Am observat la foarte mulţi oameni cum îşi trăiesc viaţa la foarte puţin din potenţialul lor, de parcă se împiedică singuri şi nu se lasă să înainteze. Dacă discuţi cu cei mai mulţi, îţi vor da multe explicaţii legate de reacţiile adulţilor din viaţa lor (părinţii, profesorii, alţi colegi sau prieteni).

În realitate, cea mai mare provocare a fiecăruia dintre noi este frica, o emoţie intensă, care ne împiedică să trăim viaţa la întregul ei potenţial.

Frica se dezvoltă în primii şapte ani ai vieţii. Copilul mic, de până în 2-3 ani, este neînfricat, mai ales dacă se poate baza pe părinţii săi şi nu are parte de comportamente agresive şi de pedepsire. Ulterior, în interacţiunea cu lumea în care trăieşte, aude foarte frecvent cuvântul „nu” şi sintagma „nu este voie”, încât încearcă frecvent să depăşească limitarea. Şi, desigur, în toate aceste tentative de cunoaştere a lumii apar suferinţa şi durerea fizică, emoţională, mentală.

Pentru cei mai mulţi dintre noi, frica este conectată cu durerea şi suferinţa. Nu ne mai este frică neapărat de ceva anume, ci de suferinţa/durerea pe care ar putea-o provoca.

De aceea, facem tot ce ne stă cu putinţă să evităm confruntarea cu provocarea care ne declanşează frica: nu mai conducem maşina, nu ne mai suim la înălţime, nu ne mai plimbăm în locuri aglomerate etc. Şi reducem viaţa la câteva comportamente simple şi sigure, care ştim că nu ne produc durere şi suferinţă.

Ne putem ajuta în aceste circumstanţe cu produse naturale? Desigur!

Plantele sunt principalele noastre aliate în echilibrarea dificultăţilor emoţionale, la fel cum sunt în echilibrarea problemelor fizice.

În primul rând, remediile florale Bach ne oferă nişte soluţii extraordinar de bune şi puternice pentru echilibrarea fricii.

Produsul Mimulus (Creţişoară) este indicat în special în existenţa unor frici concrete, bine definite, precum frica de a da un examen sau frica de a vorbi în public, frica de călătorie cu avionul sau frica de câini, şoareci sau alte vieţuitoare.

Un alt produs, Aspen (Plopul) este util când frica este ceva mai puţin definită şi oarecum mai ezoterică: frica de fantome, de necunoscut, de lucruri puţin definite. O stare de teamă fără o clarificare evidentă a cauzei, trăită mai degrabă ca o strângere interioară şi un disconfort fizic.

Produsele florale Bach se administrează simplu, în apă, în doză de 5 picături de 2-3 ori pe zi – sau în anumite situaţii, şi mai frecvent în cursul zilei.

Poate nu este nevoie să spun, deşi repetiţia este mereu utilă, dar frica afectează puternic glandele suprarenale (glande endocrine situate deasupra rinichilor şi care echilibrează răspunsul corpului la stres). La cei mai mulţi oameni, glandele suprarenale sunt slăbite şi funcţionează deficitar, pentru că societatea modernă solicită o adaptare intensivă a lor la multipli stimuli din mediu.

Produse gemoderivate utile pentru susţinerea glandelor suprarenale sunt Extractul din Coacăz negru (Ribes nigrum D1) şi Extractul din Stejar (Quercus peduncolata D1). O combinaţie a celor două, unul dimineaţa şi unul după-amiaza, zilnic, 5 zile pe săptămână, 3-6 luni – poate ajuta orice persoană care trece printr-o situaţie stresantă (de exemplu, un student care se pregăteşte de examene sau un adult care se pregăteşte de o promovare ori de o schimbare în viaţă).

Se pot combina produsele gemoderivate cu remediile florale Bach, întrucât remediile florale se adresează în special emoţiilor, în timp ce produsele gemoterapice susţin organele implicate în echilibrarea chimiei organismului. În cursul aceleiaşi zile se pot administra şi produse florale Bach, şi remedii gemoderivate.

