Intervenţie nutriţională şi stil de viaţă în gută sau pseudogută
Nutritional intervention and lifestyle recommendations for gout or pseudogout
Abstract
The present case study reports a patient, 47 years old, with a three-month history of articulation aches, initially only in the right ankle, later in the first metatarsophalangeal joint of the same lower limb. The symptomatology is identical to that of gout, although the crisis episodes have never been determined by the increase in the level of uric acid in the blood. The patient, having first-degree obesity, followed an empirical diet based on starvation, losing 5 kg in the last three weeks, until he contacted our office. He was prescribed Aflamil®, taken temporarily and without obvious results. He self-assessed as a daily alcohol user. The presented biochemical profile was normal, except for increased levels of fibrinogen (617 mg/dl; normal between 200 and 400 mg/dL), ESR (18 mm/h; normal <15 mm/h), ferritin (320; normal up to 300 µg/l) and low 25-hydroxy-vitamin D (20 ng/mL; normal between 30 and 100 ng/mL). The case study aimed at weight loss, understanding the importance of lifestyle change, and finding a behavioral alternative food for controlling the feeling of permanent hunger, eliminating joint symptoms, and normalizing laboratory parameters.Keywords
goutnutritionweightlifesyleRezumat
Studiul de caz de faţă raportează un pacient de 47 de ani cu un istoric de trei luni de altralgii, la început doar la glezna dreaptă, ulterior ÅŸi la prima articulaÅ£ie metatarsofalangiană a aceluiaÅŸi membru inferior. Simptomatologia este identică cu cea a gutei, deÅŸi episoadele de criză nu au fost niciodată determinate de creÅŸterea nivelului de acid uric în sânge. Pacientul, având gradul I de obezitate, a Å£inut o dietă empirică, bazată pe înfometare, în ultimele trei săptămâni slăbind 5 kg, până a luat legătura cu specialiÅŸtii noÅŸtri. A avut prescripÅ£ie de Aflamil®, luat temporar ÅŸi fără rezultate evidente. S-a autoevaluat ca fiind consumator zilnic de alcool. Profilul biochimic prezentat a fost normal, cu excepÅ£ia nivelurilor crescute de fibrinogen (617 mg/dl; normal între 200 ÅŸi 400 mg/dL), VSH (18 mm/h; normal <15 mm/h), feritină (320; normal până în 300 µg/l) ÅŸi 25-hidroxi-vitamina D scăzută (20 ng/mL; normal între 30 ÅŸi 100 ng/mL). Studiul de caz a urmărit scăderea în greutate, înÅ£elegerea importanÅ£ei schimbării stilului de viaţă ÅŸi găsirea unei variante de comportament alimentar pentru controlul senzaÅ£iei de foame permanentă, eliminarea simptomatologiei articulare ÅŸi normalizarea parametrilor de laborator.Cuvinte Cheie
gutăstil de viaţănutriţiegreutate corporalăIntroducere
Pacientul X, de 47 de ani, se prezintă cu un istoric de câteva luni de polialtralgii, la glezna dreaptă ÅŸi prima articulaÅ£ie metatarsofalangiană a membrului inferior drept, cu simptomatologia identică cu cea a gutei, cu dureri la nivelul articulaÅ£iei afectate, tumefacÅ£ia zonei respective, însoÅ£ită de eritem ÅŸi sensibilitate la palpare. Episoadele de criză dureroasă nu au fost corelate cu creÅŸterea nivelului de acid uric în sânge. DeÅŸi, conform literaturii de specialitate, pseudoguta reprezintă o afecÅ£iune rar întâlnită la vârste tinere, sub 60 de ani(1), profilul biochimic a ridicat ÅŸi suspiciunea acestei patologii. Analizele de laborator au fost normale, cu excepÅ£ia nivelurilor crescute de fibrinogen (617 mg/dl; normal între 200 ÅŸi 400 mg/dL), VSH (18 mm/h; normal <15 mm/h), feritină (320; normal până în 300 µg/l) ÅŸi 25-hidroxi-vitamina D scăzută (20 ng/mL; normal între 30 ÅŸi 100 ng/mL), iar magnezemia era la limita inferioară. Ultimele două analize puteau sugera un hiperparatiroidism secundar, iar feritina crescută în acest context este un factor de risc pentru pseudogută. Pe de altă parte, există specificate situaÅ£ii particulare (sub 10%) când atacul de gută nu se însoÅ£eÅŸte de hiperuricemie, din cauza răspunsului hormonal al corticosuprarenalei la stresul determinat de procesul dureros.
