Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie (ARPP) a stabilit titlul pentru Conferinţa Naţională de Psihiatrie a următorului an încă din toamna lui 2019 – şi s-a dovedit premonitoriu. Precum deja se ştie, titlul conferinţei care se va desfăşura în ultima parte a lunii septembrie 2020 este: „Inovare şi creativitate în psihiatria românească a secolului XXI”. De ce premonitoriu? Pentru că, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, întâlnirea noastră programată faţă în faţă la Iaşi ar fi fost imposibilă. Ne-am fi bucurat de istoricul acestui oraş, cunoscut ca fiind o citadelă a ştiinţei şi a culturii romaneşti. Dar n-a fost să fie!

Totuşi, cu ajutorul tehnologiei virtuale, sperăm că se va obţine realizarea unui cadru optim de comunicare creativă şi optimizare inovatoare a multitudinii de realizări din domeniul psihiatriei româneşti şi internaţionale.
Spaţiul existenţial în care trăim de peste şase luni ne-a modificat viaţa de zi cu zi şi ne-a influenţat în mod evident comportamentul familial, social şi, fără îndoială, cel profesional. Cu toate acestea, împreună, am reuşit să găsim rezolvări la provocările adresate practicii clinice psihiatrice, să explorăm şi să identificăm soluţii viabile pentru continuarea cercetărilor şi programelor inovatoare din domeniul sănătăţii mintale.

Doresc să vă mulţumesc pentru interesul pe care l-aţi arătat ediţiei din acest an a Conferinţei ARPP, la care s-au înscris aproape 800 de psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi, şi cu care sperăm să purtăm un dialog dinamic şi productiv pe platforma virtuală.

Conferinţa actuală oferă o paletă largă de sesiuni paralele, reprezentate de 26 de simpozioane, nouă conferinţe plenare, trei cursuri magistrale, patru mese rotunde, cinci sesiuni de comunicări orale şi trei sesiuni de e-postere patru forumuri ARPP focalizate pe dezbaterea celor mai stringente probleme din sistemul românesc de psihiatrie etc. (vezi programul complet al conferinţei1).

Elemente de creativitate artistică se regăsesc în cele patru întâlniri matinale cu care se deschide fiecare zi a conferinţei şi care prilejuiesc dialogul cu personalităţi din lumea medicală (nepsihiatrică), a artei, a culturii sau a bisericii. Şi, nu în ultimul rând, trebuie ştiut faptul că întreg parcursul zilelor de comunicări ştiinţifice este îmbogăţit de filmările care ne dezvăluie frumuseţea şi atmosfera romantică a Iaşului, oraşul emblematic al conferinţei.

 

Sperăm că această conferinţă anuală a profesioniştilor din sănătatea mintală din ţara noastră să ne aducă nu numai noutatea suportului tehnologic, ci şi oportunitatea găsirii de soluţii pentru implementarea reformării sistemului de asistenţă psihiatrică din România.

 

Cu aleasă preţuire, adresez un salut călduros tuturor participanţilor la Conferinţa Naţională de Psihiatrie în mediul virtual 2020 (v-CNP 2020)!

 

1 www.e-psihiatrie.ro