Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă, la Oradea, că infecţia cu noul coronavirus se transformă încet într-o viroză sezonieră şi dacă va mai exista un nou val, el nu va pune probleme.


„Opinia mea, în momentul de faţă, este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneţi dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale. Dar asta nu înseamnă că în anumite zone sau în anumite populaţii vulnerabile care nu au fost protejate prin vaccinare nu vor fi la risc”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme, a subliniat ministrul, mai ales că acum există servicii ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor şi a unităţilor de primiri urgenţe.

Soluţia, a continuat ministrul, nu este să se transporte toţi pacienţii la UPU, ci să se găsească resurse, să se investigheze şi să se trateze în ambulatoriu, pentru că altfel „se colmatează” asistenţa medicală spitalicească pentru alte categorii de oameni care au nevoie de îngrijiri.

„Şi lucrul acesta, din păcate, s-a întâmplat. Am avut anul trecut un record de decese, la nivel naţional, nu numai din cauza infecţiei cu noul coronavirus, e adevărat în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depăşit cu 100.000 natalitatea”, a spus Alexandru Rafila.

 



Psihiatru (2)