Guvernatorul statului american California, Gavin Newsom, a declarat luni stare de urgenţă în California ca urmare a răspândirii virusului variolei maimuţei, pentru a consolida „eforturile de vaccinare ale statului”.


„California acţionează de urgenţă la toate nivelurile de guvernare pentru a încetini răspândirea variolei maimuţei, prin mobilizarea testelor noastre robuste, monitorizarea contacţilor şi prin parteneriatele comunitare consolidate în timpul pandemiei pentru a ne asigura că persoanele cele mai expuse riscului sunt în vizorul nostru pentru vaccinuri, tratament şi asistenţă”, a precizat Newsom, într-un comunicat preluat de dpa/TCA şi Agerpres.

Aproape 800 de cazuri de variola maimuţei au fost confirmate în statul american, conform celor mai recente date publicate de Departamentul de Sănătate Publică.

Autorităţile au raportat că 98,3% dintre aceste cazuri au fost confirmate la bărbaţi, dintre care majoritatea se identifică ca făcând parte din comunitatea LGBTQ.

California a distribuit peste 25.000 de doze de vaccin dintr-un total de 61.000 de doze primite până în prezent.

Potrivit biroului guvernatorului, peste 30 de unităţi şi furnizori din tot statul oferă tratament pentru variola maimuţei, cu toate că accesul la medicamentul antiviral prescris, Tecovirimat, este limitat.

„Vom continua să lucrăm cu guvernul federal pentru a asigura mai multe vaccinuri, creşterea gradului de conştientizare cu privire la reducerea riscului şi sprijinirea luptei comunităţii LGBTQ împotriva stigmatizării”, a spus Newsom.

 



Psihiatru (2)