Luni, 28 noiembrie, reprezentanţii Colegiului Medicilor din România, alături de reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi ai comunităţii medicale din Buzău, vor dezbate problematica resursei umane din Sănătate.


Colegiul Medicilor din România (CMR) continuă organizarea în teritoriu de întâlniri cu autorităţile şi comunitatea medicală de la nivel local, pentru a identifica soluţii şi oportunităţi de dezvoltare a resursei umane din domeniul sanitar în concordanţă cu nevoile populaţiei şi ale pacienţilor de la nivelul fiecărui judeţ, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Colegiului.

Reprezentanţii CMR se vor întâlni cu membri ai comunităţii medicale din judeţul Buzău, cu autorităţile judeţeane şi locale şi cu reprezentanţii mass-media.

Numeroase judeţe din ţară se confruntă cu aceeaşi problemă: număr insuficient de medici pe anumite specialităţi.

Adesea, personalul medical face alegerea de a-şi desfăşura activitatea cu precădere în marile oraşe, localităţi care sunt şi importante centre universitare în medicină, sau să profeseze în sistemul privat sau în străinătate.

„Ca urmare, mai ales în teritoriu, apare deteriorarea resursei umane– medici – în special în localităţile administrative de tipul satelor şi comunelor, dar sunt situaţii când şi la nivelul reşedinţelor de judeţ sunt probleme cu numărul insuficient de medici pe anumite specialităţi medicale”, se arată în postare.

Pacienţii nu ar trebui să fie nevoiţi să caute diverse alternative de unităţi medicale, în care să se trateze şi sa se diagnosticheze pentru problemele de sănătate, la distanţe foarte mari şi în afara judeţelor din care provin. Tocmai de aceea, unul din obiectivele CMR este reprezentat de implicarea în creşterea numărului de medici, proporţional, la nivel naţional pentru a gestiona cât mai eficient populaţia.

„Astfel, întâlnirile, precum cea care se va organiza luni la Buzău, au rolul de a explora alături de factorii locali, posibilităţile aflate la îndemână pentru a asigura existenţa unui sistem sanitar calitativ şi cât mai complet la nivel judeţean. Nu in ultimul rand, se va discuta şi despre situaţia centrelor de permanenţă”, se mai arată în postare.

Psihiatru (2)