Pentru al doilea an consecutiv, campania de prevenţie „Asumă-ţi să fii sănătos!” a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti a ajuns pe litoralul românesc. Până pe 20 august, turiştii prezenţi în cinci staţiuni de la Malul Mării Negre pot beneficia de consultaţii gratuite în specialităţile endocrinologie şi dermatologie.


Campania e realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi Societatea Română de Endocrinologie (SRE), cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale, se arată într-un comunicat. Beneficiază de voluntariatul a 26 de medici rezidenţi şi specialişti, precum şi de suportul coordonatorilor principali ai acestui eveniment: prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector al UMFCD, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector al UMFCD şi preşedinte al Societăţii Române de Endocrinologie, dr. Alin Nicolescu, secretar General SRD, conf. univ. dr. Magda Constantin, precum şi ec. Cristina Ecaterina Schipor, director executiv al DDP Constanţa.

Numărul total al consultaţiilor medicale înregistrate în cadrul primei ediţii a campaniei de prevenţie a fost de 2.066, din care 913 consultaţii de dermatologie pentru screening melanom. În specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 444 pentru screening osteoporoză.

„În contextul în care prima ediţie a campaniei de prevenţie  (...) a înregistrat, anul trecut, un interes crescut din partea turiştilor aflaţi la malul Mării Negre, aceştia beneficiind, în mai puţin de o săptămână, de peste 2.000 de consultaţii gratuite în specialităţile dermatologie şi endocrinologie, am decis, împreună cu cele două societăţi medicale de profil, să repetăm experienţa din 2021 şi am convingerea că şi această a doua ediţie va contabiliza, la finalul său, rezultate cel puţin similare celor anterioare, iar pentru realizarea acestui important proiect ţin să le mulţumesc tuturor partenerilor noştri şi în mod special celor 26 de medici care s-au implicat în acest program de voluntariat” a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice şi endocrinologice pot apela la medicii care vor fi prezenţi în cele cinci puncte de lucru special amenajate (corturi spaţioase ale MApN, pe care vor fi afişate bannere ale campaniei) în următoarele staţiuni: Costinesti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Olimp. Consultaţiile se vor face până pe 20 august în intervalele orare 09.00 – 12.00 şi 15.00 – 18.00, cu excepţia zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineţii.

Corturile vor fi amplasate lângă următoarele repere:

  • Baze salvare acvatică-salvamar şi punct de prim ajutor – plajă Neptun
  • Baze salvare acvatică-salvamar şi punct de prim ajutor – plajă Mangalia
  • Plaja Phoenicia Blue View – Olimp
  • Containere Smurd-ISU – plajă Costineşti
  • Containere Smurd-ISU – plajă Saturn

Cel mai recent studiu clinic realizat de către grupul internaţional Euromelanoma relevă faptul că 8% din popuaţie suferă de o afecţiune cutanată cu potenţial precanceros, subliniază reprezentanţii Societăţii Române de Dermatologie. În urma examinării clinice a 394.681 de persoane, a rezultat o prevalenţă de 8,2% a keratozei actinice - o afecţiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular.





Oncolog