Dintre produsele naturale adaptogene, care susţin foarte bine suprarenalele şi ajută corpul să iasă din stări destul de dificile, cum ar fi frică, anxietate sau atacuri de panică, vă recomand:

  • Adrenal vitality (Secom), un produs complet şi complex de susţinere a răspunsului la stres al corpului

  • Rhodiola, Ashwaganda şi/sau Schizandra – plante adaptogene utile pentru întărirea suprarenalelor şi oferirea unei susţineri temporare până se iau măsuri de stil de viaţă care să nu mai slăbească organismul

  • Reviva şi Adrenal (MindBalance), având acelaşi scop, de echilibrare a chimiei interioare a corpului, pentru ca persoana să poată câştiga timpul necesar de a face ceva cu corpul fizic.

Dacă revenim la discuţia despre frică, una dintre cele mai frecvente frici întâlnite în practică este frica pentru binele celorlalţi. De fapt, este frica pe care o resimt copiii pentru părinţii lor (o frică naturală la copii, întrucât fără părinţi un copil se descurcă greu în lume, cel puţin în primii 18-21 de ani ai vieţii). Dar vom întâlni adesea această frică şi la adulţi, când este vorba despre starea de bine a celor din jur (a familiei, a prietenilor, a celor dragi). Este o frică persistentă din perioada copilăriei, care ne împiedică să devenim adulţi curajoşi şi încrezători în propriile puteri. Ne este cumplit de teamă să rămânem singuri, să stăm doar cu noi înşine, pentru că suntem nişte mari necunoscute pentru noi înşine. Aşa încât tuturor ne este mai bine să ne centrăm pe cei din jur, să-i observăm, să-i ajutăm, să-i susţinem şi în acest proces, să mai uităm de noi înşine.

Pentru frica exagerată pentru binele celorlalţi avem remediul floral Bach Red chestnut (Castanul roşu), care poate fi administrat de 3-4 ori pe zi, câteva picături, zilnic, 3-4 săptămâni, cu rezultate foarte bune. Şi dacă îl vom combina şi cu gemoderivatul Castan domestic (Castanea vesca D1), 25 picături în apă, de două ori pe zi – tot 3-4 săptămâni, vom reuşi să facem şi un drenaj limfatic al corpului fizic, curăţând sistemul nostru de reziduuri care ne încarcă şi ne determină să fim mai nesiguri şi temători.

Un corp curat, flexibil, funcţionând în parametri buni şi cu energie, cu suprarenale puternice şi organele funcţionând optim, este un corp plin de curaj şi îndrăzneală, care nu se teme de aventură şi de neprevăzut. Pentru că tocmai din necunoscut apare magia vieţii, acea dinamică ce face viaţa să merite a fi trăită.

Căutând mereu siguranţa, ritualul, locurile sigure şi cunoscute şi ocolind provocările, ne împiedicăm să mai trăim. Stagnăm şi începem, la nivel sufletesc, şi apoi şi fizic, să ne stingem încetul cu încetul.

Folosind energetica şi dinamica vie a produselor naturale, a plantelor, utilizând atât remediile florale Bach, disponibile în magazinele naturiste din România graţie distribuitorului Weleda, dar şi gemoderivate de bună calitate, fabricate de Plantextrakt Cluj, şi suplimente distribuite de Secom, MindBalance şi alte firme, reuşim să ne ajutăm să depăşim provocări emoţionale importante.

Putem deveni varianta mai bună a ceea ce suntem când ne întoarcem la Natură, ca atare (prin contactul des cu mediul înconjurător, arborii şi plantele), dar şi când folosim plantele în dieta noastră şi în tratamentul problemelor care apar din adaptarea la un mediu provocator.

Avem un organism puternic şi avem multe ajutoare Naturale. Cunoaşterea şi aplicarea practică ne permit să trăim o viaţă împlinită şi neînfricată.