Dragi colegi,

Ne găsim din nou la primul număr din acest an al revistei Alergologia. Începem anul 2023 în forţă, prin organizarea Workshopului de Alergii Moleculare pe 17-18 martie 2023, în care se regăsesc prezentări extrem de interesante şi de utile medicilor alergologi şi nu numai. De asemenea, suntem pe ultima sută de metri cu pregătirea Congresului SRAIC 2023, eveniment important al comunităţii noastre ştiinţifice şi profesionale, care îşi propune să conecteze cele mai noi progrese în domeniul alergologiei cu buna practică clinică.

În ceea ce priveşte numărul actual al revistei, vă propunem din nou articole variate, interesante şi bine documentate, care sperăm să vină în ajutorul dumneavoastră.

Deschidem numărul cu două lucrări referitoare la afecţiuni mai puţin întâlnite în practica alergologică. Prima lucrare, elaborată de conf. dr. Polliana Leru şi dr. Vlad Florin Anton, trece în revistă principalele dificultăţi în evaluarea sindroamelor de activare mastocitară în practica clinică. Celălalt articol de la rubrica specialistului este elaborat de colectivul condus de prof. dr. Diana Deleanu şi tratează imunodeficienţele primare care evoluează cu niveluri înalte ale imunoglobulinei E serice. Articolul îşi propune creşterea conştientizării asupra modalităţilor de exprimare clinică şi imunologică a imunodeficienţelor primare. Acest grup de afecţiuni eterogene prezintă o prevalenţă mai înaltă decât cea raportată şi nu întotdeauna debutează la vârsta copilăriei.

În continuare vă propunem, la rubrica cu Referate generale, un articol elaborat de aceeaşi echipă, referitor la fenotipurile clinice şi la metodele de evaluare paraclinică a imunodeficienţei comune variabile. Urmează o actualizare a cunoştinţelor în ceea ce priveşte caracterizarea principalelor legături dintre dermatita atopică şi astm, alături de identificarea posibilelor mecanisme de bază implicate în patogeneza dermatitei atopice, realizată de dr. Felicia Bănărescu şi colaboratorii.

Un alt subiect extrem de interesant şi care afectează un număr mare de persoane este abordat în articolul următor, elaborat de dr. Cristina Uţă şi focalizat pe cauzele imunologice ale avortului spontan recurent. Studiile recente arată că factorii imunologici, cum ar fi un răspuns anormal al sistemului imunitar al femeii la embrionul în curs de dezvoltare, pot fi cauza eşecului repetat al implantării embrionilor sau a avortului spontan recurent, motiv pentru care este necesară investigarea posibilităţii implicării acestora în infertilitate şi avort recurent.

Ultimul articol de la rubrica Referate generale oferă recomandări cu privire la vaccinarea copiilor alergici, conform ghidurilor EAACI; acestea vin în sprijinul medicilor specialişti, cu recomandări concrete pentru evaluarea şi abordarea practică a acestei categorii speciale de copii, în aşa fel încât riscurile să fie reduse.

Vom încheia acest număr cu o lucrare originală, elaborată de dr. Noemi Bara, coordonator al Centrului de Expertiză de Angioedem Ereditar, care tratează particularităţile angioedemului ereditar cu deficienţă de C1-inhibitor esterază la populaţia pediatrică.

Vă invităm să citiţi articolele din acest număr şi îi încurajăm încă o dată pe colegii noştri de toate vârstele să ne fie alături şi să colaboreze în toate acţiunile întreprinse în specialitatea noastră.