Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România - APAN organizează anul acesta cea de-a şasea ediţie a conferinţei naţionale Tineri cu Scleroză Multiplă, în perioada 27-29 octombrie, la Timişoara.


Evenimentul îşi doreşte să creeze un spaţiu sigur şi de încredere pentru persoanele tinere, diagnosticate cu scleroză multiplă, unde să existe informaţie medicală actuală şi întâlniri cu specialişti din domeniul sănătăţii, se arată într-un comunicat. Vine cu numeroase surprize din partea celor de la compania de consultanţă Ascendis, care anul acesta vor fi facilitatorii workshopurilor pregătite şi gândite să sudeze o comunitate care să funcţioneze la potenţial înalt şi care să ştie să îşi manifeste atât necesităţile, dar să ofere si soluţii.

„Asociaţia noastră îşi propune, prin organizarea acestui eveniment dedicat tinerilor, să consolideze relaţiile comunitare locale şi nu numai. Ne dorim să punem accent pe importanţa ventilării diagnosticului de către o persoană nou diagnosticată şi pe beneficiile împărtăşirii propriilor experienţe cu comunitatea de SM. Astfel, contribuim activ la îmbunătăţirea reţelei care poate să ofere sprijin şi suport persoanelor nou diagnosticate”, a declarat Eduard Andrei Pletea, vicepreşedinte APAN.

Pe plan mondial există 2,8 milioane de oameni diagnosticaţi cu scleroză multiplă, dintre care peste un milion se află în Europa. Se estimează că în România sunt cel puţin 12.000 de persoane diagnosticate cu această afecţiune cronică. La nivel national, cifrele pot varia substanţial din cauza lipsei unui registru de pacienţi.

Diagnosticarea se realizează preponderent în intervalul de vârstă cuprins de la 20 până la 40 de ani, conferind sclerozei multiple, printre altele, valenţa celei mai invalidante afecţiuni a adultului tânăr. „Boala cu o mie de feţe” cauzează simptome multiple, care diferă de la individ la individ.

Sesiunile informaţionale pregătite anul acesta pentru participanţi se vor concentra asupra temelor următoare: liniile de tratament disponibile in România şi monitorizarea diagnosticului de SM; psihosomatica diagnosticului de SM şi mecanismele psihologice implicate în acceptarea acestuia; „Cum îmi fac tratamentul acasă?” Reacţii adverse şi aderenţă la tratament.

Pe data de 28 octombrie se vor înregistra sesiunile susţinute de specialişti, care vor fi redate ulterior pe pagina de YouTube a asociaţiei.

 



Pediatru