Dragi colegi,

Ne reîntâlnim la început de an cu un ghiocel deschis de iarna blândă şi cu vestea unui an poate mai îngăduitor cu cei care doresc să se reîntâlnească faţă în faţă.

Sunt deja anunţate conferinţe în format hibrid sau exclusiv „on site” (Congresul Mondial de Audiologie de la Varşovia), dar anul acesta a 14-a ediţie a Forumului ORL.ro va fi tot exclusiv online.

Fiind prima manifestare ştiinţifică din an, am avut şansa să fie singura con­fe­rinţă cu participare fizică, fără număr de participanţi limitat, la începutul pande­miei, în 2019, dar, tot din acest motiv, anul acesta ne vom întâlni doar online. Este prea devreme pentru prezenţa în sală a celor care doresc să fie la curent cu noutăţile ştiinţifice.

Specialitatea noastră este una dintre cele cu risc mai mare de expunere la SARS-CoV-2 şi, din acest motiv, practica noastră clinică a suferit modificări. În plus, restricţiile şi strategiile naţionale de combatere a pandemiei de COVID-19 au adus şi ele limitări în practica ORL obiş­nui­tă, atât pentru urgenţe, cât şi pentru pa­cien­ţii oncologici sau pentru programele naţionale de screening auditiv şi de abi­litare auditivă prin proteze auditive im­plantabile.

Din acest motiv, tema ediţiei de anul acesta a Forumului ORL.ro este Pandemia COVID-19, iar lectorii invitaţi ne vor pre­zen­ta adaptarea specialiştilor ORL la noile condiţii de consult şi tratament. Tele­me­dicina s-a dezvoltat mult şi vom avea oportunitatea să aflăm cum s-a im­ple­men­tat în România, în beneficiul pa­cien­ţilor, dar şi al medicilor pentru care di­mi­nua­rea activităţii poate plafona progresul profesional.

Vă invităm, aşadar, să lecturaţi articolele ştiinţifice din numărul 54 al revistei ORL.ro şi să audiaţi prezentările ediţiei a 14-a a Forumului ORL.ro.