În urma analizării datelor primite de la Ministerul Sănătăţii privind rezultatele obţinute de candidaţii la examenul naţional de intrare în rezidenţiat din 20 noiembrie 2022, absolvenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca au obţinut rezultate foarte bune, atât la rata de promovare, cât şi la nivel de punctaje.


În ceea ce priveşte procentul de candidaţi promovaţi în 2022, dar şi la capitolul absolvenţi din ceilalţi ani, absolvenţii UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca au avut cea mai mare rată de promovare la nivel naţional, se arată într-un comunicat.

Procente candidaţi promovaţi - absolvenţi ai promoţiei 2022:

•           Medicină: 98,35%

•           Medicină dentară: 93,54%

•           Farmacie: 89,13%

Procente candidaţi promovaţi - absolvenţi din promoţiile anterioare:

•           Medicină: 75,55%

•           Medicină dentară: 69,84%

•           Farmacie: 92,99%

De asemenea, procentajul celor care au obţinut punctaje bune şi foarte bune a fost foarte mare. Atât la Medicină, cât şi la Medicină dentară, cele mai mari punctaje la nivel naţional au fost obţinute de absolvenţii din Cluj-Napoca. Datorită acestor rezultate, absolvenţii UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca au avut şanse mari să aleagă specialităţile dorite:

•           Medicină, punctaje de peste 800 de puncte: 42,3% din totalul candidaţilor

•           Medicină dentară, punctaje de peste 800 de puncte: 41,93%

•           Farmacie, punctaje de peste 700 de puncte: 40,21%

„Suntem foarte mândri de absolvenţii noştri, care au reuşit să obţină şi în acest an rezultate excelente la concursul de rezidenţiat. Îi felicit pe noii noştri colegi rezidenţi, care au început deja stagiile de pregătire la începutul acestei luni, dar şi pe cadrele didactice care i-au pregătit şi i-au îndrumat pe parcursul anilor de studiu. An de an, rezultatele obţinute de absolvenţii noştri reflectă calitatea actului educaţional din universitatea noastră, faptul că ne străduim să îi pregătim pe studenţi pentru promovarea cu succes a celui mai important examen din cariera lor, dar şi pentru profesia aleasă. Cu alte cuvinte, ne facem cu responsabilitate datoria faţă de comunitate”, a spus prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Haţieganu”.

Concursul naţional de intrare în rezidenţiat s-a desfăşurat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare, pe o durată de patru ore. Potrivit metodologiei de concurs stabilite de Ministerul Sănătăţii, punctajul minim de promovare a examenului de rezidenţiat a fost de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru fiecare domeniu. Ministerul Sănătăţii a scos la concurs 5.634 de locuri şi 231 de posturi, pentru care au candidat 10.330 de absolvenţi din întreaga ţară. La centrul de examinare din Cluj-Napoca, s-au înscris 1.432 de candidaţi: 771 de absolvenţi de Medicină, 278 de absolvenţi de Medicină dentară şi 383 de absolvenţi de Farmacie.

Pentru locurile rămase neocupate, Ministerul Sănătății va organiza, la data de 14 mai 2023, o sesiune extraordinară a concursului de intrare în rezidenţiat. Concursul va fi organizat în centrul universitar București pentru locurile și posturile rămase neocupate la Medicină.

 



Medic