GEMOTERAPIE

Gemoterapia, o cale naturală pentru menţinerea sănătăţii.Tulburările metabolismului glucidic

First published: 27 decembrie 2017

Editorial Group: MEDICHUB MEDIA

Abstract

Keywords

Sănătatea este un dar de mare preț, de o valoare inestimabilă. Din păcate, de cele mai multe ori realizăm acest lucru doar când sănătatea este compromisă. Ne naștem (majoritatea) sănătoși. Până la o anumită vârstă, organismul funcționează bine, cu toate excesele pe care le facem sau cu lipsa de grijă pe care o manifestăm. Dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, menținerea sănătății necesită din partea tuturor un oarecare efort. Acest efort are mai multe direcții: cunoașterea propriului corp, observarea a ce ne face bine și ce nu, în ce condiții funcționăm optim (de exemplu, ce alimente ne „îngreunează“ în loc să ne energizeze, de cât somn avem nevoie, ce obiceiuri ajung să ne obosească etc.).

Produsele gemoterapice pot fi considerate o variantă extrem de eficientă a fitoterapiei, o terapie „blândă“, care nu generează efecte adverse și care contribuie la vindecare. Pe lângă acțiunea terapeutică propriu-zisă, produsele gemoterapice asigură drenajul și detoxifierea organismului, această „curățare“ sistematică și la diferite niveluri în organism fiind o condiție de bază în menținerea sănătății.

Tulburările metabolismului glucidic sunt urmărite prin dozarea glicemiei. Valoarea normală a acesteia, dimineața pe nemâncate, este 70-100 mg%. Până la punerea diagnosticului de diabet, pacientul prezintă variații peste sau uneori, intermitent, sub această limită, care indică o dereglare, o dificultate a organismului de a menține aceste valori. Este momentul în care de regulă se recomandă dietă, exerciții fizice, renunțarea la obiceiuri nesănătoase (fumat, nopți nedormite etc.). Acum este ideal să fie folosite și produse gemoterapice care reglează valorile glicemice. Această perioadă poate fi destul de lungă, dacă pacientul înțelege importanța și participă la menținerea propriei sănătăți. Când valorile glicemiei depășesc constant nivelul maxim admis se stabilește diagnosticul de diabet.

Diabetul este o boală a omului modern, „bine“ alimentat, sedentar și stresat. O parte foarte importantă din tratament este învățarea sau reînvățarea unui mod de viață sănătos din toate punctele de vedere (alimentar, efort fizic, echilibru emoțional – eliminarea emoțiilor negative din viața noastră, somn, echilibrarea energetică a organismului). Fără această parte, tratamentul medicamentos, oricât de corect este, nu va asigura o stare de bine și de sănătate.

Din punct de vedere medical, diabetul zaharat este o boală cu evoluție cronică, din cauza unui deficit de insulină. Este caracterizată în principal prin dereglări ale metabolismului glucidelor, dar care antrenează și tulburări ale metabolismului lipidelor și al proteinelor. De aceea, diabetul este o boală complexă, care poate determina apariția diverselor complicații (la nivelul creierului, al inimii, al ochilor, al rinichilor, al extremităților). De asemenea, tratamentul acestei boli trebuie să fie complex, în încercarea de a reechilibra toate tulburările generate.

Ca să înțelegem complexitatea acestei boli, putem urmări ce se întâmplă în organism prin „simpla“ dereglare a metabolismului substanțelor de bază din care suntem alcătuiți: glucide (zaharuri), lipide și proteine.

Glucidele constituie substanța care asigură energia organismului. În organism, cea mai mare parte a glucidelor se află în ficat și în mușchi; cantități mici se găsesc în aproape toate țesuturile organismului.

Glicemia crescută (peste 180 mg%) determină apariția glicozuriei – eliminarea de glucide prin urină. Apare poliuria – eliminarea unui volum mare de urină, apoi sete intensă  – polidipsie. Are loc o pătrundere redusă a glucozei la nivelul sistemului nervos (unde este centrul sațietății), cu apariția și exagerarea senzației de foame – polifagie.

Organismul, prin natura bolii, nu poate utiliza glucoza, dar are nevoie de energie, drept care va căuta altă sursă și pe care o va lua din proteinele și lipidele din corp. Aceasta se manifestă în timp prin scăderea masei musculare (hipotrofie musculară), un tonus muscular diminuat, adinamie, oboseală, scădere în greutate. În urma utilizării lipidelor ca sursă de energie vor crește valorile colesterolului și trigliceridelor și ale substanțelor numite corpi cetonici. Acumularea acestora este periculoasă, inducând în organism o stare de acidoză cu multiple efecte negative.

