În articolele anterioare am abordat aparatul osteoarticular și tractul respirator și am subliniat importanța profilaxiei în sănătatea copilului, dar și „rolul“ bolilor în dezvoltarea și perfecționarea imunității. În acest articol voi aborda problematica aparatului digestiv.

Atunci când copilul se confruntă cu o boală, indiferent care, de primă intenție se recomandă tratamente neagresive. Organismul are nevoie de un anumit timp pentru a gestiona eficient vindecarea, grăbirea vindecării având pentru copil efecte negative pe termen lung. Convalescența este de asemenea o perioadă care necesită tratament, odihnă și supraveghere pentru vindecarea completă a unei boli, știut fiind că după o infecție respiratorie severă, spre exemplu, imunitatea rămâne scăzută un timp (zile, săptămâni), iar riscul de a contracta o altă boală în acest interval este mai mare. În sfârșit, reamintim că boala este un „strigăt de ajutor“ al organismului, la nivelul căruia ceva nu funcționează bine (poate fi vorba despre alimentație, odihnă, stări conflictuale, emoții puternice pe care copilul nu le poate gestiona corespunzător). Rolul medicului este să trateze cât mai bine copilul, dar și rolul părinților este extrem de important – ei sunt cei care cunosc copilul cel mai bine și pot identifica ce este perturbat în viața acestuia.

S-a dovedit că rolul aparatului digestiv în economia organismului este mai important decât se credea. Cercetătorii susțin că stomacul și intestinul constituie un „al doilea creier“ sau că există un „sistem nervos enteric“, reprezentat de cele peste 100 de milioane de celule nervoase care înconjoară tractul digestiv – numărul acestora îl depășește pe cel existent la nivelul măduvei spinării.

Sistemul nervos enteric este considerat un sistem nervos independent, care controlează și coordonează buna funcționare a aparatului digestiv (stomac și intestin): motilitatea, funcția secretorie, funcția digestivă, vascularizația. Este legat de sistemul nervos central prin fibre nervoase, dar într-o măsură semnificativă poate funcționa independent.

La nivelul sistemului nervos enteric sunt produse substanțe neuroactive precum:

  • serotonina (95% din cantitatea totală a acesteia este sintetizată și depozitată în intestin);
  • dopamina, opiacee, benzodiazepine;        
  • aproximativ 40 de mesageri nervoși secundari sunt produși și controlați de la acest nivel.

Rolul sistemului digestiv este esențial în imunitate, intestinul fiind cel mai mare organ imunitar al organismului, în care se află peste 70% din numărul total de limfocite.

Aparatul digestiv și îndeosebi nivelul gastro-enteric au funcții extrem de importante în economia organismului: transformarea alimentelor în forță vitală, eliminarea produșilor de excreție, susținerea imunității, centru nervos care prelucrează date și ia decizii care privesc sănătatea organismului.

Buna funcționare a tubului digestiv și implicit funcțiile acestuia sunt tot mai compromise, inclusiv la copii. Dieta artificială și dezechilibrată este principalul factor care generează disbioze intestinale, foarte frecvent tulburări de motilitate intestinală; virozele intestinale sunt de asemenea mai frecvente, iar parazitozele intestinale au devenit un diagnostic obișnuit.

În aceste condiții, produsele gemoterapice și fitoterapice sunt bine-venite și extrem de eficiente terapeutic. Putem vorbi la nivelul sistemului digestiv despre terapie/tratament, dar și despre profilaxie, care, în condițiile unor sensibilități digestive sau afecțiuni digestive repetate, trebuie luată în considerare.

Gemoterapice cu acțiune la nivel digestiv

Există multe extracte gemoterapice care acționează la nivelul tubului digestiv, dintre care cele recomandate în special copilului sunt:

  • Extractul din mlădițe de afin (Vaccinium myrtillus MG=D1)
  • Extractul din mlădițe de merișor (Vaccinium vitis-idaea MG=D1sau MG)
  • Extractul din muguri de nuc (Juglans regia MG=D1)
  • Extractul din muguri de smochin (Ficus carica MG=D1sau MG).

Afinul are acțiune antiseptică, astringentă, antifermentativă și antibacteriană la nivel intestinal. Este eficient pentru ameliorarea simptomelor din infecțiile intestinale, în diaree, reechilibrarea florei intestinale post-antibioterapie, este cicatrizant al mucoasei în ulcer gastro-duodenal (în asocieri); la nivelul cavității bucale este recomandat în caz de afte bucale și gingivo-stomatite aftoase.

Merișorul este principalul gemoterapic care reglează funcționalitatea și motricitatea intestinală (util în caz de diaree, dar și de constipație), reglează flora bacteriană enterală, este cicatrizant al mucoasei intestinale, antiinfecțios, imunostimulator; de asemenea, facilitează asimilarea calciului absorbit la nivelul mucoasei intestinale.

