Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a vizitat pe data de 19 august Policlinica IRCCS San Donato, Spitalul IRCCS San Raffaele şi Spitalul IRCCS Galeazzi – Sant’Ambrogio din Milano. Deplasarea în Italia a ministrului Sănătăţii a avut loc la invitaţia conducerii Grupului San Donato, iar la vizita oficială a participat şi Excelenţa Sa, Florin Pascu, Consulul General al României în Milano.


Vizita are loc la puţin timp după ce România a reînnoit acordul de cooperare în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice cu Grupul San Donato, Asociaţia Bambini Cardiopatici nel Mondo şi Asociaţia Inima Copiilor din România, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Scopul colaborării româno-italiene este scăderea ratei mortalităţii infantile în România, cauzate de malformaţiile cardiace congenitale. În urma acordului, au fost realizate aproximativ 1.700 de intervenţii la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie” din Bucureşti şi în centrele din Iaşi, Cluj Napoca şi Timişoara, iar aproximativ 600 de copii au fost transferaţi şi operaţi la San Donato.

De asemenea, 140 de cadre medicale din România - medici, asistenţi medicali, tehnicieni - au beneficiat de pregătire profesională, dintre care 50 de persoane prin training în cadrul IRCCS Policlinico San Donato, din Italia, iar 90 de cadre medicale la Spitalul „Marie Curie”, în timpul misiunilor operatorii.

În timpul vizitei din centrul de chirurgie cardiacă din Italia, ministrul Sănătăţii s-a întâlnit cu părinţii copiilor români operaţi acolo. De asemenea, acesta a discutat cu unul dintre medicii români de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie”, care se află la pregătire profesională în Italia.

„Parteneriatul şi colaborarea salvează vieţi! Acordul de cooperare dintre Ministerul Sănătăţii din România şi Grupul San Donato a permis salvarea vieţii a peste 2.000 de copii români, care au fost trataţi în clinicile din Italia şi România în ultimii 9 ani. Dezvoltarea profesională a peste 140 de specialişti români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice este de asemenea o componentă esenţială a acestei colaborări, care va permite până în anul 2025 ca toate aceste tipuri de intevenţii chirurgicale să se realizeze în România. Mulţumesc în mod deosebit conducerii Grupului San Donato, dr. Francesco Galli, domnului profesor Alessandro Frigiola şi domnului profesor Tammam Youssef pentru sprijinul constant acordat şi care are ca principală preocupare tratarea copiilor cu afecţiuni cardiovasculare grave şi care permit viaţă mai bună pentru copiii români care au nevoie de ajutor medical”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii şi reprezentanţii Grupului San Donato au discutat şi despre posibilitatea de extindere a colaborării în alte specialităţi medicale.

 

 

Pediatru