Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a anunţat că trei profesori universitari doctori s-au înscris la alegerile pentru funcţia de rector, din februarie. Aceştia sunt: prof. univ. dr. Cătălina Poiană , prof. univ. dr. Viorel Jinga şi prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Înscrierile pentru funcţia de rector s-au încheiat vineri, 10 ianuarie, iar prima rundă de alegeri va avea loc pe 10 februarie, urmând ca pe 17 februarie să aibă loc cel de-al doilea tur de scrutin. Cei trei candidaţi înscrişi pentru funcţia de rector sunt profesori la UMF Bucureşti şi lucrează în spitalele din Capitală, potrivit HotNews. În prezent, rectorul Universităţii „Carol Davila” este academicianul Ioanel Sinescu, care se află la al doilea mandat.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană (60 de ani) este preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti din 2015. Este medic primar endocrinolog, şefa Disciplinei de Endocrinologie „C.l.Parhon” din cadrul Facultăţii de Medicină. În acelaşi timp, lucrează la Institutul Naţional de Endocrinologie „C.l.Parhon” din Bucureşti, unde ocupă funcţia de şef al Secţiei de Patologie Hipofizară şi Neuroendocrină.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul universităţii, Cătălina Poiană este membru titular în Colegiul American de Endocrinologie şi a publicat, singură sau cu alţi coautori, 23 de cărţi despre endocrinologie.

Până acum a publicat 68 de articole în reviste de specialitate indexate în baze de date internaţionale şi 186 de studii în formă de rezumat în reviste ISI Thomson Reuters.

În programul managerial pe care îl propune pentru funcţia de rector, prof. univ.dr. Cătălina Poiană arată că mandatul său se va baza pe transparenţă, competitivitate şi performanţă. Prof. dr. Poiană vrea să atragă mai mulţi studenţi către medicină şi să constituie comunitatea de alumni a universităţii.

Prof. univ. dr. Viorel Jinga (57 de ani), este medic primar urolog, şef al Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic „Prof. dr. Th Burghele”. Este unul dintre prorectorii UMF Bucureşti. A coordonat un studiu desfăşurat în nouă ţări pe 253 de pacienţi care suferau de cancer de prostată metastazat, rezistent la castrare, proiect pentru care a primit premiul „Carol Davila”.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul UMF, este autor a 45 de articole publicate în jurnale indexate ISI.

A fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, la 1 decembrie 2019, cu ordinul „Meritul Sanitar” în grad de cavaler pentru întreaga activitate şi pentru rezultatele obţinute în perfecţionarea actului medical.

În programul său pentru funcţia de rector, prof. dr. Viorel Jinga spune că vrea să iniţieze proiecte prin care să crească vizibilitatea naţională şi internaţională a universităţii. Printre alte obiective, prof. dr. Viorel Jinga propune „stimularea activităţilor de cercetare-dezvoltare-inovare în acord cu obiectivele strategice ale programului Horizon Europe 2021-2027”.

Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel (63 de ani) este managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” Bucureşti. Este șeful disciplinei de Boli Infecțioase I din cadrul UMF „Carol Davila”, iar, în perioada 2012 – 2016, a fost preşedintele Senatului UMF „Carol Davila” Bucureşti.

A fost director general în cadrul Ministerului Sănătăţii, în 1996, iar timp de trei ani (2009-2012), a fost secretar de stat la aceeaşi instituţie, potrivit CV-ului postat pe site-ul UMF.

Numele profesorului Streinu-Cercel este legat de introducerea în Planul Național de Vaccinare a vaccinării nou-născuților împotriva infecției cu HBV direct în maternități, începând cu 1996. Managerul de la Institutul „Matei Balș” este unul dintre specialiștii în boli infecțioase care a lucrat la Programul Național de Luptă anti-SIDA, potrivit HotNews.

Pentru mandatul de rector, prof. dr. Streinu-Cercel îşi propune ca UMF „Carol Davila” să se poziţioneze ca lider în educaţia academică şi cercetarea medicală din România, punând accent pe o dezvoltare a culturii calităţii academice. De asemenea, candidatul îşi propune crearea unui grup de lucru format din cadre didactice, cercetători și studenți, găzduit de UMF, grup care va propune periodic Senatului cea mai bună idee inovativă selectată în urma unor dezbateri, idee care va fi implementată ulterior la nivelul universităţii.