EDITORIAL

Dezvoltarea profesională continuă, în sistem online

Mario Codreanu

22 Noiembrie 2021

Profesia medicală veterinară există, poate dăinui şi progresa doar continuând dezideratul major ce vizează cunoaşterea şi dezvoltarea abilităţilor în domeniu, alături de o continuă şi asiduă updatare şi upgradare a cunoştinţelor de specialitate.

Practic, avalanşa de noi informaţii ştiinţifice, dezvoltarea şi implementarea de noi metode şi tehnici de diagnostic şi modalităţi de intervenţie curativo-profilactică inovatoare fac destul de dificilă şi de complexă activitatea practică curentă a specialistului – medic veterinar. Acest context este, de asemenea, corelat cu diversitatea extremă şi cu accesibilitatea informaţiilor de specialitate (pe canale mediatice diverse, de niveluri şi pertinenţă ştiinţifică şi profesională la care acced proprietarii), care fac, de multe ori, ca expectanţa proprietarilor/deţinătorilor de animale de companie/de interes economic să exceadă posibilităţile clinicilor (cu dotare limitată) din ţara noastră. Pe aceste coordonate, alegerea şi optimizarea corelată a abordării clinico-terapeutice şi de diagnostic în situaţiile-limită, sau în cazurile medicale dificile, pun de multe ori în dificultate medicul veterinar (în raport cu posibilităţile existente şi cu disponibilităţile financiare ale proprietarilor), în soluţionarea lor.

Pe de altă parte, arsenalul mijloacelor de diagnostic şi cel terapeutic – aflate la îndemâna medicului veterinar – sunt extrem de generoase şi diversificate, oferind numeroase posibilităţi şi alternative de intervenţie.

Dezvoltarea profesională continuă în domeniul medical veterinar în ultimii doi ani a fost nevoită să treacă preponderent în sistem online. Limitele ce derivă din aceste restricţii şi impuneri pandemice au impus adaptări în activităţile practice curente şi în accesul direct la mijloacele de instruire şi dobândire a abilităţilor în practica medicală veterinară.

Programele de dezvoltare profesională continuă existente în ţara noastră se reconfigurează continuu şi din mers, structurile profesionale asociative s-au adaptat şi au trecut la aceste alternative informatice, apelând la formatorii şi furnizorii de educaţie din medicina veterinară.

Activităţile desfăşurate în acest sens s-au focalizat pe publicarea online a revistelor de specialitate, organizarea şi susţinerea de webinarii, conferinţe, congrese – în sistem online, apelând la platforme interactive specializate, unde speakerii/formatorii de educaţie continuă să poată asigura şi acoperi o arie cât mai generoasă şi diversă a temelor şi subiectelor de interes din medicina veterinară.

Revista Practica Veterinară, mai consistentă şi mai bogată în informaţii dedicate medicului veterinar, vine să contribuie prin conţinutul său, preponderent adresat activităţilor curente ale medicului veterinar practician, la actualizarea informaţiilor şi prezentarea de noutăţi din domeniul clinicii şi practicii medicale veterinare.

Demersurile editoriale în sistem online au vizat, de asemenea, lărgirea ariei de acoperire, prin abordarea de subiecte şi tematici menite a aduce un plus de informaţie în domenii generale şi de nişă, cu elemente cu caracter informativ general, dar şi din portofoliul profesional al autorilor acestor articole.

Articole din ediția curentă

MEDICINĂ INTERNĂ

Managementul hipercalcemiei la pacienţii critici

Bogdan Alexandru Vițălaru, Alina Ștefănescu
Calciul reprezintă unul dintre cei mai importanţi constituenţi structurali ai oaselor....
EPIDEMIOLOGIE

Set de instrumente pentru echipa de sănătate a fermei utilizate în elaborarea şi implementarea de planuri de sănătate cu mai mulţi actori

Stelian Bărăităreanu, Livia Vidu
Dezvoltarea şi implementarea de planuri de sănătate cu mai mulţi actori în ferme de vaci de lapte din România a fost iniţiată la începutul anului 2019, în cadrul proiectului DISARM, de o echipă de cer...
DIAGNOSTIC PARACLINIC - IMAGISTICĂ

Ecografia pancreasului la pisică

Cristian Dana, Mario Codreanu
Datorită evoluţiei tehnicii ecografice din ultimul deceniu, ecografia pancreasului a devenit mult mai facilă....
Articole din edițiile anterioare

MEDICINA INTERNĂ

Coordonate clinice şi de diagnostic în sindromul Cushing la câine

Mara‑Cătălina Buscă, Mario Codreanu
Etiologic, sindromul Cushing poate fi clasificat în două forme principale, cea hipofizo-dependentă, provocată de tumori la nivelul glandei pituitare (adenoame sau adenocarcinoame), şi cea nonhipofizo-dependentă, care poa...
EDITORIAL

Noi abordări în managementul sănătăţii ecvinelor

Mario Codreanu
De-a lungul ultimelor decenii, domeniul sănătăţii ecvinelor a cunoscut o evoluţie semnificativă, alimentată de progresele ştiinţifice, tehnologice şi de o înţelegere tot mai profundă a nevoilor specifice ale cailor în raport cu orientările şi tendinţele actuale din România....
PROFILAXIE

Infecţia cu Mycoplasma bovis – diagnostic, tratament şi control

Mihai‑Alexandru Pitran, Alexandru Duţulescu, Maria-Alexandra Jalbă (Pitran), Mario Codreanu
Mycoplasma bovis este un agent patogen major, dar adesea trecut cu vederea, care cauzează boli respiratorii, mastită şi artrită la bovine. ...