Infecţia produsă de SARS-CoV-2 şi impactul acesteia continuă să reprezinte o preocupare în rândul oamenilor de ştiinţă, dar şi al medicilor, mai ales atunci când vine vorba despre copiii şi adolescenţii cu comorbidităţi.
În prezent, este intens studiat rolul copiilor şi adolescenţilor din perspectiva transmiterii infecţiei cu noul tip de coronavirus, cu atât mai mult cu cât s-a constatat, în ultimele luni, o creştere importantă a ratei de transmitere de la copii la alţi copii, dar şi la adulţi.
Copiii şi adolescenţii au o încărcătură virală similară sau mai mare de SARS-CoV-2 comparativ cu adulţii(1,2). Cu toate acestea, mai multe studii recente au arătat o rată de infectare mai mică la copii faţă de adulţi. Se poate afirma în prezent că rata de infectivitate este corelată cu vârsta. În timp ce copiii prezintă o rată mai scăzută de infecţiozitate, adolescenţii prezintă o rată similară cu cea a adulţilor.
Interesant de menţionat este modul în care s-a modificat rata de infecţiozitate pe parcusul valurilor pandemice, astfel:
-
în primul şi al doilea val pandemic (respectiv februarie – noiembrie 2020), doar 23-32% dintre copii şi 15% dintre adulţi au contractat virusul de la copii(1);
-
în valul al treilea, a crescut numărul celor care s-au infectat de la copii la valori de 40-51% pentru copii şi 29% pentru adulţi;
-
în valul al patrulea, rolul copiilor în transmiterea infecţiei a crescut şi mai mult, astfel că 49% dintre toate persoanele infectate au dobândit boala de la copii şi adolescenţi sub 17 ani şi o treime de la copiii cu vârste de 5-12 ani.
Marea majoritate a copiilor infectaţi cu SARS-CoV-2 au fost asimptomatici sau au prezentat forme uşoare de COVID-19. Majoritatea celor cu forme clinice moderat-severe de boală au asociat una sau mai multe comorbidităţi. Prezenţa unei afecţiuni medicale subiacente în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani a fost asociată cu un risc de aproximativ 12 ori mai mare de spitalizare şi de 19 ori mai mare de internare în serviciile de terapie intensivă (ATI). Prezenţa unei comorbidităţi creşte semnificativ riscul de spitalizare (OR=2,73; P=0,0003)(3). Cele mai frecvente comorbidităţi raportate la copiii spitalizaţi pentru COVID-19 au fost: diabetul, obezitatea, afecţiunile cronice pulmonare (în special astmul bronşic), afecţiunile digestive, cardiovasculare, endocrine, sindroame de imunodeficienţă congenitale sau dobândite, malignităţi etc.
Iniţial s-a considerat că pacienţii pediatrici cu astm infectaţi cu SARS-CoV-2 vor avea un risc crescut de COVID-19 care va evolua sever. Existau argumente fiziopatologice care să suţină această teorie, precum hipersecreţia de mucus, deteriorarea epiteliului bronşic şi obstrucţia căilor respiratorii, elemente caracteristice astmului bronşic. În plus, corticosteroizii inhalatori promovează replicarea virală, întârzie eliminarea virală şi induc imunosupresie locală, creând astfel, teoretic, gazda perfectă pentru infecţia cu SARS-CoV-2(4).
Se cunoaşte că astmaticii prezintă un risc crescut de evoluţie severă (exacerbare) când prezintă o infecţie. În plus, coronavirusurile reprezintă al doilea cel mai frecvent agent etiologic viral care produce infecţii respiratorii la om(4). În faţa oricărei agresiuni infecţioase, în cazul copiilor astmatici, răspunsul imun înnăscut antiviral este întârziat şi deficitar. Aceştia vor dezvolta un răspuns imun suboptimal din punctul de vedere al sintezei de interferon (IFN)-a, IFN-b şi IFN-l (este asociat cu o severitate crescută a exacerbării)(5).
Din această perspectivă, s-a considerat iniţial că este prudent ca astmul pediatric să fie inclus între factorii de risc crescut pentru COVID-19 severă.
Studiile întreprinse care au evaluat comportamentul astmului pediatric în timpul pandemiei de COVID-19 au arătat că această afecţiune nu este influenţată în mod disproporţionat de infecţia cu un tip particular de virus(6).
Ulterior, astmul bronşic NU a fost inclus printre factorii de risc în cazul infecţiei cu SARS-CoV-2 sau pentru prezicerea gradului de severitate în COVID-19(7).
Au fost lansate potenţialele mecanisme fiziopatologice care vin în sprijinul susţinerii ipotezei potrivit căreia COVID-19 este uşoară/moderată la copiii astmatici(8). Dintre acestea menţionez:
-
Astmul alergic pediatric se asociază cu o reducere a expresivităţii receptorilor ACE2 la nivelul mucoasei nazale (dar acest aspect nu este observat în cazul copiilor cu astm nonalergic).
