Microplasticele, prezente în ambalajele alimentare şi în anumite tipuri de vopsele, au fost descoperite în ţesuturile pacienţilor operaţi pe inimă.


Acum un an, un studiu a demonstrat pentru prima oară că microplasticele – microparticulele rezultate din degradarea plasticului care contaminează apa, aerul şi solul – ajung şi în organismul uman, inclusiv în circulaţia sanguină, informează publicaţia Top Santé.

De data aceasta, microplasticul a fost descoperit şi în ţesutul cardiac.

„Microplasticele fuseseră deja detectate în excrementele umane, în plămâni şi în placentă, care sunt în mod direct expuse mediului extern prin intermediul diverselor cavităţi din organism. Ne lipseau date legate de faptul că organele umane complet formate ar putea fi, în egală măsură, expuse microplasticului”, au subliniat cercetătorii de la spitalul Beijing Anzhen din China.

Chirurgii unităţii medicale chineze au prelevat ţesut cardiac şi probe de sânge de la 15 pacienţi care au suferit o intervenţie chirurgicală.

Microplasticele nu au fost prezente în toate eşantionale, însă nouă tipuri de microplastic au fost descoperite în cinci categorii de ţesut. A fost depistată inclusiv o microparticulă cu diametrul de 469 μm, au adăugat cercetătorii.

Microplastice au fost detectate şi în probele de sânge recoltate înainte şi după intervenţia cardiacă – tocmai pentru a nu li se putea atribui prezenţa unei expuneri accidentale în timpul operaţiei.  

Alte cercetări sunt acum necesare pentru a determina ce efecte asupra sănătăţii are prezenţa acestor microparticule în organele interne.

 




Medic