Date despre pacient
Pacientul, de 47 de ani, 1,72 m înălÅ£ime ÅŸi 102 kg, a completat un chestionar de evaluare nutriÅ£ională din care am extras următoarele date.
Antecedente personale – obezitate de grad I, cunoscut cu câteva episoade de gastrită, apendicectomie în copilărie, nefumător, consumă alcool zilnic, patru-cinci pahare cu vin ÅŸi bere, cu un nivel de stres (pe o scală de la 1 la 5) de 4, cu un program haotic în cadrul firmei la care lucra.
Antecedente familiale – tatăl cu hipercolesterolemie, hipertensiune arterială ÅŸi obezitate.
Istoric – pacientului, cunoscut cu gradul I de obezitate (IMC=34,8), i s-a recomandat să reducă greutatea pentru un efect favorabil asupra articulaÅ£iilor cu probleme – gleznă, respectiv degetul mare de la piciorul drept, care în timpul crizelor dureroase se umflau, erau sensibile la atingere ÅŸi se înroÅŸeau. A Å£inut o dietă timp de trei săptămâni; mai precis, s-a înfometat, slăbind aproximativ 4,5 kg, de la 106,8 kg la 102,2 kg, după care s-a blocat la această greutate. Pacientul a întrunit mai mulÅ£i factori declanÅŸatori alimentari ai atacului de gută/pseudogută – obezitate, înfometare, ulterior exces alimentar ÅŸi folosirea alcoolului. Având un nou episod dureros, s-a decis să consulte un specialist ÅŸi a solicitat un program controlat de slăbire, în variantă online.
Diagnostic – incert, cu aspecte clinice ÅŸi de laborator ce puteau sugera la fel de bine guta sau pseudoguta, afecÅ£iuni cu simptomatologie asemănătoare, dar cu localizare ÅŸi mai ales cauze diferite. DeÅŸi i-a fost sugerată de către medicul reumatolog o puncÅ£ie pentru examinarea lichidului sinovial din articulaÅ£ia inflamată ÅŸi obÅ£inerea unui diagnostic cert, pacientul a refuzat această analiză. Analizele de laborator au fost normale, cu excepÅ£ia nivelurilor crescute de fibrinogen (617 mg/dl; normal între 200 ÅŸi 400 mg/dL), VSH (18 mm/h; normal <15 mm/h), feritină (320; normal până în 300 µg/l) ÅŸi 25-hidroxi-vitamina D scăzută (20 ng/mL; normal între 30 ÅŸi 100 ng/mL), iar magnezemia era la limita inferioară.
IntervenÅ£ie nutriÅ£ională – în cadrul programului, pacientului i s-a solicitat un jurnal alimentar zilnic, cu identificarea senzaÅ£iilor de foame, saÅ£ietate ÅŸi a gradului de satisfacÅ£ie alimentară, urmărind atât cantitativ, cât ÅŸi calitativ meniurile. Toate ÅŸedinÅ£ele s-au desfăşurat online, cu monitorizarea pe cântarul pacientului a parametrilor indice de masă corporală, grăsime somatică ÅŸi masă musculară activă. Am asigurat ÅŸi suport de psihonutriÅ£ie, atunci când pacientul simÅ£ea anxietate ÅŸi stres în găsirea de soluÅ£ii alimentare când era nevoit, din cauza serviciului, să părăsească localitatea de reÅŸedinţă.
Discuţie
DeÅŸi întâlnirile noastre au fost doar în mediu online, pacientul a fost foarte implicat, dorindu-ÅŸi să slăbească ÅŸi să nu se mai confrunte cu durerile articulare. Modificările observate la fiecare ÅŸedinţă, privind scăderea procentului de grăsime corporală ÅŸi, bineînÅ£eles, greutatea totală, l-au motivat să fie perseverent ÅŸi atent la alegerea alimentaÅ£iei, mai ales atunci când era obligat să plece câteva zile de acasă sau să lucreze noaptea.
