SCURTĂ COMUNICARE

Particule posibil virale în culturile de Candida albicans provenite de la paciente cu candidoză vaginală

 Virus-like particles in Candida albicans culture from patients with vaginal candidosis

First published: 06 noiembrie 2017

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

DOI: 10.26416/Inf.51.3.2017.1202

Abstract

The viruses of pathogenic fungi and yeasts is an interesting subject for study, in this field of activity being scarce literature resources, and especially for the viruses parasiting the species of Candida. The present communication is based on our finding in laboratory during our hospital investigations on Candida infections. Practically we detected in electron microscope some virus-like particles which will be further subject of investigation.
 

Keywords
Candida albicans, virus-like particles

Rezumat

Virusurile ciupercilor patogene este un subiect interesant, deoarece nu există o literatură atât de bogată în acest domeniu, și în special în privința celor care parazitează diferite specii de Candida. Această comunicare se bazează pe descoperirile făcute în urma investigațiilor în spitale și în laborator, găsind la microscopul electronic particule care pot fi descrise ca virale și care vor fi mai departe supuse unor investigații.
 

Cuvinte cheie

Introducere

Observații privind virusurile care parazitează drojdiile patogene din genul Candida sunt foarte puține în literatura de specialitate și, în general, destul de vechi. Studii ale lui Kozlova(1), ale lui Nesterova și ale coautorilor descriu particule virale la Candida tropicalis, obținând un izolat de circa 80-120 nm diametru pe care l-au purificat parțial(2). De asemenea, un virus de 35 nm diametru cu genomul format din ARN liniar cu dublă catenă a fost raportat în 1990 de Matte și colaboratorii la Candida curvata(3).
Materiale și metode
Tulpinile de Candida au fost cultivate pe mediu Sabouraud agar, iar de pe mediu s-a prelevat material biologic care a fost preparat pentru microscopie electronică. Imaginile au fost obținute la  microscopul de tip ESEM (Environmental Scanning Electron Microscope), care presupune o preparare minimă a probelor.
Figura 1. Particule virale pe suprafața celulelor de Candida albicans în cultură
Figura 1. Particule virale pe suprafața celulelor de Candida albicans în culturăRezultate

În urma cercetărilor de epidemiologie asupra infecțiilor cu Candida și a investigării prelevatelor clinice în laborator, multe provenind de la paciente cu vaginită candidozică, am hotărât ca anumite probe cultivate pe mediu să fie investigate prin microscopie electronică, pentru a avea ilustrație imagistică la o lucrare mai amplă. În urma acesteia am reținut câteva imagini interesante în care se putea constata apariția, la suprafața celulelor de drojdie, a unor particule posibil virale (figura 1). Acest fapt va fi mai departe investigat, pentru a determina din punct de vedere genetic aceste particule și confirma existența acestor virusuri.

Concluzii

Raportăm descoperirea unor particule posibil virale pe suprafața celulelor drojdiei patogene Candida albicans izolată de la paciente cu vaginită candidozică dintr-un spital din România. Vom continua investigațiile pentru caracterizarea acestora. 

Bibliografie

  1. Kozlova TM. Virus-like particles in yeast cells. (Article in Russian) Mikrobiologiia, 1973; 42 (4), 745-747.
  2. Nesterova GF, Kärner Iu, Soom Ia O, Kozlova TM. Virus-like particles in yeast: isolation and infectivity. Z All. Microbiol. 1978;18(3):203-207.
  3. Matte O, Chabalier C, Ratomahenina R, Bossy JP, Galzy P. Isolation and characterization of a RNA-virus like particle from Candida curvata. Biol Cell. 1990;68 (2):159-62.

Articole din ediţiile anterioare

PREZENTĂRI DE CAZ | Ediţia 4 / 2016

Endocardită infecţioasă pe valvă nativă cauzată de Candida parapsilosis și un stafilococ coagulazo-negativ

Mădălina Preda, Emanoil Ceaușu

Endocardita infecțioasă (EI) este o patologie complexă din punct de vedere epidemiologic, aceasta păstrând o incidență constantă, deși factorii săi...

20 noiembrie 2016
PREZENTĂRI DE CAZ | Ediţia 2 / 2016

Candida glabrata, rezistență la fluconazol, infecții fungice

Roxana Micuţ, Dominique Sanglard

Un pacient diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, în urma căruia a dezvoltat insuficiență renală cronică, suferă o intervenție chirurgicală pentr...

16 aprilie 2016
SINTEZE | Ediţia 2 50 / 2017

Factori de virulenţă implicaţi în infecţiile cu Candida albicans și relevanţa lor clinică

Mihaela Roxana Ioghen, Octavian Costin Ioghen

Majoritatea infecțiilor fungice sunt superficiale și relativ ușor de tratat. Totuși, există și milioane de infecții fungice invazive. Discriminarea...

11 iulie 2017