Dragi colegi,

Dincolo de pericolul reprezentat de virusul în sine, cea mai dificilă a fost presiunea psihică la care am fost supuşi, gândindu-ne la pacienţi, la noi şi la familiile noastre. De asemenea, activitatea medicală a fost mult îngreunată de reglementările acestei perioade. Chiar dacă activitatea obstetricală a fost continuată cu precauţiile necesare, activitatea ginecologică a fost mult limitată sau chiar întreruptă. De aceea, a fost mai greu să ne focalizăm pe finalizarea unor lucrări ştiinţifice, dar prin contribuţia colegilor şi prin munca depusă online am reuşit. Astfel, pe site-ul Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie din România (SOGR) au fost publicate în această perioadă ghidurile pentru:

  • metodologia privind naşterea la gravidele cu infecţie suspicionată/confirmată cu SARS-CoV-2/COVID-19, preluarea, îngrijirea şi asistenţa medicală a nou-născutului;

  • reluarea activităţii de reproducere medicală asistată;

  • evaluarea ecografică în siguranţă în obstetrică şi ginecologie şi întreţinerea echipamentului în contextul pandemiei de COVID-19;

  • examinarea ecografică de screening pentru anomalii de sarcină în trimestrul al treilea.

Am ţinut în mod deosebit să continuăm tradiţia revistei de a publica articole cu impact asupra activităţii noastre clinice, chiar şi în această perioadă dificilă. Astfel, în acest număr avem articole de practică clinică în chirurgia sterilităţii, în epidemiologia infertilităţii şi a infecţiei cu HPV, de contracepţie, actualizări necesare privind infecţia cu SARS-CoV-2/COVID-19 şi investigaţia genetică prenatală neinvazivă, precum şi un articol legat de rolul educaţiei prin simulare în practica obstetricală.

Doresc să le mulţumesc tuturor pentru efortul susţinut depus în această perioadă şi să vă încurajez, dragi colegi, să publicaţi în continuare şi să practicaţi o medicină sigură pentru pacientele noastre şi pentru noi toţi.

Provocarea care urmează este cea legată de reluarea progresivă a tuturor activităţilor de obstetrică şi ginecologie, în situaţia în care evoluţia epidemiologică – chiar dacă momentan este favorabilă – rămâne impredictibilă, iar unele restricţii din perioada de urgenţă/alertă se vor prelungi.

Sunt convins că, printr-un efort comun şi printr-o bună comunicare, vom face faţă acestor provocări şi vom reveni la o situaţie sigură!

 

Cu prietenie,

Prof. dr. Daniel Mureşan