Vă propunem în acest număr o serie variată de subiecte:
Din spectrul deosebit de variat al patologiilor ginecologice se distinge o categorie aparte de afecţiuni rare care impun o abordare atentă şi frecvent multidisciplinară. Astfel, în acest număr este adusă în discuţie localizarea genitală a melanomului malign (cea mai frecventă formă fiind cea vulvară), care reprezintă o tumoră cu agresivitate marcantă, cu prognostic nefavorabil şi pentru care opţiunile de tratament rămân un subiect de controversă în literatură. De asemenea, este prezentat un caz clinic de asociere a unui profil cardio-metabolic de risc ridicat, cu istoric de neoplasm endometrial şi incidentalom suprarenalian, care ridică problema diagnosticului diferenţial cu o tumoră metastatică şi subliniază importanţa echipei mixte de specialişti.
Având în vedere progresul rapid pe care îl cunoaşte în mod constant ultrasonografia ca metodă de explorare atât obstetricală, cât şi ginecologică, grupurile de studiu internaţionale (IETA, FIGO, IOTA) au elaborat o serie de modele de raportare a examinării; utilizarea terminologiei specifice general valabile permite reducerea variabilităţii inter- şi intraobservator şi totodată utilizarea datelor obţinute în mod obiectiv pentru elaborarea de studii şi metaanalize.
Inclusiv în algoritmul de evaluare a formaţiunilor tumorale ovariene, examinarea ecografică are un impact major asupra planificării terapeutice; utilizarea examenului Doppler aduce date referitoare la circulaţia peritumorală şi a formaţiunilor intrachistice.
În sarcină, examinarea colposcopică are ca indicaţii principale excluderea cancerului invaziv şi monitorizarea leziunilor cervicale cunoscute anterior sarcinii; este esenţială cunoaşterea modificărilor specifice sarcinii pentru a le putea diferenţia de neoplazia intraepitelială, iar biopsia leziunilor suspecte trebuie efectuată cu precauţie.
Un studiu multicentric prospectiv efectuat în urmă cu an în ţara noastră relevă rezultate alarmante în ceea ce priveşte nivelul de cunoaştere în rândul populaţiei tinere (16-43 de ani) asupra metodelor de contracepţie postcoitală. Corectarea acestei carenţe prin intermediul programelor de informare ar putea conduce la scăderea semnificativă a numărului de avorturi şi a complicaţiilor adiacente.
În plus, este expusă o statistică a cazurilor de neoplasm de col uterin în stadiu avansat care au beneficiat de o tehnică modernă de tratament intervenţional în scop hemostatic: embolizarea arterelor uterine în cadrul Clinicii de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti; rezultatele obţinute asupra diminuării semnificative a hemoragiei au fost încurajatoare.
Pentru secţiunea de neonatologie am ales în această ediţie una dintre cele mai frecvente complicaţii ale prematurităţii: retinopatia de prematuritate, a doua cauză de orbire la copii în lume. Diagnosticul precoce, cunoaşterea cauzelor şi utilizarea judicioasă a oxigenoterapiei sunt câteva dintre strategiile valoroase de prevenţie.
Şi pentru că perioada sărbătorilor de iarnă se apropie, întreaga echipă redacţională Ginecologia.ro urează tuturor cititorilor şi colaboratorilor revistei „La mulţi ani, 2017!”.