Se cunoaÅŸte deja faptul că alimentele care declanÅŸează în mod obiÅŸnuit atacuri de gută includ: carne din organe, carne roÅŸie, fructe de mare, alcool ÅŸi bere. Acestea conÅ£in o cantitate moderată până la mare de purine. Cu toate acestea, există o excepÅ£ie de la această regulă, cercetările arătând că legumele bogate în purină nu declanÅŸează atacuri de gută(2). De aceea, a avut acces la combinaÅ£ii alimentare cu legume ÅŸi leguminoase (fasole, linte, năut, din care să asimileze proteine), dar ÅŸi lactate. De asemenea, au fost restricÅ£ionate sucurile de fructe ÅŸi băuturile răcoritoare, mai ales cele cu îndulcitori de tipul sirop de fructoză-glucoză, care, deÅŸi nu sunt bogate în purină, accelerează mai multe procese celulare ce determină inflamaÅ£ie ÅŸi creÅŸterea nivelului de acid uric(3,4).
În concordanţă cu analizele de laborator, pacientul a avut recomandare de supliment cu vitamina D pe o perioadă de trei luni, cât a durat programul de nutriÅ£ie, ÅŸi, de asemenea, supliment cu curcumină. Curcumina ameliorează artrita gutoasă, reprezentând un ingredient activ cu eficacitate antiinflamatoare(5). De asemenea, ÅŸi-a ajustat stilul de viaţă în ceea ce priveÅŸte miÅŸcarea/activitatea fizică zilnică(6-8).
Concluzii
La finalul celor trei luni, scopul pacientului, de a ajunge sub greutatea de 95 kg, ÅŸi mai ales de a nu mai avea crize gutoase, a fost atins. Analizele de laborator s-au normalizat, atât parametrii inflamatori, cât ÅŸi 25-hidroxi-vitamina D. Pacientul a slăbit 7,5 kg în această perioadă, indicele de masă corporală (IMC) scăzând de la 34,8 (limita superioară pentru obezitate de grad I) la 31,7, mâncând echilibrat, fără înfometare, cu stare de saÅ£ietate la fiecare masă.
După două luni de la încheierea programului, greutatea era sub control, fără probleme de sănătate.
Conflict de interese: niciunul declarat
Suport financiar: niciunul declarat
Acest articol este accesibil online, fără taxă, fiind publicat sub licenţa CC-BY.
Bibliografie
-
Neame RL, Carr AJ, Muir K, Doherty M. UK community prevalence of knee chondrocalcinosis: evidence that correlation with osteoarthritis is through a shared association with osteophyte. Ann Rheum Dis. 2003;62(6):513-8.
-
Choi HK, Atkinson K, Karlson EW. Purine Rich Foods, Dairy and Protein Intake, and the Risk of Gout in Men. N Engl J Med. 2004;350:1093-1103.
-
Choi HK, Mount DB, Reginato AM; American College of Physicians; American Physiological Society. Pathogenesis of gout. Ann Intern Med. 2005;143(7):499-516.
-
Bray GA. Energy and fructose from beverages sweetened with sugar or high-fructose corn syrup pose a health risk for some people. Adv Nutr. 2013;4(2):220-5
-
Li X, Xu DQ, Sun DY, Zhang T, He X, Xiao DM. Curcumin ameliorates monosodium urate-induced gouty arthritis through Nod-like receptor 3 inflammasome mediation via inhibiting nuclear factor-kappa. B signaling J Cell Biochem. 2019;120(4):6718-6728.
-
Danve A, Sehra ST, Neogi T. Role of diet in hyperuricemia and gout. Best Pract Res Clin Rheumatol. 2021;35(4):101723.
-
Hainer BL, Matheson E, Wilkes RT. Diagnosis, treatment, and prevention of gout. Am Fam Physician. 2014;90(12):831-836.
-
Li R, Yu K, Li C. Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(6):1344-1356.