Creșterea glucozei în sânge afectează și mecanismele de apărare ale organismului, scăzând rezistența la infecții (urinare, respiratorii, la nivelul pielii etc.).

Leziunile de ateroscleroză (afectarea pereților vaselor de sânge) sunt mult mai frecvente la pacienții diabetici, reprezentând factori de risc pentru boli coronariene, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, retinopatie, nefropatie și neuropatie diabetică.

În concluzie, deși, cum se spune frecvent, „diabetul nu doare“, este o boală care trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate. Chiar dacă nu doare, boala lucrează tăcut, „săpând“ în organism la toate nivelurile și creând daune uneori ireparabile. Astfel, după câțiva ani în care s-a neglijat fie tratamentul, fie adoptarea unui stil de viață obligatoriu necesar, fie ambele, boala poate genera „brusc“ o complicație: un infarct miocardic, afectarea unei extremități (mai frecvent a piciorului), care poate duce chiar la amputare, o complicație renală, care poate duce la dializă etc. Iar în acel moment calitatea vieții pacientului se înrăutățește dramatic și deseori ireversibil.

Produsele gemoterapice se pot asocia tratamentului de bază, medicamentos, sub controlul permanent al medicului diabetolog. Anumite gemoterapice ajută la menținerea valorilor glicemiei în limite normale, la drenajul toxinelor din corp, la reglarea altor parametri care frecvent sunt alterați în diabet (colesterol, trigliceride etc.) și la tratamentul adjuvant al complicațiilor.

Cel mai la îndemână și ușor de utilizat este produsul gemoterapic complex Polygemma 19 – glicemie (combinație de gemoterapice din muguri de dud negru, de nuc și din mlădiţe de afin), care ajută la menţinerea nivelului normal al glucozei în sânge. Are deci acţiune hipoglicemiantă, îmbunătăţește funcţionarea pancreasului, este adjuvant în complicaţiile vasculare ale diabetului.

Se recomandă administrarea a 2 ml de 3 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese, în cure de 2-3 luni, repetate la nevoie, de la primele semne de hiperglicemie.

Iată câteva exemple de produse gemoterapice care pot fi administrate pentru reechilibrarea organismului în cazuri de hiperglicemie și diabet:

Extractul din muguri de dud negru – Morus nigra MG=D1, cu efect principal de scădere a glicemiei, stimulează sinteza proteică, reduce lipidemia totală și colesterolul.

Extractul din muguri de nuc – Juglans regia MG=D1, are, de asemenea, efect hipoglicemiant, este antiinfecțios, antiinflamator și cicatrizant.

Extractul din muguri de arţar – Acer campestre MG=D1, are efect hipoglicemiant, hipocolesterolemiant, protejează arterele de fenomenele de arterioscleroză, este și drenor biliar.

Extractul din mlădițe de măslin – Olea europaea MG=D1, scade colesterolul, este hipoglicemiant, drenor și stimulator hepato-pancreatic; protector vascular și coronarian; hipotensiv, diuretic, scade nivelul ureei din sânge.

Extractul din mlădițe de afin – Vaccinium myrtillus MG=D1, are și acțiune hipoglicemiantă, dar este recomandat mai ales ca vasoprotector la nivelul retinei.

Se pot face combinații între două sau trei produse gemoterapice, în funcție de mecanismele care trebuie reechilibrate, de exemplu:

dimineața și la prânz câte 2 ml extract din muguri de dud negru, seara 2 ml extract din muguri de arţar, sau

dimineața 2 ml extract din muguri de dud negru, la prânz 2 ml extract din muguri de nuc, seara 2 ml extract din mlădițe de măslin, în cure de 2-3 luni.

Tratamentul diabetului zaharat necesită o bună colaborare medic - pacient. Medicația trebuie supravegheată de medicul de specialitate, iar stilul de viață sănătos este responsabilitatea pacientului; pe lângă acestea, cu rezultate bune se pot asocia preparate naturale, cum sunt extractele gemoterapice, eficiente în menținerea unei glicemii normale, în prevenirea sau pentru ameliorarea complicațiilor diabetului.

 

Articole din ediţiile anterioare

GEMOTERAPIE | Ediţia 2 / 2015

Gemoterapice recomandate frecvent în anotimpul de primăvară

Carmen Ponoran

Primăvara este perioada epidemiilor de viroze respiratorii, a asteniei fizice şi psihice, perioada acutizării durerilor de stomac, pentru cei cu se...

06 aprilie 2015
GEMOTERAPIE | Ediţia 6 / 2015

Remedii gemoterapice în afecţiuni respiratorii însoţite de tuse

Oana Socoliuc

Tusea, conform definiţiei, este un reflex brusc şi repetitiv care ajută la curăţirea tractului respirator superior de secreţii, substanţe iritante,...

06 noiembrie 2015