Peste 60 de elevi, din toţi anii de studiu, de la toate calificările, au avut ocazia să acceseze informaţii esenţiale despre tehnicile de prim-ajutor şi despre posibilitatea de a deveni voluntari în cadrul Departamentului de voluntariat ASSB – SABIF.


Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” şi Liceul Teoretic „Dr. Mioara Mincu” au organizat pe 15 iunie cursul masterclass Conduita în urgenţă, susţinut de Adrian Manu – asistent medical voluntar SABIF (Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov), voluntar şi instructor ASSB (Asociaţia Societatea de Salvare Bucureşti) – SABIF şi ERC (European Resuscitation Council), alături de Anca Deaconu – voluntar şi instructor ASSB – SABIF şi ERC, se arată într-un comunicat.

 

Exerciţii practice

În cadrul cursului, fiecare elev a efectuat diferite exerciţii practice alături de instructorii invitaţi, simulând situaţii în care diferenţa dintre viaţă şi moarte se poate face doar într-o secundă.

În prima partea a întâlnirii, cei prezenţi au aflat despre beneficiile voluntariatului. Printre cele amintite s-au numărat: satisfacţia personală şi profesională, dezvoltarea abilităţilor, dobândirea de noi competenţe sau de competenţe complementare, experienţa profesională, crearea de noi prietenii.

O altă temă dezbătută a fost legată de impactul voluntariatului în societate. Cei prezenţi au fost invitaţi să se alăture comunităţii de voluntari din cadrul departamentului de voluntariat ASSB – SABIF.

 

Cine sunt instructorii

Viaţa unei persoane depinde, în mare măsură, de momentul acordării primului ajutor şi, extrem de important, de priceperea celui care intervine, se mai arată în comunicat. Primul ajutor de bază (BLS – Basic life support) este de multe ori esenţial în salvarea unei vieţi sau prevenirea unor complicaţii care afectează ulterior calitatea vieţii.

Medic veterinar în viaţa de zi cu zi, Anca Deaconu este de şapte ani voluntar în cadrul Asociaţiei Societatea de Salvare Bucureşti (ASSB) si Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIF). Totodată, este şi instructor ASSB – SABIF, unde pregăteşte viitorii voluntari, având un nivel înalt de competenţă ca instructor al Consiliului European de Resuscitare (ERC).

Adrian Manu este asistent medical voluntar SABIF, voluntar şi instructor ASSB – SABIF şi ERC. Dar ocupaţia sa este aceea de director în cadrul uneia din marile companii multinaţionale de consultanţă în domeniul IT-ului. Afirmă despre profesia de asistent medical că „este o meserie pe care trebuie să o iubeşti şi să o faci cu drag; în caz contrar, mai bine nu o practici.”

 

 

 

Ginecologia (1)