Bugetul IUBCvT Târgu Mureş (Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant) este comparabil cu echivalentul a 10 operaţii în afara ţării decontate de statul român, în condiţiile în care anual se efectuează peste 300 de operaţii în Clinica de Chirurgie Cardiovasculară condusă de prof. dr. Horaţiu Suciu.

„Sunt convins că este o cheltuială enormă din partea Casei de Asigurări de Sănătate pentru aceşti copii. O intervenţie pentru un pacient critic, un nou născut, în străinătate se decontează atât cât costă, 40-50.000 de euro, care poate să ajungă la 100.000 euro. Statul român trebuie să plătească în continuare sume la care niciun institut din ţară nici nu visează, pentru o operaţie. Noi plătim un buget pe an care e comparabil cu aproximativ 10 operaţii plătite afară şi noi operăm câteva sute. Ceva nu este în regulă. Deocamdată mie îmi scapă logica după care funcţionează această finanţare”, a declarat prof. dr. Horaţiu Suciu în cadrul conferinţei care a marcat 45 de ani de la prima operaţie pe cord deschis efectuată în România, la Târgu Mureş, în 5 aprilie 1973 de către prof. dr. Radu Deac şi prof. dr. Ioan Pop de Popa.

Doar jumătate din copiii cu malformaţii cardiace congenitale sunt trataţi în ţară

Potrivit prof. dr. Horaţiu Suciu, nevoia reală ar fi de 1.000 de operaţii pe an, din cauza multitudinii de malformaţii cardiace nediagnosticate în anii precedenţi. În cei 13 ani de la înfiinţarea IUBCvT, la Târgu Mureş au fost operaţi peste 3.500 de copii. Deşi numărul de cazuri operate la IUBCvT depăşeşte media europeană, resursele clinicii nu pot acoperi nevoia tuturor pacienţilor pediatrici cu malformaţii cardiace din ţară.

„Noi avem o moştenire mare de copii nerezolvaţi în anii precedenţi şi cazurile vin nediagnosticate, din ce în ce mai târziu, până la vârste mari, iar orice lucru nerezolvat la timp devine tot mai complicat. Nu s-a recunoscut la timpul potrivit că noi avem o problemă. În momentul actual nu se poate acoperi nevoia reală de tratament a copilului cu malformaţii congenitale şi nu s-a recunoscut încă problema aceasta, astfel încât să fie o strategie naţională corectă. Acordăm tratament unei bune părţi a copiilor cu probleme din România, dar încă peste jumătate din necesarul de intervenţii nu este efectuat. Câţi dintre aceştia reuşesc să plece peste hotare, mi-e greu de spus”, a subliniat dr. Horaţiu Suciu.

 „Performanţa este pedepsită”

Klara Brînzaniuc, managerul IUBCvT Târgu Mureş, consideră că metoda de decontare a Casei de Asigurări este deficitară şi nu încurajează performanţa.

„Paradoxul este că performanţa este pedepsită. (...) Cu cât performanţa este mai mare - şi avem şi cazuri care au un indice de complexitate 28 - dacă sunt complexe şi se ajung la aceste proceduri hibride de rezolvare a lor, dar utile, poate singurele care salvează viaţa pacientului - atunci avem mai puţine cazuri care ni se decontează în acea lună. De aceea ajungem la 130 %, rulajul nostru după numărul de paturi este cel normal, dar cazurile fiind complexe, costurile sunt foarte mari şi nu ni se decontează din ele decât suma contractată. Şi atunci senzaţia este că, cu cât munceşti mai bine, cu atât rezolvi mai puţini pacienţi. Dar problema noastră este legată de adresabilitatea pacienţilor”, a declarat managerul IUBCvT.

Sursa: Agerpres