Asociaţia NIA, constituită cu scopul integrării şi acceptării neurodivergenţilor din România, anunţă lansarea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Giurgiu, a unui proiect de anvergură. Dedicat adulţilor şi adolescenţilor cu autism şi familiilor acestora, proiectul va oferi soluţii şi sprijin pentru o viaţă decentă.


Campusul va fi situat în oraşul Bolintin-Vale, judeţul Giurgiu, pe o suprafaţă de 10.000 mp, şi va oferi programe de terapie şi îngrijire specializate, activităţi sociale şi oportunităţi educaţionale, precum şi servicii rezidenţiale pentru adolescenţii şi adulţii cu autism, se arată într-un comunicat.

Conform studiului CDC din SUA, efectuat în 2021, unul din 44 de copii prezintă diverse forme de autism, iar incidenţa este una crescută. În Romania nu există statistici concludente, cu atât mai puţin in rândul adulţilor, mulţi dintre ei trăind izolaţi.

„Cred cu tărie în dreptul fiecărei persoane cu autism de a beneficia de suportul necesar pentru a-şi atinge întregul potenţial şi sunt un promotor pentru o societate incluzivă”, a spus Steluţa Moisescu, preşedinte al Asociaţiei NIA Neurodiversity Academy.

După vârsta de 18 ani, persoanele cu autism din România nu mai beneficiază de servicii specifice în cadrul sistemului public de asigurări sociale sau în cadrul sistemului de învăţământ şi „dispar” din punct de vedere statistic, se arată în comunicat. Conform sistemului actual, diagnosticul de autism este înlocuit cu o boală mintală sau cu o tulburare psihică şi, în acest fel, „se aduce o atingere gravă nevoilor şi intereselor persoanelor cu autism, în special a celor cu autism sever, ducând în cele din urmă la deteriorarea semnificativă a stării de sănătate, a calităţii vieţii şi la scăderea drastică a speranţei de viaţă”.

Soluţia propusă de Asociaţia NIA, constituită special pentru acest scop, o reprezintă construirea unei comunităţi rezidenţiale şi de ateliere protejate -  un proiect novator în România şi o mână întinsă părinţilor care au în îngrijire adolescenţi, tineri sau chiar adulţi neurodivergenţi.

Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a declarat: „În calitate de reprezentant al ANPDPD, salut şi felicit această iniţiativă de a crea un spaţiu sigur şi primitor, la standarde înalte, menite să răspundă nevoilor unice ale persoanelor cu  autism si sa încurajeze dezvoltarea abilitaţilor pentru o viată independentă. Recunoaştem şi încurajăm beneficiile semnificative ale parteneriatelor public-private în acest domeniu, in scopul dezvoltării unei reţele de servicii sociale de excelenta care sa deservească adulţii cu tulburari din spectrul autist. Sper că acest proiect să devină un model de bună practică şi un reper pentru toţi specialiştii din domeniul serviciilor sociale”.

„Sprijinirea persoanelor şi familiilor afectate de autism prezintă provocări unice şi complexe şi din postura de părinte al unui adolescent cu autism server înţeleg pe deplin acest lucru. În numele membrilor asociaţiei NIA Neurodiversity Academy, mulţumesc familiilor, specialiştilor, comunităţii locale, mediului de afaceri, autorităţilor, tuturor celor care aleg să susţină, să promoveze şi să gireze prin vocea şi acţiunile lor acest proiect deschizător de drumuri, cu grijă pentru viaţă a adulţilor si adolescenţilor cu autism şi pentru o societate incluzivă”, a adăugat Steluţa Moisescu.

 

 

ORL