-
Incidenţa maximă a astmului alergic este regăsită în copilărie, dar începe să scadă constant odată cu vârsta.
-
Răspunsul imun de tip Th2 mediat prin citokinele IL4, IL5 şi IL13 are rolul de a reduce expresivitatea receptorilor ACE2 de la nivelul celulelor epiteliale bronşice.
-
Eozinofilia pare să aibă rolul de a atenua severitarea astmului.
-
Severitatea exacerbărilor diferită între adulţii astmatici şi copiii astmatici; această diferenţă ar putea porni de la fenotipul astmatic pe care îl prezintă cele două categorii populaţionale.
În perioada pandemiei a fost (şi este) important să monitorizăm evoluţia clinică a pacienţilor pediatrici cu astm bronşic, în sensul continuării tratamentului prescris, în special cu corticosteroizi inhalatori (ICS) şi corticosteroizi orali (OCS), dacă sunt recomandaţi. Oprirea ICS nejustificată va duce adesea la agravarea potenţial periculoasă a astmului. Pentru pacienţii cu astm bronşic sever se recomandă continuarea terapiei biologice(9).
Trebuie să ne asigurăm că toţi pacienţii au un plan scris de acţiune(9) pentru astm, cu instrucţiuni despre:
-
creşterea medicamentelor de control atunci când astmul se agravează, utilizarea de scurtă durată a OCS pentru exacerbările severe ale astmului;
-
să se afle care sunt criteriile ce impun solicitarea medicului;
-
recomandări de a fi consultat raportul GINA 2022 pentru mai multe informaţii despre opţiunile de tratament pentru planurile de acţiune pentru astm.
În plus, se recomandă să se evite nebulizatoarele(9) acolo unde este posibil, deoarece acestea cresc riscul de diseminare a virusului către alţi pacienţi şi către profesioniştii din domeniul sănătăţii. Inhalatorul presurizat cu doză măsurată este tratamentul preferat în timpul exacerbărilor severe.
Într-un articol publicat în mai 2022 în The Journal of Allergy and Clinical Immunology este adus în discuţie comportamentul astmului bronşic pediatric în timpul pandemiei de COVID-19(10). În acest studiu a fost evaluat un lot de 61.916 copii cu astm bronşic, cu vârste cuprinse între 2 şi 17,9 ani, la care au fost măsuraţi mai mulţi parametri: controlul astmului prin consumul de OCS, prezentările la camerele de gardă/UPU, spitalizările şi utilizarea de medicaţie de urgenţă (SABA).
Copiii cu testări SARS-CoV-2 negative au avut reduceri semnificative ale spitalizărilor legate de astm, ale vizitelor la urgenţă, ale ratelor de utilizare a OCS şi ale utilizării de SABA în cele şase luni după testarea lor, comparativ cu cele şase luni înainte de testare (P<0,001).
Copiii care au avut teste SARS-CoV-2 pozitive au înregistrat creşteri semnificative ale vizitelor la camerele de gardă/UPU şi utilizarea de OCS, creşteri uşoare privind zilele de spitalizare şi utilizarea de SABA în cele şase luni de la infecţia virală. Această evaluare a permis să se identifice diferenţe în ceea ce priveşte evoluţia astmului bronşic la un pacient pediatric infectat sau nu cu noul tip de coronavirus.
În concluzie, doresc să subliniez câteva aspecte:
-
Impactul infecţiei cu SARS-CoV-2 asupra evoluţiei astmului pediatric reprezintă un subiect de mare interes, fiind încă în evaluare.
-
Datele actuale susţin o perspectivă favorabilă pentru copiii astmatici infectaţi cu noul tip de coronavirus.
-
Modul în care răspunde imunitatea înnăscută/dobândită la virus, numărul redus de receptori ACE2 ai gazdei pentru infecţie, reglarea acestor receptori prin inflamaţia determinată de răspunsul imun de tip Th2, tratamentul cu steroizi etc. pot să joace roluri importante în comportamentul copilului astmatic la infecţia cu SARS-CoV-2.
-
Sunt necesare mai multe date care să clarifice dacă numărul scăzut de exacerbări la copiii astmatici cu infecţie SARS-CoV-2 se datorează caracteristicilor imunologice precizate sau dacă există şi alte explicaţii.
-
În perioada de carantină, s-a trecut de la examen medical la consultare individuală prin telemedicină, şcolile au fost închise, iar copiii au fost învăţaţi cum să menţină distanţarea socială. Aceste elemente explică rata redusă de infecţii respiratorii apărute la copii şi, implicit, limitarea triggerului infecţios care ar fi putut declanşa o exacerbare.
-
Trebuie să înţelegem mai bine cum se comportă virusul în cazul copiilor astmatici care sunt trataţi cu steroizi orali pe termen lung sau al copiilor care beneficiază de terapie biologică.