Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că variola maimuţei nu se transmite uşor şi că nu necesită măsuri de precauţie ca în cazul infecţiei cu coronavirus.


Ministrul a adăugat că nu se pune problema unei transmiteri comunitare a acestei boli, informează Agerpres.

El a spus că se desfăşoară anchete epidemiologice în cazul celor trei bărbaţi diagnosticaţi, dar finalizarea lor va dura, fiindcă se bazează pe declaraţiile persoanelor infectate.

Anchetele îi vizează pe membrii de familie ai persoanelor bolnave, membri care nu trebuie neapărat vaccinaţi, dar trebuie luate măsuri de izolare la domiciliu a persoanei infectate, de purtare a măştii de protecţie şi de păstrare a măsurilor igienice individuale care evită transmiterea bolii.

„Din fericire, această boală nu se transmite aşa uşor cum s-a transmis infecţia cu noul coronavirus. Am auzit tot felul de întrebări legate de transmitere comunitară. Nici vorbă de aşa ceva”, a explicat Alexandru Rafila. Vaccinurile împotriva variolei nu au mai fost utilizate din 1979, când a fost eradicată această boală, dar, la nivel global, există cantităţi mici de ser, care sunt de obicei păstrate pentru profesioniştii din sănătate.

Comisia Europeană are discuţii cu un producător pentru 100.000 de doze de vaccin, care vor fi repartizate statelor membre, proporţional cu populaţia, a mai spus el, menţionând că se administrează două doze doar persoanelor care sunt contacţi sau în primele zile, la persoana infectată.

Potrivit ministrului, nu se aşteaptă un focar în Bucureşti: „Focarul presupune şi transmisibilitatea între cele trei persoane, nu avem elemente care să certifice acest lucru”.

 


Ginecologia (1)