Asigurarea accesului echitabil la servicii medicale şi la măsurile de profilaxie a rabiei imediat după ce o persoană a suferit o plagă cu potenţial rabigen nu numai că salvează vieţi, ci şi reduce presiunea asupra sistemelor naţionale de sănătate, susţin specialiştii în sănătate publică cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Rabiei.


Tema de anul acesta „Toţi pentru unul, o singură sănătate pentru toţi” subliniază faptul că pentru a elimina decesele cauzate de rabie până în anul 2030 este nevoie de un efort comun al medicilor, autorităţilor, organizaţiilor care luptă pentru sănătatea animalelor, informează Agerpres. Efortul trebuie focalizat pentru asigurarea sănătăţii tuturor, indiferent de nivelul social şi economic.

Rabia este prezentă în peste 150 de ţări şi cauzează zeci de mii de decese în fiecare an, în principal în Asia şi Africa, 40% dintre acestea fiind înregistrate la copii sub 15 ani.

Potrivit specialiştilor INSP, ultimul caz de rabie la om în România, soldat cu deces, a fost înregistrat în anul 2012.

Specialiştii recomandă vaccinarea animalelor de companie şi supravegherea acestora. Ei mai recomandă să nu se arunce în curţi sau pe stradă resturi menajere care ar putea atrage animale sălbatice sau fără stăpân, iar copiii să nu fie încurajaţi să interacţioneze cu animalele necunoscute.

În cazul în care o persoană a fost muşcată de un animal trebuie să se spele bine rana cu apă şi săpun timp de 15 minute şi să se ducă de urgenţă la medic pentru a stabili necesitatea vaccinării antirabice.

În cazul în care animalul personal a fost muşcat de altul, trebuie să se solicite de urgenţă ajutorul medicului veterinar.





Practica Veterinara