EDITORIAL

Farmacistul – împletire de profesionist şi om moral

Doina Drăgănescu

27 Mai 2022

Plecând de la particularităţile profesiei noastre, m-am întrebat, de multe ori, ce am putea face pentru a fi mai bine atât pentru noi, cât şi pentru cei cu care interacţionăm, pentru a fi mai vizibil progresul individual şi profesional?

Am găsit în materialele pe care FIP (International Pharmaceutical Federation) le pregăteşte şi le pune la dispoziţia noastră câteva idei care par a fi răspunsul la aceste întrebări.

La modul general, suntem cu toţii de acord că o profesie se distinge „prin dorinţa celor care o practică de a respecta standardele etice şi profesionale”.

Calităţile pe care, acum mai mult de 100 de ani, Cehov, cu experienţa lui de medic, dramaturg şi prozator, le-a gândit pentru a completa imaginea oamenilor educaţi de a fi „indulgenţi, blânzi, amabili, îngăduitori” le vedem şi astăzi ca fiind valabile. Iar pentru a creşte mai sus de nivelul mediu, „este nevoie de muncă neîntreruptă, zi şi noapte, să citeşti necontenit, să studiezi, alături de voinţă. Trebuie preţuită orice oră.”

Farmacistul este recunoscut ca expert al medicamentului, ca un profesionist al domeniului sănătăţii, cu responsabilitatea crucială de a-i ajuta pe oameni să rămână sănătoşi, să evite boala, inclusiv prin faptul că are exact acele cunoştinţe ca să îi ghideze să folosească medicamentele cele mai potrivite situaţiei lor.

Avem o profesie care ne permite să ne dezvoltăm continuu şi să avem cu noi tot ceea ce este necesar pentru a face bine semenilor noştri. Ce împletire minunată!

 

Articole din ediția curentă

GEMOTERAPIE

Gemoterapia şi îngrijirea dentiţiei

Sorina Soescu
Calitatea dinţilor depinde de starea unor organe importante din corp: ficatul şi rinichii. Cu cât ficatul este într-o stare de funcţionare mai bună, cu atât gingiile sunt mai puternice, inervaţia şi vascularizaţia dinţilor este mai bună şi atunci aspectul lor general este sănătos. Cu cât rinichii sunt într-o ...
ISTORIA FARMACIEI

Repere farmaceutice de-a lungul istoriei 2022 (II)

Maria-Gabriela Suliman, Antoaneta Lucasciuc
Farmacia românească în anul 1922 – învăţământ superior, societăţi, publicaţii (100 de ani)...
NUTRIŢIE

Mierea – aliment funcţional cu numeroase utilizări în medicina tradiţională şi în cea modernă

Corina-Bianca Ioniţă-Mîndrican, Khaled Ziani, Carolina Negrei, Magdalena Mititelu
Utilizarea mierii în alimentaţia omului, precum şi în terapie are o istorie îndelungată. Mierea a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri datorită valorilor sale terapeutice şi nutritive deosebi...
Articole din edițiile anterioare

CUNOAŞTEREA TELOMERILOR

Dinamica telomerilor în îmbătrânire – impactul unui stil de viaţă sănătos asupra modulării lungimii telomerilor

Miruna-Maria Apetroaei, Artistidis Tsatsakis, Persefoni Fragkiadaki, Stella Baliou, Ana Maria Vlăsceanu, Doina Drăgănescu, Denisa Udeanu, Andreea Letiţia Arsene
Telomerii sunt structuri de cromatină, fiind implicaţi în menţinerea integrităţii cromozomilor. Aceştia se scurtează cu fiecare di...
EDITORIAL

Despre educaţia noastră continuă

Doina Drăgănescu
Vrem, nu vrem, auzim, utilizăm şi învăţăm aplicaţii ale inteligenţei artificiale....
EDITORIAL

Despre actul electoral

Doina Drăgănescu
Dacă suntem interesaţi de subiectul alegerilor, nu doar prin prisma vieţii personale, în care rezultatul votului individual este semnificativ dacă se suprapune cu cel majoritar exprimat....