Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat, la Iaşi, că de multe ori pacienţii sunt trataţi de personalul medical cu o atitudine distantă, deşi ei au nevoie nu doar de tratamentul specific afecţiunilor lor, ci şi de empatie şi grijă.


„Comportamentul uman lipseşte de foarte multe ori şi încrederea în sistemul public, în general, şi sistemul de sănătate, în particular, este afectată datorită faptului că ne tratăm de multe ori pacienţii într-un mod distant, când ei au nevoie de foarte multă atenţie, de foarte multă empatie, foarte multă grijă”, a spus Alexandru Rafila la inaugurarea oficială a Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că, în sistemul de sănătate din România, lucrurile ar trebui să fie politizate mai puţin, informează Agerpres.

„Dacă vrem să îmbunătăţim sistemul de sănătate din România, trebuie să lucrăm foarte mult în educarea oamenilor, în general, educarea personalului medical şi să reuşim să fim într-adevăr oameni şi să politizăm mai puţin lucrurile”, a continuat ministrul.

El a dat exemplul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, unde de trei săptămâni funcţionează Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife.

„Este un spital în subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, laboratorul a fost început în timpul unei administraţii, continuat de cealaltă administraţie. Este un exemplu de continuitate”, a mai spus ministru.

Alexandru Rafila a lăudat totodată nu doar perfomanţa managerială a Spitalului de Neurochirurgie, ci şi intenţia de a transforma unitatea medicală într-un centru de excelenţă în domeniu.

 



Psihiatru (2)