Nucul este gemoterapicul cu acțiune antibacteriană, antiinflamatoare și cicatrizantă – reglează flora bacteriană intestinală, reduce balonarea și flatulența.

Dacă cele trei gemoterapice de mai sus acționează îndeosebi la nivel intestinal, smochinul este eficient mai ales la nivelul stomacului: reglează secreția gastrică (util în tulburări ale secreției gastrice de tip hipo- sau hiperaciditate), cicatrizează mucoasa digestivă, acțiune diencefalică în afecțiuni psihosomatice – de exemplu stări de agitație, nervozitate, însoțite de tulburări gastrice, poftă de mâncare exagerată pe fond de stres.

Fitoterapice cu acțiune la nivel digestiv

Parazitozele intestinale sunt foarte frecvente. Ele au, în general, o evoluție autolimitată, dar, în circumstanțele vieții actuale (oboseală, imunitate mai scăzută, alimentație necorespunzătoare), reinfestările sunt frecvente, iar simptomele pe termen lung sunt numeroase și profunde.

Dintre simptomele întâlnite într-o parazitoză intestinală, apar în special: dureri abdominale, mai ales în jurul buricului, balonări, vărsături, diaree, prurit la nivelul nasului sau anusului, dorința de dulce, apetit exagerat sau lipsa poftei de mâncare; alergii la nivelul pielii. Mai ales la copii întâlnim iritabilitate, nervozitate, agitație, dificultate de concentrare, tulburări de somn, spaime nocturne, bruxism (scrâșnesc din dinți), lipsa poftei de mâncare, tuse rebelă, iritativă, „facies parazitar“ (palizi, încercănați), pe termen lung pot apărea anemie, tulburări de absorbție intestinală etc.

Produsul natural, Giardinophyt, activ pe mai multe tipuri de paraziți intestinali (giardia, oxiuri, ascarizi), are acțiune antihelmintică, dar și antimicrobiană, carminativă (favorizează eliminarea gazelor din intestin), combate senzația de greață și vomă. În compoziția produsului intră extracte de propolis, cimbru de cultură (antiparazitar, antimicrobian, antifungic, protector gastric), semințe de mărar (acționează și asupra colicilor intestinale și balonărilor care însoțesc de multe ori parazitozele), cuișoare (antibacterian – chiar bactericid, prin eugenolul din cuișoare), vetrice (puternic antihelmintic, dar și abortiv – deci produsul nu este recomandat femeilor însărcinate și nici celor care alăptează).

Se administrează copiilor de peste 2 ani și este contraindicat în caz de alergie la propolis. În ceea ce privește dieta, este esențială oprirea consumului de zahăr (care hrănește parazitul), a produselor bogate în zahăr și, de asemenea, a consumului de lapte dulce, pe o perioadă de 2-3 luni.

Cura durează 14 zile: 7 zile urmate de 7 zile pauză, apoi încă 7 zile. Un alt mod de administrare: 14 zile consecutiv, astfel încât jumătatea curei, deci a 7-a zi, să coincidă cu Luna plină, știut fiind că la Luna plină este maximul de multiplicare a paraziților intestinali. Se pot administra în această alternanță 2-3 cicluri lunare.

Se administrează dimineața, la toți membrii familiei, înainte de masă: copii de 2-6 ani – 1 ml; copii de 7-14 ani – 2 ml; copii peste 15 ani și adulți – 3 ml.

În cazul infestărilor masive, pot avea loc „crize de eliminare“ cu colici intense, diaree, greață, febră, care apar de obicei în perioadele de Lună nouă sau plină – acestea nu sunt reacții adverse, ci semnifică eliminarea paraziților și pot fi tratate simptomatic, de exemplu prin asocierea unui drenor, cum ar fi Extractul din muguri de mesteacăn – Betula verrucosa MG=D1, administrat seara, 3-4 săptămâni.

Produsul Giardinophyt poate fi utilizat la copii cu „facies parazitar“, colici abdominale, cefalee, astenie, inapetență nejustificate, chiar dacă la examenul coproparazitologic nu s-au evidențiat paraziți (riscul de examen coproparazitologic fals-negativ este destul de mare).

Am văzut că parazitozele intestinale sunt foarte frecvente; intervin aici lipsa unei igiene riguroase, dar și imunitatea scăzută a populației. De aceea, se recomandă efectuarea unei cure anuale de deparazitare, de către toți membrii familiei (care locuiesc împreună).

După o parazitoză, și mai ales după episoade repetate, în organism rămân diferite „probleme“ care necesită o „curățare“ temeinică – eliminarea toxinelor rămase și refacerea mucoaselor și organelor afectate, în primul rând refacerea intestinului, iar gemoterapicele cu acțiune la nivelul tubului digestiv, prezentate în acest articol, pot urma unei cure de deparazitare.