Asociaţiile reprezentative naţional ale medicilor de familie (Societatea Naţională de Medicina Familiei – SNMF, Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie – UPIMF şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie – FNPMF), precum si ale medicilor din ambulatoriul de specialitate (Asociaţia Profesională a Medicilor de Ambulator - APMA), subliniază că România are nevoie de un sistem de sănătate stabil.


Reprezentanţii asociaţiilor medicilor de familie şi ai medicilor din ambulatoriul de specialitate „au reuşit să contracareze atacul guvernamental de neînţeles asupra segmentului de prespital, singura verigă a sistemului de sănătate capabilă să contribuie direct la reducerea internărilor evitabile”, se arată într-un comunicat. Nici internările de zi, nici internările continue nu pot transforma un sistem pus sub presiune într-unul sustenabil financiar, se subliniază.

„Exodul medicilor din România, cel mai mare de la nivelul Europei s-a produs nu doar din cauza veniturilor semnificativ mai mici decât în celelalte ţări ale Uniunii Europene, nu doar din cauza finanţării cronic insuficiente a sistemului de sănătate din România care este pe penultimul loc din Europa, ci mai ales din cauza agresiunii permanente a politicului asupra demnităţii profesiei de medic, ceea ce a condus, în timp,a zdruncinarea încrederii medicilor în instituţiile statului”, se precizează.

Reducerea cu circa 30% a finanţării ambulatoriului de specialitate şi a medicinei de familie, coroborat cu creşterile de fiscalitate menite să acopere lipsa de eficienţă a altor sectoare economice înseamnă o reducere la jumătate a veniturilor medicilor din aceste domenii de activitate.

„Domnilor guvernanţi, exodul medicilor va reîncepe! Deficitul de medici existent deja se va agrava iar şocul îl vor resimţi votanţii dumneavoastră!”, este avertismentul medicilor. Care adaugă că negocierile cu CNAS de joi, 18 ianuarie, reprezintă „un armistiţiu temporar, nu o rezolvare”.

Este imperios necesar să se găsească soluţii de finanţare acum, nu după această dată. Se impune finanţarea corectă a segmentului prespital, adică a medicinei de familie şi a celei de ambulatoriului”, se mai subliniază.

Medicii îşi arată deschiderea de a colabora, a identifica disfuncţionalităţile din sistem şi de a găsi soluţii. Pacienţii din România au nevoie de acces la toate segmentele de îngrijire, în funcţie de nevoile lor. Nu poate fi conceput un sistem sanitar funcţional fără o bază solidă: medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate.

„Solicităm responsabilitate deplină din partea guvernanţilor, ne dorim un cadru legislativ stabil, ne dorim predictibilitate! Vrem să fim lăsaţi să ne îngrijim pacienţii, nu să fim obligaţi să ne mobilizăm la proteste! Totuşi, dacă până la 1 iulie 2024 nu veţi fi găsit soluţii să creşteţi finanţarea pentru ambulatoriul de specialitate şi pentru medicina de familie, din acea zi în România nu va mai exista un sistem de asigurări de sănătate!”, avertizează medicii.

Comunicatul este semnat de dr. Cosmin Alexandrescu – preşedinte APMA, dr. Angela Mazdrag - preşedinte UPIMF, dr. Luminiţa Zane - preşedinte FNPMF, dr. Dina Mergeani - preşedinte SNMF.





Medic