Comisia Europeana a anunţat că a rezervat 15 milioane de doze suplimentare din noua versiune de vaccin anti-COVID de la Moderna, modificată pentru varianta Omicron.


Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat la jumătatea lunii iunie că a început să examineze această nouă versiune de vaccin, care vizează atât tulpina iniţială a SARS CoV-2, cât şi pe cea a variantei Omicron, inclusiv sub-variantele care au condus recent la o creştere a infectărilor, relatează AFP şi Agerpres.

Prin urmare, acordul încheiat de Comisia Europeană rămâne suspendat până când autorităţile de reglementare vor da undă verde serului.

Cele 15 milioane de doze fac parte din comanda totală de 460 de milioane de doze către compania Moderna, în numele celor 27 de state membre UE, plasată de către Comisie după declanşarea pandemiei.

La începutul lunii iunie, executivul european a anunţat că a ajuns la un acord cu compania Moderna, pentru ca o parte din dozele a căror livrare era aşteptată în cel de-al doilea trimestru să poată fi livrate abia din septembrie, sub forma unor vaccinuri booster adaptate variantelor SARS-CoV-2, inclusiv Omicron.

Bruxellesul a anunţat că a ajuns la un acord cu Moderna pentru a modifica din nou calendarul şi a amânat pentru septembrie şi pentru sezonul rece furnizarea dozelor, a căror livrare era programată iniţial pentru această vară.

 



ORL