Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că România nu va achiziţiona „în cantitate extrem de mare” vaccinuri pentru care nu există interes la nivelul populaţiei.


În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a precizat că, teoretic, doar de la Pfizer ar mai trebui luate 27 de milioane de doze de vaccin anti-COVID.

Contractele care se află încă în vigoare instituie obligaţii pentru România, inclusiv obligaţii de plată, a subliniat ministrul Sănătăţii, citat de Agerpres.

„Negociem cu Comisia Europeană, care a reprezentat România, dar faptul că guvernele anterioare şi-au asumat aceste contracte prin memoradumuri semnate de fostul prim-ministru, domnul Cîţu instituie aceste obligaţii pentru ţara noastră şi încercăm să găsim cea mai bună soluţie încât să ajungem la o înţelegere amiabilă care să protejeze resursele publice. Nu am un răspuns minune la chestiunea asta, însă am un răspuns asumat, că în niciun caz nu vom achiziţiona vaccinurile care sunt în cantitate extrem de mare şi pentru care nu există în momentul de faţă, şi probabil că nici în viitor, interes la nivelul populaţiei. Discutăm de cantităţi foarte mari de vaccinuri, doar de la Pfizer ar trebui să mai luăm teoretic vreo 27 sau 28 de milioane de doze de vaccin”, a spus ministrul.

Rafila a mai precizat că, după venirea sa la Ministerul Sănătăţii, au fost vândute 7,5 milioane de doze de vaccin în valoare de circa 150 de milioane de euro.

 

 


ORL