea, Dr. Alexandru Iliescu, Mihai Mitran

Tratamentele stomatologice pe parcursul sarcinii reprezintă o situaţie cu care medicii dentişti se confruntă în mod frecvent. Pacienta însărcinată ...

28 septembrie 2021
OBSTETRICS | Ediţia 4 30 / 2020

Corelaţii anatomoclinice şi ecografice în hipertensiunea arterială indusă de sarcină

Boris Marinov Krâstev, Anca Daniela Brăila, Cristina Maria Pucă, Mihai Brăila

Hipertensiunea arterială indusă de sarcină este diagno­sti­­ca­tă prin creşterea tensiunii arteriale sistolice peste 140 mmHg şi a celei diastolice...

04 decembrie 2020
MOAŞE ŞI ASISTENŢI MEDICALI | Ediţia 4 18 / 2017

Consecinţele sarcinii la adolescente

Mihai Mitran, Daniela Stan

Sarcinile neplanificate sunt întotdeauna pline de provocări, dar pot fi chiar extrem de dificile, mai ales în cazul în care părinții sunt adolescen...

18 decembrie 2017