Asociaţia Zi de Bine amenajează un cabinet stomatologic şcolar pentru 1.800 de copii care au nevoie de îngrijiri stomatologice şi organizează ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală.


Cabinetul se va afla în comuna Cătina, judeţul Cluj, şi va deservi şi copiii aflaţi în comunele limitrofe. În cadrul proiectului „Zi cu Zâmbet” copiii vor avea acces gratuit la ajutor specializat, Asociaţia acoperind costurile tratamentelor pe o perioadă de 3-6 luni, se arată într-un comunicat.

Partenerii strategici ai Asociaţiei vor oferi 40.000 de euro pentru realizarea acestui program.

În România, doar 18,6% din şcoli au un cabinet medical general şi doar 3% dispun de un cabinet medical dentar. În rural există doar 88 de cabinete medicale şcolare, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii în 2019, dintre care doar şapte oferă şi servicii stomatologice.

La nivel naţional, 90% dintre români au probleme stomatologice, iar 44% nu mai au dinţi naturali. În mediul rural, unde trăiesc peste 9 milioane de români, spălatul pe dinţi nu reprezintă o prioritate, iar medici stomatologi sunt prea puţini, se mai subliniază.

„Un astfel de proiect este foarte important pentru comunitatea noastră. Sănătatea generală şi sănătatea orală în mod special ar trebui să fie o prioritate în rândul oamenilor, cultivată încă din copilărie, astfel că accesul la servicii stomatologice în apropiere ar fi un mare ajutor în acest sens. Cu toţii ne dorim ca nivelul de trai la sate să fie echivalent cu cel de la oraş, ca tinerii să revină în comunităţile în care s-au format şi să contribuie la dezvoltarea lor, iar proiectul propus de Asociaţia Zi de BINE este cu siguranţă menit să facă parte din aceste deziderate”, a declarat Boberly Florin Călin, Primarul comunei Cătina.





Pediatru